8 étel, ami segíthet a demencia megelőzésében

idős nő, konyha, főzés, demencia, étel
Shutterstock -
egészség agy öregedés demencia
A demencia vagy az időskori elbutulás késleltethető néhány életmódbeli változtatással, mint például a megfelelő táplálkozással. Bizonyos ételek kimondottan jó hatással vannak az agyműködésre, ezért ezeket érdemes napi rendszerességgel fogyasztani.

A demencia a szellemi hanyatlással járó agyi elváltozások összefoglaló neve. Hátterében állhat Alzheimer-kór, Parkinson-kór, Huntington-kór, stroke, a fejet ért sérülés, de a memóriavesztés, emlékezetkiesés lehet az időskor velejárója is. Ám egészséges táplálkozással nem csak a cukorbetegséget vagy a szívbetegségeket előzhetjük meg, hanem a szellemi frissességünket is megőrizhetjük.

idős nő, konyha, főzés, demencia, étel
A helyes táplálkozás segíthet a demencia megelőzésében.
Forrás: Shutterstock

Ételek demencia ellen

1. Méz

Több tanulmány is bizonyította, hogy a méz jó hatással van az agyi működésre, fontos szerepe lehet akár az Alzheimer-kór megelőzésében, vagy a tünetek kialakulásának késleltetésében. Ennek oka, hogy rengeteg féle aminosavat, ásványi anyagot, az agyműködéshez elengedhetetlenül fontos szénhidrátokat, vitaminokat és enzimeket tartalmaz.

2. Dió

Fontos szerepe van az idegsejtek fejlődésében. Polifenolban, Omega-3 zsírsavakban, A-, E- és B-vitaminokban, magnéziumban, káliumban, szelénben gazdag, tehát csupa olyan anyagokban, amelyek fontos szerepet játszanak az agyműködésben.

3. Spenót

Segíthet lassítani a korral járó kognitív hanyatlás folyamatát. Ennek oka, hogy magas a fehérje és a B-vitamin tartalma, ami elengedhetetlenül fontos az egészséges agyműködés fenntartásához, emellett tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat és folsavat.

4. Piros gyümölcsök

A piros, kék és lila színű gyümölcsök és zöldségek tele vannak antioxidánsokkal. Érdemes napi rendszerességgel fogyasztani áfonyát, szedret, málnát, szilvát, gránátalmát, paradicsomot, kápia paprikát és lilakáposztát.

Napi egy pohár vörösbor valóságos antioxidáns bomba a szervezetnek, így nem csak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van fontos szerepe, de az agyműködésre is jó hatással van. Emellett fontos, hogy naponta legalább két liter vizet igyunk, hiszen a folyadékhiány, a kiszáradás már önmagában is tompult agyműködéshez vezethet.

5. Étcsokoládé

Magas flavonoid tartalmának köszönhetően fokozza az agyműködést, elősegíti a kognitív képesség megőrzését. Kutatások bizonyították, hogy gyakori fogyasztásával csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata is.

6. Cékla

A cékla élelmi nitrátot tartalmaz, mely a szervezetben nitrogén-oxiddá alakul át, és fokozza a vérkeringést. Nagyon sokat teszünk az agyunk egészségéért, ha naponta megiszunk egy pohár céklalevet.

Glass,Of,Fresh,Beetroot,Juice,With,Vegetables,On,Light,Background, céllalé, céklalé hatása
Az agyunk egészségéért naponta igyunk meg egy pohár céklalevet.
Forrás: Shutterstock

7. Avokádó

Jelentős mennyiségű Omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami fokozza a véráramlást az egész szervezetben, főként az agyban, emellett rendkívül sok benne az E-vitamin, ami szintén fontos szerepet játszik az agyi funkciók megfelelő működésében.

8. Hüvelyesek

Bővelkednek antioxidánsokban, fehérjékben, emellett magas az ásványianyag tartalmuk, sok vasat tartalmaznak, viszont alacsony a koleszterintartalmuk, így elősegítik az erek egészségének fenntartását, fokozzák a vérkeringést és szabályozzák a vércukorszintet.

Mozogjunk és pihenjünk!

A helyes táplálkozás mellett érdemes energiát szánni a rendszeres testmozgásra, és figyelmet fordítani az elegendő mennyiségű pihenésre, alvásra is. A mozgás,- és alváshiány, a sok stressz ugyanis jelentősen növeli az elbutulás kialakulásának esélyét.  

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.