Ételmérgezés: így előzd meg, hogy tönkretegye a nyaralást

ortorexia
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Nicoleta Ionescu/Shutterstock. No use without permission. - Nicoleta Ionescu
betegség hányás ételmérgezés
Kevés rosszabb dolog van, mint egy ételmérgezéssel tönkretett nyaralás. Az ételmérgezés okozta állapot sok esetben megelőzhető, ha odafigyelünk a higiéniára és nem eszünk meg mindent, ami szembe jön.

Még csak idegen ország és furcsa ételek sem kellenek ahhoz, hogy ételmérgezést kapj. A kánikula felgyorsítja az ételek romlását, a melegben, vagy napok álló ételekben könnyen elszaporodnak a bacik, és hipp-hopp, máris összeszedtél egy ételmérgezést. Ha nincs szerencséd, az egész nyaralást tönkreteheti a betegség, sőt, akár kórházba is kerülhetsz. 

ételmérgezés
Ételmérgezés
Forrás: Forrás: AFP

Ételmérgezés: így előzheted meg

Az ételmérgezést a romló ételben jelen lévő bacik által termelt úgynevezett endotoxinok okozzák. Ezek jelenlétekor a szervezetünk igyekszik minden feleslegtől megszabadulni, ezért jellemző a hányás és a hasmenés. A kínzó állapot csupán 1-2 napig tart, de ha vigyázol és betartasz néhány alapvető szabályt, könnyen megelőzheted. 

Étel, ital nem játék

Vedd komolyan, hogy sok nyaralóhelyen nem iható a csapvíz. A "csak megmosom vele a fogam" gondolat sem jó ötlet, egy korty vízben is pont elég baci lehet, hogy megbetegedj. 

Csak alaposan hőkezelt ételt fogyassz. A nyers ételben alapból lehetnek baktériumok, ráadásul nem tudni, mióta állt a konyhában, mielőtt neked feltálalták. A főzéstől a baktériumok elpusztulnak, a friss, főtt étel a legbiztonságosabb. 

Ha veszel valamit a helyi piacon, akkor azt azonnal tedd hűtőbe. Mielőtt elkészíted, ellenőrizd, hogy ne használj fel romlott alapanyagot. 

Gyakran moss kezet! A nyaralóhelyeken sok a turista, mindenki mindent összefogdos, ha te is így teszel különösen fontos, hogy rendszeresen megtisztítsd a kezed, így nem viszed tovább a bacikat. 

A tengeri herkentyűk különösen romlékonyak: csak friss forrásból származó halat, rákot és kagylót egyél. A frissességet a szín és a kellemes illat jelzi. 

Ha nyers halat, vagy kagylót veszel, azt ne tárold szobahőmérsékleten. Inkább azonnal készítsd el, tényleg frissen a legfinomabb.

Fontos tudni: A halakban és kagylókban lehetnek paraziták, amiket fagyasztással lehet legkönnyebben elpusztítani. 

  • És még egy fontos szabály:  Ha allergiás vagy valamilyen tengeri ételre, kerüld a fogyasztását. Ételmérgezésed ugyan nem lesz, de egy allergiás roham akár életveszélyes is lehet. 

Ha jelentkeznek a tünetek

A hányással, hasmenéssel járó ételmérgezés tényleg csupán 1-2 napig tart. A tüneteket enyhítheted, ha sok folyadékot iszol, ami sókat is tartalmaz, illetve fontos a fájdalomcsillapítás, ami enyhítheti a hasi görcsöket. Fontos a pihenés, így érdemes egy hűvös szobában feküdni, amíg elmúlnak a panaszok. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.