Káros lehet az egészségedre, ha túl sokat mobilozol

Addicted,Young,Woman,Chatting,And,Surfing,On,The,Internet,Using
Shutterstock/Copyright (c) 2019 SB Arts Media/Shutterstock. No use without permission. - SB Arts Media
mobiltelefon fejfájás alvászavar egészség
Az okostelefonok gyökeresen megváltoztatták az életünket. Mára teljesen megszokottnak számít, hogy szinte mindenhova magunkkal visszük őket, de már egyre gyakrabban kerülnek szóba a túlzásba vitt mobilozás ártalmai is.

Naponta átlagosan 2-4 órát töltünk a telefonunkat nyomkodva, ez egy évben akár 1460 órát is jelenthet. Bár az okostelefon minden kétséget kizáróan egy rendkívül hasznos eszköz, nem is gondolnánk, hogy használata közben mennyire természetellenes szögben tartjuk a nyakunkat. A helytelen testtartás folyamatosan erőlteti a nyaki csigolyákat és a gerincet, ami idővel folyamatos fájdalomhoz, kopáshoz, deformitáshoz, majd végül akár sebészeti beavatkozáshoz vezethet – írta cikkében dr. Kenneth K. Hansraj, a New York-i Gerincsebészeti és Rehabilitációs Központ sebésze. De emellett a mobilozás ártalmai más egészségügyi problémákban is megmutatkoznak.

A mobilozás ártalmai közül a nyakfájdalom a leggyakoribb.
A mobilozás ártalmai már rövid idő után is jelentkezhetnek.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Josep Suria/Shutterstock.

Text Neck, vagyis sms-nyak 

Nem elég, hogy naponta akár 8-10 órát töltünk a munkahelyükön a számítógép előtt görnyedve, ezen felül még rengeteg időt szánunk mobilunk nézegetésére is, amihez a fejet kissé előre döntjük. A fej előredöntése azonban plusz terhet ró a nyakcsigolyákra: 15 fokos előredöntés akár 12 kiló plusz súlyt jelent a nyaki gerincoszlopnak. Ennek hatására egészségtelen háti görbület (banyapúp) alakul ki, amelyet szakemberek csak telefonnyaknak neveznek. A nyaki fájdalom mellett ez gyakran idéz elő fej-,váll- és hátfájást, hosszú távon pedig meszesedés, porckopás, porckorongsérv alakulhat ki.

Rossz minőségű alvás

Egy bizonyos hormon, a melatonin felelős azért, hogy a kellő időpontban álmosak legyünk. Ennek a hormonnak talán az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy csak sötétben termelődik. Amennyiben elalvás előtt sokat görgetjük a kijelzőt, akkor az abból érkező kék fény miatt felborulhat a szervezet cirkadián ritmusa, vagyis az alvást és ébrenlétet szabályozó belső óra működése. A melatonin-szint tartós csökkenése azonban nemcsak alvászavarokat okozhat, hanem növeli az elhízás, a cukorbetegség és egyéb betegségek (pl. mellrák) kialakulásának kockázatát is. Ezért a mobilozás ártalmai között az alvásproblémák is előkelő helyet foglalnak el.

Ízületi gyulladás

Az okostelefon káros hatásai közül kevésbé ismert az angolul „WhatsApp disease”-ként emlegetett hüvelykujj- és csuklótáji fájdalmakhoz vezethet. Kutatások szerint az okostelefont használók 43 százaléka tapasztalt már ilyet a készülék használata közben. Amennyiben a hüvelykujjat, elsősorban a jobb kéz hüvelyujját hosszú időn keresztül arra használjuk, hogy azzal a kisebb-nagyobb okostelefonok kijelzőjén pötyögjünk, közben többször nyújtva és ide-oda húzogatva a hüvelyujjunkat, az hosszú távon alagút-szindrómához vagy íngyulladáshoz vezethet.

Szemproblémák

A digitális eszközök képernyői által kibocsátott mesterséges ibolyakék fény hozzájárulhat a szemfáradtság, a szempirosodás, a száraz szem kialakulásához. Ezenkívül a túlzott mobilozás hosszú távon roncsolja a retinát és növelheti a makula degeneráció (AMD) kockázatát is, amely az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége. Bár a makula-degeneráció általában idős korban jelentkezik, a kék fény nagyban hozzájárulhat a rendellenesség kialakulásához. A tudomány jelenlegi állása szerint nincs gyógymód a betegségre.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.