Létezik egy halálos thai étel, amiből egyetlen falat rákot okozhat

parazita Thaiföld rák koi pla
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az étel nagyon népszerű Thaiföld szegényebb régióiban, de egy orvos azt tűzte ki célul, hogy megmenti a helyieket.

Világszerte nagyon sokan szeretik a fűszeres thai konyhát, van azonban egy étel, aminek fogyasztása egyáltalán nem ajánlott. A koi pla nem található meg az éttermek étlapjain, és ez nem véletlen. Thaiföld legszegényebb területén, Isaanban viszont előszeretettel fogyasztják, annak ellenére, hogy egyetlen falat belőle már rákot okozhat.

A koi valamilyen apróra vágott nyers hús, citromlé és fűszerek keveréke. Készülhet marhából vagy csigából is, de a szóban forgó koi pla alapanyaga a nyers hal.

A problémát nem a halhús okozza, hanem az abban élősködő paraziták.

A férgek jelenléte szoros összefüggésben van az epeutak és a máj rákos megbetegedésével. A paraziták a Mekong területén élő édesvízi halakban honosak, ezért itt a legmagasabb a világon az epevezetékrákos betegek száma - írja a Daily Star. A rákkeltő étel évente 20 000 haláleset okoz.

A koi pla lényegében fűszerezett nyers hal. Általában rizskörettel fogyasztják. Forrás: Origo


Egy orvos, akinek szülei mindketten ebben a betegségben haltak meg, azt tűzte ki célul, hogy edukálja a helyieket. Narong Khuntikeo májsebész azt nyilatkozta, a kór óriási pusztítást végez, de csak nagyon kevesen tudnak erről. Khuntikeo az elmúlt négy évben egy tudósokból, orvosokból és antropológusokból álló csapattal dolgozott együtt, akik tesztelték a helyieket a parazita jelenlétére. Kiderült, hogy a lakosok 80 százalékában megtalálható az élősködő. Egészségi tisztviselők tantervet dolgoztak ki arra, hogy felvilágosítsák a gyerekeket a nyers ételek fogyasztásának kockázatáról, az idősebb generáció azonban meggyőzhetetlennek tűnik.

"Azt mondják erre, hogy sok mindenbe bele lehet halni" - mondja az orvos. A koi pla szerelmesei szerint ugyanis, ha megfőzik a halat, az tönkreteszi az ízét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.