A fehér zaj veszélyeztetheti a csecsemők fejlődését? - A pszichológus elárulja

Alvó baba telefonnal
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Arsenii Palivoda/Shutterstock. No use without permission. - Arsenii Palivoda
altatás csecsemő fejlődés
A szülők minden hatásosnak ígérkező eszközt bevetnek, ha a kisbabák altatásáról van szó – de a szakértők óva intenek a „fehér zaj” használatától.

A The Sleep Doctor felmérései szerint a szülők 37 százaléka állítja, hogy a gyermekeinek szüksége van valamilyen háttérzajra ahhoz, hogy elaludjanak. A felmérések szerint a legnépszerűbb módszernek a „fehér zaj” bizonyult.

fehér zaj
A fehér zaj hatással van a csecsemő nyelvi képességeinek fejlődésére
Forrás: Shutterstock

A fehér zaj hatása a csecsemőkre

Dr. April Benasich, a Rutgers University Molekuláris és Viselkedési Idegtudományi Központ Csecsemőkori Tanulmányi Laboratóriumának igazgatója aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a „fehér zaj” káros hatással lehet a csecsemők nyelvi készségeinek fejlődésére, amely már születésük előtt elkezdődik. A „fehér zaj” monoton hangja megzavarhatja a gyermek agyának azt a képességét, amellyel a nyelvet megérteni és megtanulni igyekszik. A gyermek agya folyamatosan értelmez minden hangot, nyelvi hálózatokat hoz létre – figyelembe véve, hogy azok hogyan ismétlődnek. A csecsemő agya képes megkülönböztetni a hangok tizedmásodperc alatt fellépő változatait. Hallják a világ minden egyes hangja közötti apró változásokat.

Ezeknek az akusztikus eltéréseknek a hallása nagyon fontos, miközben a gyermek ébren van, de különösen létfontosságú akkor, amikor a csecsemők alszanak, mivel ekkor következik be az agy neuroplaszticitásának nagy része – az a képesség, hogy új neuronok és hálózatok létrehozása révén fejlődni és alkalmazkodni tudjon.

 – mondja Dr. Benasich

A „fehér zaj” nulla variációval rendelkezik. Monotonitása azt üzeni az agynak, hogy ezt nem kell hallgatnia, mert nem történik semmi, így az agy nem hoz létre új hálózatokat, így a kisbaba döntő időtartamot veszít a nyelv megtanulásának folyamatából – hiszen, ha a szülők „fehér zajt” használnak, akkor a napi 12-18 órát alvó csecsemők órákon át ennek vannak kitéve.

Apuka gitárral és kisbabája
A monoton "fehér zaj" helyett válasszunk dallamosabb megoldásokat az altatáshoz
Forrás: Shutterstock

Dr. Benasich így fogalmazott: „Amikor megtudtam, hogy minden szülő fehér zajt használ...Úgy éreztem, istenem. Mit csinálnak az emberek a gyerekeikkel? Az hiszem, ez közegészségügyi probléma lesz.”

A professzor megalkotta saját, idegtudományokkal alátámasztott hanggépét „Smarter Sleep” néven. Ennek az eszköznek a segítségével több variációt is létre lehet hozni a megfelelő hangzásvilág eléréséhez. Megtalálható benne az óceán hullámzása és a szívverés hangja is. „Fehér zaj” helyett mindenképp javasolt olyan háttérzajokat választani, amelyek dallamosak – elősegítve így a csecsemők megfelelő nyelvi fejlődését.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.