Nem is mindig egészséges a szója? A szakértő válaszol

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő szója táplálkozás egészség szívbetegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tofu valamint a szójából készült egyéb élelmiszerek csoportja egy időben kifejezetten trendi volt és az egészséges táplálkozás egyik alapvető elemeként tekintettünk rájuk. Ám mi az igazság valójában? Valóban annyira egészséges a szója fogyasztása?

A szívderítő oldalán is felmerült a kérdés: "Mennyire egészséges a szója?"

A Szívderítő szakértője Huszárik Bernadett terápiás diétetikus válaszolt a kérdésre: "A szója kérdése ma nagyon ellentmondásos és vitatott. A szója, maga a szójabab, ami hüvelyes növény. Magas a B-vitamin-, többszörösen telítetlen zsírsav tartalma, kálcium, fólsav, szelén tartalma, valamint nincs benne koleszterin. A magnézium, mangán, vas, cink tartalma is jelentős, nem elhanyagolható szempont, hogy a növények közül a legmagasabb a fehérjetartalma.

Forrás: Thinkstock

Fitoösztrogén csökkenti a daganatok kialakulását. Hormonális hatásuk változókorban csökkenti a menopauza tüneteit (hőhullám, vérnyomás ingadozás, hangulat változás) segíti a csontritkulás kezelését. Az viszont tudni kell, hogy nagy mennyiségű fogyasztása káros is lehet az emberi szervezet számára. A szójában található fitoösztrogén a saját hormonjainkkal vetekednek, főleg ha nagy mennyiségben visszük be a szervezetbe."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.