Lyme - kór: így néz ki a kullancs okozta betegség

Bare,Child,Feet,And,Deer,Tick,In,Grass,Playground.,Ixodes
Shutterstock/Copyright (c) 2022 KPixMining/Shutterstock. No use without permission. - KPixMining
kullancs lyme lyme kóros
Kullancsot bármilyen szabadtéri programon, sőt, még a saját kertedben is összeszedhetsz. A kullancs ravasz állat, érzésteleníti a bőrt, mielőtt átszúrja azt és megfertőzi Lyme- kórral, így akár napokig észrevétlen maradhat.

Kullancsok bárhol előfordulhatnak, egy kiránduláson, vagy erdei túrán könnyen összeszedhetsz egyet, vagy akár többet is. Hogy okoznak-e betegséget, például Lyme kórt, az azon múlik, hogy a testükben hordoznak-e valamilyen kórokozót.

lyme kór
Kullancsok bárhol előfordulhatnak – Lyme-kórt is terjethetnek
Forrás: 24K-Production/Shutterstock

Lyme-kór: így néz ki a bőröd, ha megbetegedtél

A Lyme-kór egy olyan betegség, amelyet a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okoz. A fertőzés átviteléért a kullancsok felelősek, és a kórokozóval fertőzött hordozó kullancs harapása révén terjed. Magyarországon évente nagyjából 8-10 ezer új Lyme-fertőzést diagnosztizálnak, de a fertőzöttek aránya ennél magasabb lehet. A betegség legjellemzőbb tünete a csípés helyén megjelenő kokárdaszerű, piros folt, amely egyre nő. A kezdeti stádiumban fejfájás, izomgyengeség és ízületi panaszok is előfordulhatnak. Fontos, hogy korán diagnosztizálják, mivel antibiotikumos kezeléssel hatékonyan kezelhető. 

Lyme,Disease,,Borreliosis,Or,Borrelia,,Typical,Lyme,Rash,,Spot.,A
Lyme - kór: így néz ki a bőröd, ha megbetegedtél
Forrás: AnastasiaKopa/Shutterstock

A kullancscsípések elleni védekezés 

  • Ruházat: Viselj hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot, hogy minimalizáld a bőrfelületet, amelyen a kullancsok megkapaszkodhatnak.
  • Kullancsriasztók: Használj kullancsriasztó szereket, amelyek tartalmaznak DEET-t vagy permetrint. Alkalmazd a bőrre és a ruházatra is.
  • Ellenőrzés: Miután erdős vagy füves területen jártál, ellenőrizd magad és másokat kullancsok után. Különösen figyelj a hajlatokra, a hónaljakra, a deréktájra és a lábak középső részére.
  • Kullancseltávolítás: Ha találsz kullancsot, távolítsd el minél előbb. Használj kullancseltávolító csipeszt, és húzd ki óvatosan a bőrből. Ne használj olajat vagy más anyagokat, mert ezek növelhetik a fertőzés kockázatát.
  • Vigyázz a kertben: Ha kertészkedsz vagy kertben dolgozol, viselj hosszú ruhát és ellenőrizd magad a munka befejezése után. A kertedet kullancsmentes zónává teheted, ha többféle fűszernövényt ültetsz. A zsálya, a rozmaring, a bazsalikom és a citromfű távol tartja a kertedből a kullancsokat. 

Tipp: 

Ha kirándultok, különösen figyelj a gyerekekre. A kicsik óvatlanabbak, sokszor bemásznak olyan helyekre, ahol gyakrabban előfordulnak kullancsok. Nem csak kiránduláson, hanem akár játszótéren is összszedhetnek kullancsot, érdemes őket minden alkalommal alaposan átvizsgálni. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.