légszennyezettség meddőség zajszennyezés
Egy új, Dániában végzett kutatás a férfiak meddőségét a levegőszennyezéssel, a nők terméketlenségét pedig a zajszennyezéssel köti össze. A kutatás a meddőség okaként a szennyezés különböző típusait jelöli meg, valamint a férfiak és nők közötti különbségeket is említi.

Az átlagosan öt éven keresztül légszennyezettségnek kitett férfiaknál nagyobb volt a meddőség kockázata, és a vizsgálat összefüggést talált a zajszennyezés és a 35 és 45 év közötti nők terméketlensége között. Korábban nem gondoltak még arra, hogy ilyesmi lehet a meddőség oka. De mit tudhatunk meg pontosan az új kutatásból?

meddőség, terhességi teszt, terhesség, meddőség oka
A meddőség oka lehet a lég- és szajszennyezettség is
Forrás: Shutterstock

A meddőség okai

A British Medical Journal orvosi folyóiratban szeptember 11-én közzétett új, országos szintű vizsgálat a 35 és 45 év közötti nők körében összefüggést talált a zajszennyezés és a meddőség között. Az összes dániai lakos adatai alapján a vizsgált populációba azok a 30 és 45 év közötti férfiak és nők tartoztak, akik 2000 és 2017 között együtt éltek vagy házasok voltak, és kevesebb mint két gyermeket neveltek. A kutatás résztvevőinek válogatásakor az is szempont volt, hogy vágyjanak gyermekre, törekedjenek a családalapításra. A végső vizsgálati populáció több mint 377 000 nőt és 526 000 férfit tartalmazott. Ebből a csoportból nagyjából 16 000 férfi és 22 600 nő kapott meddőségi diagnózist. Kizárták azokat a személyeket, akiknek korábban már volt meddőségi diagnózisa, vagy akiket műtéttel akadályozták meg a gyermekvállalást.

„Mivel számos nyugati országban csökkenő születési rátával kell szembenézni, és az anyák is egyre idősebbek az első gyermek születésekor, a termékenységet befolyásoló környezetszennyező anyagokkal kapcsolatos ismeretek kulcsfontosságúak” - mondták a tanulmány szerzői.

Meddőség és szennyezés

A tanulmány a dán lakosság közúti közlekedésből származó zaj- és részecskeszennyezésének (PM2,5), például az autók kipufogógázának és az erőművek füstjének való hosszú távú kitettségére összpontosított. Korábbi kutatások megállapították, hogy ez a fajta légszennyezés összefügg a spermiumok gyengébb minőségével, különösen mozgékonyságukkal és számukkal. 

„Ez a két szennyezés a városi környezetben a leggyakoribb, így számunkra logikusnak tűnt, hogy innen induljunk ki, és ezt a két fő szennyezőanyagot, és a mindennapi életünkre gyakorolt hatásaikat vizsgáljuk” - mondta Mette Sørensen, a tanulmány első szerzője, a Dán Rákellenes Társaság vezető kutatója az Euronews Healthnek. Hozzátette, hogy a zajszennyezésre összpontosítottak, mivel az köztudottan hatással van a stressz-szintre és az alvás minőségére, valamint más kórokra, például a szív- és érrendszeri betegségekre és a diabéteszre.

„A hipotézisünk az volt, hogy ha stresszesek vagyunk, ha megzavarják az alvásunkat, akkor az hatással lehet a termékenységre is” - mondta Sørensen.
A kutatók az anyakönyvi rendszer segítségével jutottak hozzá a dániai címekhez, majd matematikai modellekkel becsülték meg a részecskeszennyezést a környékbeli közúti- és vízi forgalom alapján, illetve akusztikai modellekkel a zajszennyezést.

Jövőbeni kutatásra van szükség

„Bár a kutatás dicséretes, bizonyos becslésekre és feltételezésekre volt szükség, például a közlekedés zajára és a szennyezettségi szintekre, és a tanulmány nem tudta figyelembe venni például a munkahelyi szennyezettséget” - mondta Alison Campbell, a Care Fertility tudományos főmunkatársa, az Egyesült Királyságban működő Kent Egyetem tiszteletbeli professzora egy nyilatkozatban.

„Bár a zajok hatását nem vizsgálták széles körben a termékenységgel kapcsolatban, vannak bizonyítékok arra, hogy összefüggés van a hangok okozta stressz és az alvászavarok között, ez pedig már hatással lehet a termékenységre” - tette hozzá Campbell. „Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a légszennyezés hatással van a spermiumok minőségére, a női termékenységre gyakorolt hatásával kapcsolatos bizonyítékok vegyesek. Ez rávilágít arra, hogy további kutatásokra van szükség ezen a területen."

Sørensen elmondta, hogy az egyik legérdekesebb megállításuk az, hogy nincs olyan alsó küszöbérték, amelynél ezek a szennyező anyagok nem károsak a lakosságra.

Mivel a kutatásuk megfigyeléses jellegű volt, így nem állapítottak meg ok-okozati összefüggést a szennyezés és a meddőség között. De ha ezek a megfigyelések a jövőbeni vizsgálatokban megerősítést nyernek, akkor egyértelművé válik, hogy a lég- és zajszennyezettség csökkentésére irányuló politikai intézkedések fontos eszközei lehetnek a születésszámok növelésének.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.