A fogorvos figyelmeztet: soha ne használjunk fehérítős fogkrémet, méghozzá ezért

fogmosás, szájápolás, fogkrém, fogkefe, fehérítős fogkrém, fogorvos
Shutterstock - bbernard
tanács fogorvos fehérítő fogkrém
Arra figyelmeztet a szakértő, hogy mindenképpen kerüljük a fehérítős fogkrémeket. A fogorvos szerint több problémát okoznak.

A fogorvos arra figyelmeztet, hogy a fehérítős fogkrémek nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, de nem is ez a legnagyobb baj velük. Használni nem használnak, de kárt viszont okoznak.

fogmosás, szájápolás, fogkrém, fogkefe, fehérítős fogkrém, fogorvos
Fogorvos tanácsa: ne használjunk fehérítős fogkrémet
Forrás: Shutterstock

A fogorvos tanácsa: a fehérítős fogkrémeket ne vegyük le a polcról

A fehérítős fogkrémek valójában nem fehérítik a fogakat - írja a fogorvos, aki a TikTokon közzétett videóban hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy ezeket messziről kerüljék el. „A külső szennyeződéseket távolítják el a zománcrétegek koptatásával, amitől a fogak elsőre fehérebbnek tűnhetnek." Azonban ezek az előnyök nagyon gyorsan kellemetlen és fájdalmas hátránnyá válnak: „Idővel ez elvékonyodott, sárgább és érzékenyebb fogakhoz vezet". Nem meglepő, hogy az érzékenység elkerülése és a tartós eredmények garantálása érdekében rendelőben elvégzett fogfehérítést javasolnak.

Természetesen nemcsak a fogfehérítős fogkrémeket érdemes kerülni, de az egyéb házi praktikákat is. A hidrogén-peroxid használata szintén komoly kockázatokat jelent egy szakértő szerint. „A hidrogén-peroxid nagy koncentrációban történő alkalmazása a fogakon és az ínyen visszafordíthatatlan kockázatot jelent a fogak egészségére, és fogérzékenységhez, irritált ínyhez és ajkakhoz vezethet" - árulta el a szakértő, és nem javasolja a szén használatát sem, valamint semmi olyasmit, ami a felület „csiszolásával" éri el a fehérebb hatást. Kezdetben ugyanis valóban fehérebbeknek tűnhetnek a fogak, de eközben folyamatosan kopik a zománc is, aminek végül az lesz az eredménye, hogy felsejlik az alatta lévő sárga dentin, aminek következtében sokkal sárgábbnak tűnnek majd a fogaink, valamint érzékenyebbek is lesznek. 

A dentin a fog keményszöveteinek egyike, mely a zománc ill. a cement és a fogbél között helyezkedik el.

9 dolog, amit a fogorvosok sosem tennének a fogaikkal

Fogmosás, fogselyem és rendszeres fogorvosi vizit – mindannyian ismerjük a jó szájhigiénia alappilléreit. De ezek ismerete és betartása két külön dolog. Kutatási adatok szerint a 30 év felettiek csaknem 50 százalékának van valamilyen ínybetegségre utaló tünete, a felnőttek 26 százalékának pedig kezeletlen lyukas fogai.

A szájhigiéniai hiányosságok mögött gyakran hétköznapi rossz szokások állnak, olyan berögződött vielkedések, melyekre nem is gondolna az ember. Az alábbiakban mutatunk párat, melyről egész biztosan nem gondoltad volna, hogy árt a fogsorodnak.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.