Tanulmány bizonyítja: növeli a vérrögképződés és a szívbetegség kockázatát a népszerű édesítőszer

Natural,Sweetener,In,A,Wooden,Spoon.,Sugar,Substitute.,Erythritol
Shutterstock/Copyright (c) 2021 Kabachki.photo/Shutterstock. No use without permission. - Kabachki.photo
vérrögképződés cukoralkohol szívbetegség eritritol
Egy egészséges emberekkel végzett tanulmány szerint az alacsony szénhidráttartalmú termékek édesítésére gyakran használt édesítőszer nem is olyan egészséges, mint gondolnánk. A vizsgálatban résztvevőknél az eritrit több mint kétszeresére növelte a vérrögképződés kockázatát.

Már korábbi kutatások is összefüggésbe hozták az eritritolt az agyvérzés és a szívroham kockázatával. A mostani vizsgálat két csoportra osztotta a résztvevőket, akik közül a egyik csapat tagjai ugyanakkora mennyiségű cukros italt kapott, mint a másik, amelyik eritrittel édesített italt fogyasztott.

eritrit
Mégsem olyan egészséges az eritrit?
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 Saulo Ferreira Angelo

„Ami figyelemre méltó, hogy minden egyes alany esetében a vérlemezkék reakciókészségének (véralvadás) minden mérőszáma emelkedett az eritritol bevitelét követően. Ugyanakkor az azonos mennyiségű glükózt, azaz cukrot tartalmazó ital fogyasztása nem befolyásolta a vérlemezkék aktivitását egy másik 10 fős csoportban. A glükóz nem befolyásolja az alvadást, az eritritol viszont igen” — mondta a tanulmány vezető szerzője.

A vizsgálat különlegessége az volt, hogy ez volt az első úgymond fej-fej mellett végzett összehasonlítás a glükóz és az eritrit fogyasztásának a vérlemezkék működésének több különböző mérőszámára gyakorolt hatásáról.

Egy másik szakember szerint, bár a tanulmány kicsi, mindenképpen érdekes. S noha nem állítja, hogy azonnal fel kell hagynunk a cukoralkoholoknak a használatával, de ez a kutatási irányvonal mindenképpen felveti a kérdést: biztonságos a fogyasztásuk, vagy sem?

Akkor most biztonságos az eritrit fogyasztása, vagy sem? 

A tanulmányra az amerikai Kalóriaszabályozási Tanács, amely egy iparági szövetség a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy 30 év tudományos munkája bizonyította, hogy az eritrit biztonságos és hatékony választás a cukorfogyasztás és kalóriabevitel csökkentésében.

„A fogyasztóknak rendkívül óvatosan kell értelmezniük ennek a kísérletnek az eredményeit. A korlátozott számú, összesen 10 résztvevőnek túlzott mennyiségű eritritolt adtak, közel négyszeresét annak a maximális mennyiségnek, amelyet az Egyesült Államokban egyetlen italban is engedélyeztek” — írta e-mailben a tanács elnöke.

A vizsgálatban szereplő egyes italokban használt eritritol mennyisége — 30 gramm — azonban megegyezett azzal, amit a cukormentes üdítők, fagylaltok vagy muffinok tartalmaznak, amelyekből az emberek gyakran többet is megesznek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.