A kalciumnak jelentős szerepe van a csontok szilárdságában, az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izomösszehúzódásban, de még a véralvadásban is. Talán nem meglepő, hogy a szervezet kalciumtartalmának 99 százaléka a csontokban van – ezek egyébként egyfajta kalciumraktárként is üzemelnek. A maradék 1 százalék a vérben és a sejtekben található, ám ezek koncentrációja csak bizonyos határok között mozoghat.
Ahhoz, hogy mindig, mindenhol megfelelő mennyiségű kalcium legyen, elengedhetetlen az ezt szabályzó hormontermelés és vitaminbevitel. Tehát az egészséges élet és a kiegyensúlyozott táplálkozás.
Egy felnőttnek naponta 1000–1300 mg kalciumot kellene bevinnie a szervezetébe. Ez természetesen pótolható különböző kapszulák, pirulák és pezsgőtabletták formájában, de sokkal egészségesebb, ha az étrendedet alakítod át. Itt egy remek példa arra, hogy milyen természetes finomságokban mennyi kalcium is rejlik:
Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy a megfelelő kalciummennyiség kétharmadát, felét visszük be csupán.
Ez hosszú távon izomgörcsöket, zsibbadást, depressziót, memóriazavart vagy viselkedésbeli változásokat is okozhat.
Pedig a fenti apró listából is jól látszik, hogy mennyire könnyű csak az ételekkel bevinni a létfontosságú kalciummennyiséget. Természetesen csak abban az esetben, ha változatosan és némiképp átgondoltan étkezel. Arról már nem is beszélve, hogy itthon is kapható olyan ásványvíz, mely kalciummal van dúsítva.
Változtatnál? Nézd meg a kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabályát!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.