A fehér zsírból - amely a testünk középső részén és a szöveteinkben gyűlik össze, ráadásul potenciálisan komoly egészségi problémákhoz vezethet - sokkal több van bennünk, mint kellene.
Most a kutatók a New England Journal of Medicine című folyóiratban arról számoltak be, hogy megtalálták a kapcsolatot az elhízásért leginkább felelős gén és a fehér zsír aktivizálásának módja között és megpróbálják aktiválni.
Az ötlet lényege, hogy a fehér zsírt szó szerint kevésbé hagyják ellustulni, és elősegítik, hogy aktívabban égjen és váljon energiává, legalább annyira, mint az úgynevezett barna zsír.
A kutatócsoport, amelyet Melina Claussnitzer és Manolis Kellis vezetett – a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) és a Broad Institute of MIT and Harvard-on –, megállapította, hogy a dolog kulcsa egy köztes típusú zsírban rejlik, amelyet a kutatók „bézs színű zsírnak” neveztek el. Amíg a barna zsír, amelyik gyakran található nagy mennyiségben az újszülöttekben, és azokban a sejtrészekben koncentrálódik, amelyek az energiatermelésért felelősek, egészen más sejtekből származnak, mint a fehér zsír, de a bézs színű zsír és a fehér zsír több szempontból közös.
A kutatás további részleteit a Szívderítő.hu cikkéből tudhatod meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.