A Z generáció megtalálta a boldogság titkát, amire még a pszichológusok is áldásukat adták

Z generáció, fiatalság, boldogság, boldogság titka
Shutterstock/wavebreakmedia -
fiatalság boldogság Z generáció TikTok-trend dopamin
Mi a boldogság titka? Úgy tűnik, hogy a Z generáció megtalálta a választ. Egy új trend terjed a TikTokon, az úgynevezett dopamin menük, amelyek boldogságot hozó napi tevékenységek és pillanatok listáját tartalmazzák.

Időnként mindenkinek jól jön egy kis felvidulás, amikor az élet nehezebbnek tűnik, de az, hogy létezik-e egy tuti recept a boldogságra, már régóta vitatott kérdés. Viszont van egy új boldogság trend, ami egyre népszerűbbé válik a közösségi médiában, főleg a Z generáció körében. Ez egyfajta mód arra, hogy elkerüljük a végtelen görgetést vagy a sorozatmaratonokat, és helyette inkább a technológiától független, természetes dopaminfokozókra összpontosítsunk.

Z generáció, fiatalság, boldogság, boldogság titka
A Z generáció új trendje még a pszichológusok szerint is szerint is hatékony lehet a mentális jólét javításában.
Forrás: Shutterstock/insta_photos

A Z generáció új trendje elutasítja a technológiát, és az egyszerű örömöket ünnepli

A közösségi médiában közzétett úgynevezett dopamin menü videókban egyre sűrűbben jelennek meg virágok, gyertyák, frissítő reggeli séták, illatos péksütemények és színes kötött holmik. 

A dopamin menük lehetnek egyszerű listák, de néha külön csoportokra is oszlanak:

  • előételek (gyors dopaminlöketek, mint a természetes napfény vagy egy kedvenc nassolnivaló), 
  • főételek (időigényes tevékenységek, mint a sütés vagy a naplóírás), 
  • köretek (módok az unalmas feladatok, mint a házimunka vagy a tanulás feldobására, például zenehallgatás vagy podcast), 
  • és desszertek (dopaminlöketek, amelyeket csak ritkán érdemes megengedni magunknak, mint például egy tévémaraton vagy a közösségi média böngészése).

A dopamin egy agyban termelődő neurotranszmitter, amely a szervezet jutalmazási rendszerének elengedhetetlen része. Azok, akik alacsony dopaminszinttel küzdenek (például ADHD-s emberek), gyakran keresik a gyors megoldásokat, például a közösségi média görgetését, nassolást vagy vásárlást – ezeket magas stimulációjú viselkedésnek is nevezik.

A „dopamin menü” kifejezést az amerikai YouTuber, Jessica McCabe alkotta meg 2020-ban a „How to Give Your Brain the Stimulation It Needs” című videójában. A @happyolivestudio TikTok oldal például olyan videókat osztott meg, ahol egy kézzel készített napló látható, tele matricákkal, rajzokkal és jegyzetekkel a kedvenc dolgairól:

A @lucygeorgina.g felhasználó pedig olyan tevékenységek pillanatképeit tette közzé, amelyek garantáltan dopaminlöketet adnak, mint például a latte art készítése vagy a sütés. A londoni életmód-influenszer, Matilda Bea is megosztotta a számára legnagyobb örömet jelentő tevékenységek listáját, mint például az otthoni habfürdők, a nyaralási ruhák megtervezése, vacsorapartik szervezése, a jól feltöltött hűtő, a barátokkal töltött hétvégék, kabrió autós utak, csajos esték, sminkelés, és a friss ágyneműk. 

@filipagm_ számára hasonló dolgok szerepelnek a listán, például sütemények, tengerparti jelenetek, élénk virágok és festés. Sok ilyen témájú TikTok videó aláfestő hangja az amerikai podcastertől, Payton Sartain-tól származó hangklip, aki a Note To Self című podcastjának egyik epizódjában, a „Dopamin-menü felépítése” című epizódban bontja ki ezt a trendet. „Gyakorlatilag most fedeztem fel a dopamin menü koncepcióját, amely lényegében egy listája azoknak a dolgoknak, amelyeket a nap folyamán megtehetsz, hogy jól érezd magad, így nem esel vissza a közösségi média vég nélküli görgetésébe” – mondja a hangfelvételen.

A dopamin menü célja, hogy csökkentse a magas stimulációjú tevékenységek iránti vágyakat, és megszakítsa a magas és alacsony szakaszok ciklusát. A természetes napfény, az időtöltés egy szeretett személlyel vagy háziállattal, a pihenés egy könyvvel, a meditáció és a testmozgás mind ismert természetes hangulatjavítók.

Elsőre úgy tűnhet, hogy ez csak egy aranyos TikTok trend, de a pszichológusok is támogatják ezt az irányzatot

„Egy ilyen lista segítségével proaktívan választhatunk pozitív hangulatjavító tevékenységeket, ahelyett, hogy olyan szokásokhoz fordulnánk, amelyekről tudjuk, hogy nem segítenek abban, hogy azzá váljunk, akivé szeretnénk” - mondta Dr. Sophie Mort klinikai pszichológus és  a Headspace mentális egészségügyi szakértője. „Ez a megközelítés javíthatja az érzelmi jólétet azáltal, hogy növeli a kontroll és az egyensúly érzését, segít elkerülni az unalom, a szorongás vagy a depresszió érzését.”  Bella von Nesselrode, a Komplementer Orvostudományi Szövetség tagja, aki neurológusokkal és pszichológusokkal dolgozik együtt, megosztotta, hogy nagy az izgalom a dopamin menü koncepciója körül, mivel ez egy módja annak, hogy megszakítsuk a negatív dopamin-keresési ciklusokat. 

A pszichológusok, akik az ADHD közösséget kezelik, javasolják, hogy érdemes összeállítani egy ilyen „dopamin menüt,” ami természetes és megérdemelt dopaminforrást kínál. 

Dr. Sophie Mort szerint ez különösen hasznos eszköz azok számára, akik hajlamosak a halogatásra. „A halogatás gyakran abból fakad, hogy az emberek azonnali kielégülést keresnek kevésbé produktív tevékenységek révén,” - magyarázta. 

A halogatás leküzdéséhez érdemes feldarabolni a feladatot kisebb, kezelhető részekre, és az egyes részek teljesítését egy dopamin menü tétellel jutalmazni. Vagy ha nehezen találjuk meg a motivációt, hogy felkeljünk és nekiálljunk a feladatnak, választhatunk valamit a dopamin menüből, ami egy kis lökést ad, így könnyebben belekezdhetünk a szükséges tevékenységbe.

A dopamin menü jó eszköz lehet az ADHD-s emberek számára

Jessica a How To ADHD csatornáján magyarázta el, hogyan használható a dopamin menü eszközként az ADHD-s emberek számára, hogy egészségesebb módon jussanak dopaminhoz, anélkül hogy gyors megoldásokhoz folyamodnának. Bár a dopamin menü ötlete egyszerűnek tűnhet, a Reddit felhasználó HarrietGirl rámutat, hogy fontos megjegyezni, hogy az elején nehéz lehet alkalmazni. „A kezdetben semmi sem működik” – magyarázta az r/adhdwomen fórumon. „Az agyad a gyors és megbízható megoldásokra vágyik, amiket már ismer. Tehát folyamatosan vissza kell térned a menühöz, és tanítani kell magad, hogy emlékezz arra, amit szeretsz.” Majd így folytatta: „Nem működik mindig, gyakran visszaesem a csupán desszertnapokba. De mindig újra felvehetem a menüt és dolgozhatok azon, hogy visszatérjek hozzá, ha eltévedek.” Rachel Morgan-Trimmer, a Firebird neurodiverzitási cég alapítója elmagyarázza, hogyan segíthet a dopamin menü különösen az ADHD-s embereknek: „Azok számára, akik nem rendelkeznek kiegyensúlyozott agyi vegyületekkel, a dopamin keresése segíthet abban, hogy normálisnak érezzük magunkat. Valójában sok ADHD-val élő ember azért keresi a dopamint, hogy normálisnak érezze magát, mivel az egyensúlyuk eleve felborult. 

A dopamin menü iránymutatást adhat azokhoz a tevékenységekhez, amelyek nemcsak azonnali dopamin löketet nyújtanak, hanem hosszú távon is pozitív hatással bírnak. Például lehet, hogy egy tápláló ételt készíteni, biciklizni menni, vagy csak elmélyülni egy jó könyvben.”

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.