Demencia a sztárvilágban: nem Gena Rowlands az egyetlen, aki Alzheimer-kórban szenved

Hollywood Unlocked's Fourth Annual Impact Awards - Arrivals
Variety via Getty Images/Hollywood Unlocked's Fourth Annual Impact Awards - Arrivals - Michael Buckner
betegség Bruce Willis Gena Rowlands Sharon Stone demencia
A demenciával élők és szeretteik életére is komoly nyomással nehezedik a betegség, nem kivételek ez alól a hírességek sem. Többen közülük őszintén beszéltek a betegségükről, ezzel is támogatva sorstársaikat, akik maguk is a demencia áldozatai.

A tág értelemben vett demencia olyan tünetek csoportja, amelyek befolyásolják a beteg memóriáját, gondolkodását és szociális képességeit. A demencia leggyakoribb formája az Alzheimer-kór, egy degeneratív agyi betegség, amelyet a sejtkárosodást követő komplex változások okoznak. A gyakran diagnosztizált demencia egyéb típusai közé tartozik a vaszkuláris demencia, a Lewy-testes demencia és a frontotemporális demencia. A genetika és az életkor növeli a betegség kialakulásának kockázatát, de számos más tényező — többek között a depresszió, a fejsérülés, a nem megfelelő étrend és testmozgás, valamint bizonyos vitaminok és tápanyagok alacsony szintje — is kulcsszerepet játszik a demencia kialakulásának egyéni kockázatában. A tünetek jelentkezhetnek memóriavesztésként, beszéd- vagy nyelvi feldolgozási nehézségként, vizuális és térbeli zavarodottságként, gyenge koordinációként, szorongásként, de akár depresszióként is.

Robin Williams, demencia
Halála Robin Williams a Lewy-testes demencia tüneteit mutatta
Forrás: Getty Images/FILE: Robin Williams Checks In To Rehab For Alcoholism

Hírességek, akik beszéltek a demencia kognitív és pszichés egészségükre gyakorolt hatásairól

 

Wendy Williams

A népszerű amerikai televíziós személyiség gondozói csapata 2023 májusában, néhány hónappal a Hol van Wendy Williams című dokumentumfilm forgatása után sajtóközleményben jelentette be, hogy primer progresszív afáziát és frontotemporális demenciát diagnosztizáltak nála. Az előbbi állapot, egy ritka idegrendszeri szindróma, amely a kommunikációs képességet érinti, és korlátozhatja az ember beszéd-, olvasás-, írás- és beszédértési képességét. A demencia utóbbi formája, amelynél az agy homlok- és halántéklebenye zsugorodik, az agy azon területeit érinti, amelyek a személyiséggel, a viselkedéssel és a nyelvi készségekkel kapcsolatosak.

 

demencia, Wendy Williams Private Dinner
Wendy Williams, a népszerű amerikai tévés is a demencia áldozata
Forrás: WireImage/Wendy Williams Private Dinner

„Nehéz döntés volt megosztani ezt a hírt, amelyet alapos mérlegelés után hoztuk meg, nemcsak azért, hogy kiálljunk Wendy mellett, hanem azért is, hogy felhívjuk a figyelmet az afáziára és a frontotemporális demenciára, és támogassuk azt a több ezer embert, akik hasonló kihívásokkal, megbélyegzéssel és félreértésekkel kell szembenéznie, különösen akkor, amikor viselkedésbeli változásokat kezdenek mutatni, de még nem kaptak diagnózist” — írták a közleményben, hozzátéve, hogy a műsorvezető még mindig képes sok mindent megtenni magáért. És ami még fontosabb, hogy megőrizte a rá jellemző humorérzékét.

Sharon Stone

A színésznő 2001-ben agyi aneurizma miatt került életveszélyes állapotba. A megrepedt a csigolya artéria következtében kilenc napig tartó agyvérzése volt, a műtét után egy százalék esélyt adtak a túlélésre

Los Angeles Premiere Of Focus Features "The Bikeriders" - Arrivals
Sharon Stone agyvérzés következtében lett afáziás
Forrás: Getty Images/Los Angeles Premiere Of Focus Features "The Bikeriders" - Arrivals

„Az arcom jobb oldala beesett, a bal lábam erősen húztam és nagyon csúnyán dadogtam. Az első pár évben ezek a furcsa, bütyökszerű csomók is előjöttek a fejem tetején, olyan volt, mintha ütnének. Nem tudom kifejezni, mennyire fájdalmas volt ez az egész" — beszélt a betegségéről Sharon Stone, aki 10 éven át tartó felépülése során az afáziát is megtapasztalta, a demencia egy olyan fajtáját, amely a beszéd megértésének vagy kifejezésének elvesztésével jár. Rendszeres terápiával és gyakorlással a sztár képes volt javítani kognitív képességeit, és azóta azoknak a stroke-túlélő nőknek a szószólója lett, akiknek az egészségügyi problémáit a szakemberek gyakran elutasítják, lekicsinylik. 

Bruce Willis

2022 tavaszán Bruce Willis családja bejelentette, hogy a színésznél afáziát diagnosztizáltak, ami hatással van a kognitív képességeire, ezért alapos megfontolás után a színész úgy döntött, visszavonul, többé nem szerepel a filmvásznon. A bejelentést követően Willis pontosabb diagnózist kapott: frontotemporális demenciát állapítottak meg nála. 

Bruce Willis
Bruce Willis felesége árulta el, hogyan viselik a színész betegségét
Forrás: Instagram

„Ez egy kegyetlen betegség, amelyről sokan közülünk még soha nem is hallottak, és bárkit utolérhet. A 60 év alattiak körében az frontotemporális demencia a demencia leggyakoribb formája, és mivel a diagnózis felállítása évekig is eltarthat, valószínűleg sokkal elterjedtebb, mint azt gondolnánk. Ma még nem létezik kezelés a betegségre, de reméljük, hogy ez az elkövetkező években megváltozik. Ahogy Bruce állapota romlik, bízunk benne, hogy a média minden figyelmét arra lehet összpontosítani, hogy felhívja a figyelmet erre a betegségre, amelynek sokkal több kutatásra van szüksége” — írta közleményében a színész családja.

Robin Williams

Robin Williams 2014-ben, 63 éves korában lett öngyilkos. Halála előtt a színész és komikus a Lewy-testes demencia tüneteit mutatta, a demencia egyik leggyakoribb típusát, amely az agy idegsejtekben lévő Lewy-testeknek nevezett fehérjék kóros lerakódásával jár. A betegség tünetei közé tartozik a depresszió, az alvászavarok, a mozgászavarok, a kognitív problémák, a vizuális hallucinációk és még sok más. Williams esetében ezek a tünetek konkrétan zavartságban, feledékenységben, paranoiában, hallucinációkban, szorongásban, személyiségváltozásban és mozgási nehézségekben nyilvánultak meg. 

Robin Williams, demencia
Robin Williams 2014-ben öngyilkos lett
Forrás: Getty Images/FILE: Robin Williams Checks In To Rehab For Alcoholism

„Nagyon nem volt jellemző Robinra, hogy ennyire paranoiás volt. Így kezdődött a 10 hónapig tartó betegség az egyre változó és súlyosbodó tünetekkel, amelyek hihetetlenül zavaróak a beteg és az ápoló számára is" - mondta Susan Schneider a néhai színész özvegye 2021-ben egy interjúban. Robin Williams Lewy-testes demenciáját azonban csak halála után diagnosztizálták. Életében a sztárt tévesen Parkinson-kórral kezelték. Bár a két betegségnek számos átfedő tünete van, eltérő kezelést igényelnek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.