Betegségek, amelyeket strandon szedhetünk össze — Így védekezz!

nő, strandolás, nő a strandon, napozás, fürdőzés, természetes víz
Shutterstock/ - Kaspars V
strandolás bőrgyógyász betegség prevenció
A kánikulában szinte mágnesként vonzanak a strandok, a folyók és tavak hűsítő vize. Vannak azonban, akik tartanak attól, hogy elkapnak ezekben valamilyen fertőzést. Utánajártunk, mire kell ügyelnünk, hogy ép bőrrel megússzuk a pancsolást. A szakértő elárulja, milyen betegségek adódhatnak egy-egy fürdőzés alkalmával.

"Ne menjen a füledbe a víz! Azonnal vedd le a vizes fürdőruhád! Töröld meg a lábad!" – hallhattuk számtalanszor az intelmeket gyerekkorunkban a szüleinktől – és nem véletlenül. A nedves környezetet ugyanis igencsak szereti a kórokozók többsége, itt gyorsan szaporodásnak indulhatnak. Betegségek bizony előfordulhatnak a strandokon — a szakértő elárulja, hogyan tegyünk ellenük.

Betegségek a strandon
Betegségek a strandon
Forrás: Shutterstock

Betegségek a strandon – A bőrgyógyász elárulja, mik ezek

– A strandokon, tavakban össze lehet szedni valamilyen bacilust, gombát, vírust. A nagy meleg növeli ennek esélyét, mivel a vírusok számára kedvező környezet elősegíti az elszaporodásukat. Az épített medencékben, a strandokon azonban kezelik a vizet valamilyen fertőtlenítőszerrel, ami megelőzi ezt. Ha esetleg túlságosan sok vegyszert tesznek bele, akkor az másfajta bőrproblémákat okozhat, irritációt vagy a bőr kiszáradását. A természetes vizek minőségét is rendszeresen ellenőrzik mikorbiológiailag, az adatokat közzéteszik, így tudható, mikor nem ajánlott belemenni és mikor úszhatunk bennük biztonságosan. Főként a fürdőzés utáni és a vízen kívüli tevékenységekre érdemes ügyelni – mondja dr. Geszti Franciska bőrgyógyász.

Le a vizes fürdőruhával!

A legtöbben a bőrgombásodástól és a vírusos szemölcsöktől tartanak.
– A gomba és a szemölcsöket okozó vírusok szeretik a meleg, nedves környezetet, így ezt kell megszüntetnünk a számukra. Ezt úgy tehetjük meg, hogy úszás után azonnal lezuhanyzunk tiszta vízzel, utána alaposan megtörölközünk és szárazra cseréljük a vizes fürdőruhánkat – tanácsolja a bőrgyógyász. – Ajánlott testápolót is használni, a gyógykrémeket, gombaölő krémeket azonban nem ajánlott megelőzési céllal alkalmazni, mert rezisztenssé válhatunk ezekre. Az egészséges bőrön természetes állapotban van egy baktérium és gomba állomány, ami véd minket, és ha ezt kiírtjuk a megelőző kezeléssel, úgy a védelmüket is akadályozzuk, ez nem tesz jót a bőrünknek.
A parton, a lábvizekben és a zuhanyzóban mindig viseljünk papucsot.
– Ez a bőrgomba és az uszodaszemölcsök ellen is megvédhet. Ezt elősegíthetjük azzal, hogy amint tehetjük, lezuhanyzunk tiszta vízzel és mindig alaposan szárazra töröljük a lábunkat. Mindig csak a saját, száraz törölközőnket használjuk, ez különösen igaz a gyerekekre. Nekik még fejletlenebb az immunrendszerük, így fogékonyabbak a fertőzésekre, ezért ők könnyebben elkaphatják az uszodaszemölcsöket is.

Jaj, a fülembe ment!

Az úszkálók közt gyakran láthatunk olyanokat, akiknek egy vattával, füldugóval be van dugva a fülük. Ők nem kényeskednek vagy a víztől félnek, hanem a fülgyulladástól védik magukat.
– A fülbe kerülő és ott maradó pangó víz a külső hallójáratban gyulladást okozhat. Aki erre érzékeny, annak érdemes füldugót használnia, hogy megelőzze ezt. Akinek belement a víz a fülébe, az úszás után igyekezzen kirázni, kitörölni azt, mivel ha az esetlegesen a vízben lévő kórokozó nem tud kiürülni, akkor elszaporodhat a fülben és gyulladást okozhat – tanácsolja dr. Geszti Franciska. A fülgyulladás tünetei a fülfájás, a viszketés, vagy a beteg néha nem hall megfelelően. Ilyen esetben mindenképpen keressünk fel egy szakorvost.

Gyakori félelmek

Van néhány elterjedt nézet, ami miatt sokan tarthatnak a strandoktól. Az egyik ilyen, hogy elkaphatnak valamilyen nemi betegséget.
– Ez egy tévhit, ugyanis a nemi betegséget okozó kórokozók nagyon érzékenyek a hőre, fényre és a vegyszerekre is, így elég kicsi az esély, hogy ilyen úton, hideg vizes strandokon, tavakban kapják el – mondja a szakértő.
Az sem kellemes érzés, amikor előttünk megy be a vízbe valaki, akinek láthatóan van valamilyen bőrelváltozása. Ilyenkor nem tudjuk, hogy bemehetünk-e mellette biztonsággal a vízbe.
– A strand kezelt vize valamennyire megvéd, de az is sokat számít, hogy milyen a saját immunrendszerünk. Egyéni, hogy ki mennyire védett a fertőzésekkel szemben. És az sem mindegy, hogy akit látunk, annak milyen betegsége, elváltozása van. Fontos védelem a számunkra, hogy úszás után mindig zuhanyozzunk le, törölközzünk szárazra, ápoljuk a bőrünket és vegyünk fel száraz ruhát – tanácsolja dr. Geszti Franciska.
A védelemről a jakuzzik használata után sem szabad megfeledkezni.
– Van olyan baktérium, ami direkt a pezsgő, meleg vízben szeret elszaporodni, vagyis a jakuzziban is előszeretettel megtelepszik. Ezt kivédeni a víz tisztításával, kezelésével lehet. Azonban a forró nyári napokon, amikor tömve vannak a strandok és a medencék, megeshet, hogy nehéz eltalálni az tisztítószerek arányát. Az esetleges fertőzés pattanásszerű elváltozások formájában jelenik meg a bőrön. Minimalizálhatjuk a fertőzés esélyét, ha a fürdőzés után gyorsan lezuhanyzunk és megszárítkozunk – tanácsolja a szakértő.

Biztonságos az otthoni medence?

Egyre több családnak van otthon felfújható vagy összerakható kerti medencéje. A kisebbekben naponta cserélhetik a vizet, a nagyobbakban azonban sokáig ugyanaz van.
– Ezeket saját maguknak kezelik, így a tulajdonosokon múlik, hogyan végzik ezt. Ha alaposan utánanéztek a szereknek és az adagolásnak, akkor ezek is biztonsággal használhatók. Ha azonban túladagolják a vegyszereket, akkor bőrirritáció, bőrszárazság jelentkezhet – mondja a bőrgyógyász.

Mire figyeljünk?

  • Úszás után minél előbb zuhanyozzunk le. Ha olyan helyen vagyunk, ahol erre nincs lehetőség, akkor legalább öblítsük le magunkat tiszta vízzel, ásványvízzel. 
  • Semmilyen sérüléssel nem szabad strandra, uszodába vagy termálfürdőbe menni. Ide értendők a kisebb sebek is, például egy elvágott ujj, repedés a lábujjak közt, elkapart csípés. Ezek mind a fertőzés kapui.
  • Igyekezzünk elkerülni, hogy véletlenül nyeljünk a strand vizéből.
  • A saját törülközőnket használjuk és az legyen száraz. A nedves textileken gyorsan elszaporodnak a bacilusok, gombák. A vizes fürdőruhát mindig cseréljük szárazra. 
  • Ne fürödjön olyan vízben, melynek a közelébe csatornabefolyó vagy vagy ahol tiltják a fürdőzést.
  • A víz nem véd a leégéstől! Leázik a fényvédő, így pancsolás után mindig kenjük újra magunkat. 
     

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.