Boldog párkapcsolat: szakértők mondják el, mit kell tenni érte

romantika párkapcsolat párkapcsolati kommunikáció
Egy új kapcsolat, bármennyire is nagy a szerelem, mindig lutri. De ha már régóta együtt vagy a társaddal, a boldog párkapcsolat akkor sincs ingyen. A harmónia és nyugalom eléréséért mindig meg kell dolgozni.

Ha két ember párkapcsolatban él, óhatatlanul adódnak közöttük problémák, feszültségek. Hogy mekkora a baj és javítható-e a helyzet egy párkapcsolati krízis során, az sok mindentől függ. Mindenesetre tény: a konfliktusok ellenére is lehet boldog párkapcsolat, ha a két fél mindent megtesz, hogy újra közel kerüljenek egymáshoz. Vannak azonban olyan esetek, amikor nem érdemes erőltetni, és a pár mindkét tagja jobban jár, ha elengedik egymást. 

A boldog párkapcsolat: összeillő emberek kemény munkája és egymásra figyelése
A boldog párkapcsolat: összeillő emberek kemény munkája és egymásra figyelése
Forrás: Shutterstock

A boldog párkapcsolat titka

Sokan, sokféle módon próbálták már megfejteni, hogy miért van az, hogy egyesek minden nehézségen túljutva boldog párkapcsolatban élnek, mások pedig inkább feladják is kiszállnak akár a házasságukból is. A titok az, hogy nincs titok: bár vannak olyan személyiségjegyek, megoldási startégiák és tevékenységek, amelyek elégedettebbé tesznek bennünket. A boldog párkapcsolat azonban semmiképpen sem csak szerencse, rengeteget kell tenni érte. 

 

Párkapcsolati krízis: mikor menthető és mikor menthetetlen a helyzet?

A romantikus kapcsolatok, amíg jól működnek boldoggá és ekégedetté tesznek bennünket, de ha gond adódik, komoly fájdalmai is okozhatnak. Ha a kapcsolatuk válságba kerül, mindenképpen el kell döntenünk: csupán súrlódások sorozatával kell szembenéznünk, vagy nagyobb a baj. Az, hogy hogyan döntünk, azon múlik, hogy felismerjük-e a menthető és a menthetetlen helyzeteket. Nézzük, mikor érdemes harcolni a kapcsolatért és mikor célszerű elengedni azt!

Így mentheted meg a kapcsolatodat

  1. Az egyik kulcsfontosságú elem a kapcsolat megmentésében az őszinte és megfelelő bocsánatkérés. A bocsánatkérés azonban nem merülhet ki egy-két szóban, a szakértők szerint az őszinte bocsánatkérés hat lépésből áll, amik a következők: vállaljuk a felelősséget a tettünkért, indokoljuk meg, miért úgy cselekedtünk, ahogy, ismerjük el hogy hibáztunk és ígérjük meg, hogy nem ismételjük meg. Fontos, hogy megkérdezzük a partnerünket, mit tehetünk, hogy jobban érezze magát és kérjük, hogy bocsásson meg. 
  2. Sok kapcsolatan okoz gondot, hogy sem a pénzügyekről, sem a szexről nem kommunikálnak nyíltan a felek. Pedig kellene, mert mindkettő érzékeny téma. Bármennyire is szereti egymást két ember, lehetnek mások a pénzköltési szokásai és a szexuális étvágya sem azonos feltétlenül a pár tagjainak. Lényeges, hogy ezeket az igényeket közelítsük egymáshoz, ehhez azonban kompromisszumkészségre is szükség van.
  3. A közös sporttevékenység, a kirándulások vagy az együtt töltött vacsorák segíthetnek abban, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz. Ilyenkor beszélgessetek nagyokat és nyugodtan mondjátok el, ha valami nyomja a szíveteket. 
  4. Ha már régóta együtt vagytok, esetleg gyerekeket is neveltek se felejtsétek el a randevúzást. Emlékezzetek vissza, egykor milyen izgatottan készültetek erre: tehát csempésszétek vissza az életetekbe.  
  5. Erősíti a kapcsolatot az is, ha egy időben mentek lefeküdni. Egyrészt  nagyobb eséllyel kerül sor szexuális együttlétre, de ha fáradtak vagytok és csak összebújtok is erősebb lesz köztetek az intim kötelék.  
  6. Fontos a minőségi idő. A mindennapok rohanásában erre gyakran nehéz időt szakítani, de ez elengedhetetlen a kapcsolat fenntartásához. Ahogy a szakértők is mondják: "Végső soron nem igazán számít, hogy mit csináltok, amíg együtt vagytok és élvezitek azt."

 

És amikor már menthetetlen... 

  1. Ha az egyik vagy mindkét fél már érzelmileg kilépett a kapcsolatból, és nincs is hajlandóság benne a problémák megoldására, a kapcsolat valószínűleg menthetetlen. Az érdektelenség és a "csak kényelemből" való együttlét hosszú távon nem tartható fenn​ vagy ha igen, abban senkinek sincs sok öröme. 
  2. Ha folyamatos a konfliktusok köztetek és már a legkisebb dologra is összepattantok és meg sem tudjátok beszélni, ideje elengedni a másikat. A folyamatos harc senkinek se jó, ráadásul mentális és fizikai betegségeket is okozhat.
  3. Ha felüti a fejét a bizalmatlanság, ne menjetek el mellette szó nélkül. A kis titkokból nagy titkok lesznek, később pedig a hazugság is felüti a fejét a kapcsolatban. Az őszintétlenség egészen biztos, hogy szétzilálja a párkapcsolatot.   
  4. A legnagyobb red flag a bántalmazás: legyen az érzelmi vagy fizikai. Ide tartozik az is, ha az egyik fél anyagi függőségben tartja a másikat, de nagyon komoly károkat okoz a folyamatos kritika, a másik becsmérlése is. Szakértők szerint ezt sokszor a fizikai erőszak követi,  amit semmiképpen nem szabad megvárni.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.