Kiderült, hogy melyik mozgásforma égeti a legtöbb kalóriát: nem a futás!

Fitness,Sports,Woman,Running,Up,Stairs,In,City, lépcsőzés, mozgás,sport
Shutterstock/Copyright (c) 2021 lzf/Shutterstock. No use without permission. - lzf
mozgásforma lépcsőzés tanulmány kalóriaégetés
Fogyni szeretnél, de nem tudod, milyen mozgást végezz, hogy minél több kalóriát égess el? Futni nem szeretsz, a sík terepen gyaloglás már nem jelent kihívást? Semmi gond! Tanulmányok szerint a lépcsőzés a leghatékonyabb mozgásforma, ha a zsírégetés a cél.

Tanulmányok szerint a lépcsőzéssel körülbelül hússzor több kalóriát égethetünk el, mint a sík terepen gyaloglással. Ha fogyni szeretnél, és ehhez egy új módszert keresel, megtaláltad. A lépcsőzés elérhető mozgásforma, s noha kevésbé kényelmes, mint a tempós séta sík terepen, könnyebb, mint a hosszú, közepes tempójú futás.

lépcsőzés, mozgás
A lépcsőzés a leghatékonyabb mozgás, ha a fogyás a cél
Forrás: Shutterstock

A lépcsőzés az a mozgás, amely a legtöbb kalóriát égeti el

Nemzetközi Skyrunning Szövetség a különböző függőleges hegymászó sportok, köztük a 2000 méter feletti hegyi futás és a lépcsőmászó világbajnokságok lebonyolításáról ismert. Bár ezek az események az élsportolókra vannak szabva, Lauri van Houten, a szervezet alelnöke a lépcsőmászás mindennapi rutinba való beépítésének előnyeit hangsúlyozza, kortól függetlenül.

„Hány kalóriát fogok elégetni, ez az a kérdés, amire mindenki kíváncsi. Íme a jó hír: az edzés teljes energiafelhasználása a testsúlytól függ. Ezért minél többet nyom, annál többet éget el”— magyarázta el Lauri van Houten, miért olyan hatékony a lépcsőzés annak, aki fogyni szeretne.

Tanulmányok szerint a lépcsőn felfelé haladva körülbelül hússzor több kalóriát égethetünk el, mintha sík terepen sétálnánk, és még lefelé menet is körülbelül ötször több kalóriát égetünk el, mivel az izmok lassítják a lefelé haladást. Ezért is olyan hatékony kalóriaégető mozgás a lépcsőmászás. 

Azok számára, akik szeretnének leadni néhány kilót, ez az információ lehet az összes szükséges motiváció a lépcsőzéshez. Dr. Alberto Minetti, a Milánói Egyetem neves fiziológusa és biomechanikai szakértője, aki lenyűgöző tapasztalatokkal rendelkezik az emberi mozgás tanulmányozásában, különösen a lépcsőzéssel kapcsolatban, megosztotta a témával kapcsolatos meglátásait.

„Ez egy olyan gyakorlat, amelyet bárki végezhet. Mindig van lépcső a közelben, és szemben az edzőtermi bérletekkel, ingyen van”— mondta el Minetti, aki számokkal is megmagyarázta, miért olyan hatékony  a kalóriaégetésben már rövid idő alatt is a lépcsőzés: 

„Ahhoz, hogy 1 kilogramm testtömeget 1 vízszintes méteren át megmozgassunk, 0,5 kalóriát használunk fel. Ha 1 kilogramm testtömeget függőlegesen mozgatsz meg a lépcsőn, az 10 kalóriát jelent. Tehát hússzor annyi kalóriát kell megmozgatod függőlegesen, mint vízszintesen”.

Dr. Minetti , aki maga is napi szinten lépcsőzik, azoknak, akik csak most kezdik a mozgást, vagy idősebbek, azt ajánlja, hogy figyeljenek a tempóra, és gyakran álljanak meg néhány mély lélegzetvételre.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.