Azt gondoltad, egészséges? Mérgező halak

halak táplálkozás higany mérgező állatok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor tengeri halat rendelsz egy étteremben, vagy a halárusnál válogatsz, jobbára olyasmit keresel, ami mindennek megfelel, amit akarsz: ízek sokasága, alacsony környezetkárosítás, vagy magas omega-3-tartalom. De szólhat olyan dolgokról is, amit el akarsz kerülni - ez pedig a higany.

A higany, amely beépül a halba, az emberi szervezetben agyi, gerincvelői és vesekárosodást okozhat. Ha elég magas a szintje, akár bele is lehet halni.

iStockPhoto
iStockPhoto

Bizonyos halak képesek a többi halfajnál is több higanyt felhalmozni. Ezek mind fel vannak sorolva az amerikai Food and Drug Administration - azaz az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal listáján, és beletartoznak a makréla, a kardhal és a cápa is, melyek mind tengervízi fajok.

"Van valami érthetetlen abban, hogyan halmozódhat fel ilyen mértékű higanytartalom ezekben a halfajokban, hiszen a higanyszint a tengervízben alacsonyabb szokott lenni" - hasonlította össze a tapasztalatokat az édesvízi adatokkal Heileen Hsu-Kim, a Duke Egyetem környezetmérnöke. Egy új kutatás segíthet megoldani ezt a rejtélyt.

A higany a széntüzelésű erőművekből, bányaművelési területekről és más természetes forrásokból, pl. vulkánkitörésekből származik, és elvándorol a tengerekbe és az édesvizekbe is. Hsu-Kim elhatározta, hogy vizsgálni fogja, mi történik a higannyal ezután, ami kiváltja, hogy a higany ennyire eltérő módon halmozódjék fel a halakban.

Mi állhat a jelenség mögött?

A kutatások azt mutatják, hogy egy kémiai anyag, a mérgező higanymetil okozza a jelenséget, mely lassabban bomlik le a tengervízben, mint az édesvízben. A kevésbé mérgező szervetlen higanyvegyületből szerves higanyvegyület keletkezik, amely felszívódhat az élő szervezetekben és mérgező azok számára.

iStockPhoto
iStockPhoto

"Mivel a higanymetil lassabban bomlik le a tengervízben, élettartama hosszabb az óceánban. Így arra, hogy beépül a táplálékláncba, sokkal nagyobb az esély" - mondta Hsu-Kim. A higanymetil magas élettartama a tengervízben megnöveli a valószínűségét annak, hogy a hal nagy mennyiségű toxint vesz magához - és így annak is, hogy mi is többet fogyasztunk belőle, ha makrélát vagy kardhalat eszünk.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!





Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.