A köröm az egészségi állapotunk irányjelzője – Így olvass belőle!

köröm
Shutterstock - Dina Shuba
ápoltság egészségi állapot köröm
A körmünk sok mindent elárul rólunk, ám nem csak az ápoltságunkat tükrözi, hanem bizony az egészségi állapotunkról is beszél. Ismerjük fel a jeleket! A köröm az egészségi állapotunk iránytűje.

A köröm nagyon fontos térképünk. Nem csak arról árulkodik, mennyire vagyunk idényesek és ápoltak, hanem arról is, milyen egészségügyi állapotban vagyunk. Mutatjuk, hogyan és miként olvashatunk belőle.

köröm
A köröm az egészség iránytűje
Forrás: Shutterstock

A köröm az egészségi állapotunk irányjelzője

Fehér csíkok

A fehéres körömlemezeket más néven Terry-féle körmöknek nevezzük. Ilyenkor a köröm fehér, és egy sötét csíkot látunk a köröm végéhez közelebbi részen. Ez utalhat májproblémára, szívelégtelenségre, cukorbetegségre, de idősebb korban természetes ez a jelenség.

Kanálalakú köröm 

A kanálalakú köröm esetében a körmünk szabad széle felfelé hajlik. Ez főként akkor fordul elő, ha gyakran érintkezünk vegyszerrel, esetleg vérszegények, vashiányosak vagyunk.

Vízszintes horpadások 

A Beau-vonalak alig látható, de tapintható kis vízszintes horpadások a körmünkön. Általában akkor jelennek meg, ha korábban sérülés érte a körmünket vagy legyengült az immunrendszerünk. Előfordulhat azonban magas láz vagy kemoterápiás kezelés után is. Ritkán, de megeshet, hogy cukorbetegség vagy valamilyen érbetegség kísérő tünete.

Dobverőujjak

A dobverőujjak túlmutatnak a köröm elváltozásán, ez ugyanis az ujjbegyeinket is érinti. Ilyenkor az ujjbegyek megvastagodnak, és a köröm is jobban kitüremkedik a körömágynál. Leggyakrabban szív-, tüdő- vagy májproblémát jelez.

Színváltozás

A gyógyszerek, főként az antibiotikumok és a daganatellenes szerek is jelentősen befolyásolhatják körmünk színét. Ezen kívül a színtelen, fakó, sápadt körmök vashiányra, alultápláltságra utalhatnak. A sárgás elszíneződés gyakran a körömlakk tartós használata vagy a dohányzás miatt alakul ki, más esetben cukorbetegséget vagy pajzsmirigy-betegséget jelezhet. A barnásba hajló árnyalat viszont gombás fertőzés miatt lehet. A kékes elszíneződés arról árulkodik, hogy nem kap elég oxigént a szervezetünk. Ez tüdő- vagy szívbetegséget jelezhet.

Gödrös, lyukacsos

Ha a köröm felülete fodros, esetleg lyukacsos, akkor az az ekcéma előjele vagy ízületi gyulladás kísérő tünete.

Repedezett és száraz 

A repedezett körmök többnyire vitamin- és ásványianyag-hiányról árulkodnak. Ha viszont a repedezés sárgás színnel társul, akkor könnyen lehet, hogy gombás fertőzés okozza.

Fehér pöttyök

A fehér pöttyöktől nem kell megijednünk, csupán annyit jelez a szervezetünk, hogy több vitaminra van szüksége.

Fekete csíkok

Ha a fekete csíkok a köröm alatt jelentkeznek, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert ez akár a melanóma egyik típusa is lehet.

Vörösen izzó körömágy

Ha a köröm tövében a bőr puffadt és vörös, az körömágy-gyulladást jelent.

Túl vastag 

Ha a körömlemez megvastagszik, esetleg el is görbül, azt gombás fertőzés, A-vitaminhiány, vagy a pikkelysömör miatti fokozott szarusodás okozza.  

Leváló 

Amennyiben a köröm lemeze felszálkásodik, és a körömágy elválik a körömtől, az vérkeringési problémákra vagy bőrgyulladásra utalhat, de okozhatja sérülés is.

Benőtt 

Nagy fájdalommal járhat a benőtt köröm, amely főleg a nagylábujj körmén jelentkezhet, ha a körmöt nem megfelelően vágják vagy a szűk cipő összenyomja az ujjvéget. Ilyenkor gyakran csak a műtét jelenthet megoldást.

Ápoljuk okosan!


 

Havonta átlagosan három millimétert nő a köröm, de a növekedés sebessége függ attól, hogy mennyi napsütés éri, hogy éppen milyen évszak van, és persze az egészségi állapotunktól. A gyakori sérülés, a helytelen körömvágás vagy rágás fokozza, míg a betegségek általában lassítják a körmöt növesztő sejtek osztódási ütemét.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.