Gondoltad volna? Az ülőmunka lelki problémákhoz is vezethet

Ülőmunka
Shutterstock - Gorodenkoff
ülőmunka testi tünet tippek-tanácsok lelki problémák
Az ülőmunka egészségre gyakorolt negatív hatásait legtöbbször mozgásszervi problémákon keresztül tapasztaljuk először. Fontos azonban tudnunk, hogy a napi 8-10 óra folytonos ülés, milyen egyéb kockázatokat rejt magában.

Az ülőmunka - sok ülés és a helytelen testtartás - növelheti a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a stroke, a korai demencia, az aranyér, a diabétesz, az elhízás és az ennek következtében kialakuló betegségek kockázatát, ráadásul hosszú távon termékenységi gondokat is okozhat. És ezek csak a testünkre gyakorolt negatív hatások – egy ausztrál tanulmány szerint azoknak, akik 6 óránál többet ülnek egy nap, 90 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy előbb-utóbb valamilyen pszichológiai problémával szembesüljenek. 

ülőmunka
Az ülőmunka nem csak a testünkre van rossz hatással
Forrás: Shutterstock

Az ülőmunka lelki problémákhoz is vezethet

Összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket, amikből, ha csak hármat megfogadsz, jelentősen hozzájárulsz az egészséged megőrzéséhez. 

Helyes testtartás – tanuld meg, hogyan kell!

Kétségkívül a helytelen testtartás az okozója a legtöbb mozgásszervi problémának, ami fokozottan veszélyeztet bennünket, ha ülőmunkát végzünk. Hiszen ilyenkor akár több órán keresztül belefeledkezünk a tevékenységünkbe és sokszor már csak a fájdalom emlékeztet arra, hogy nem jó úton járunk.

Azt, hogy „húzd ki magad!” már gyerekkorunkban sokat hallhattuk, ám azzal nincs mindenki tisztában, hogy a helyes testtartás nem ennyiből áll. Sőt. Ha túlságosan homorítjuk a mellkasunkat, azzal ugyanolyan károkat tudunk okozni a testünknek, mint amikor görnyedünk. A helytelen testtartás hatással van a porckorongok, az izmok, ízületek egészségi állapotára, és fejfájást is okozhat.

Érdemes beleásni magunkat a témába, ma már rengeteg platform áll a rendelkezésünkre, hogy tájékozódjunk erről. A legjobb, ha szakember segítségét is igénybe vesszük – ez pár órát jelenthet az életünkből, de jelentősen megkönnyíti a mindennapjainkat, ha megtanítjuk a testünknek, hogyan tartsa magát. Nem csak a munkahelyen; a metrón utazva, házimunka, sportolás, sőt, filmnézés közben is.

Maradj mozgásban! Állíts be emlékeztetőt!

Ez az egyik leghasznosabb tipp, ha a nap nagy részét az íróasztal mögött kell töltened és el akarod kerülni a mozgásszervi fájdalmakat. Minimum 40 percenként változtasd a pozíciódat! Érdemes felállni, pár mozdulatból álló mozgássorokat ismételni, megnyújtani a nyakad, derekad – miközben figyelsz a helyes tartásra. Ezzel az érrendszeri megbetegedések és az emésztési panaszok, puffadás kockázatát is csökkentheted.

Igyál vizet!

Sokat hallhatsz arról, hogy mennyit igyál egy nap, de nem mindegy, hogy hogyan teszed ezt. A szervezet ugyanis úgy működik, mint a szivacs: ha túl nagy mennyiséget viszel be egyszerre, nagy részét nem tudja hasznosítani. Természetgyógyászok javasolják, hogy minden órában igyál meg 2 deciliter vizet, ez a legjobb módja annak, hogy megfelelő hidratálást nyújts a testednek. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az ülőmunka következtében kialakuló emésztőrendszeri és mozgásszervi megbetegedések kockázatát is csökkentsd – nem beszélve arról, hogy a megfelelő vízfogyasztás az egészséges idegrendszer működésének alapfeltétele.

Mozogj rendszeresen!

Alapszabály, ha ülőmunkát végzel. A legjobb, ha heti többször mozogsz - legyen az jóga, pilates, csoportos- vagy személyi edzés, úszás, vagy esténként nagy séta a kutyáddal. Fontos, hogy rendszeresen tedd, és olyan mozgásformákat válassz, amit szívesen csinálsz, különben hamar csökkenni fog a motivációd.

jóga, középkorú nő, testkép
A legjobb, ha heti többször mozogsz.
Forrás: Shutterstock

Pihenj!

Ahogy a mozgás, úgy a megfelelő mennyiségű pihenés is hozzájárul ahhoz, hogy az ülő életmód egészségre gyakorolt káros hatásait csökkenteni tudjuk. A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés következtében a test regenerálódik, az izmok ellazulnak, az idegrendszer megpihen és másnap újult erővel kezdheted el a napot.

 

Lazíts!

Gondold át, hogy a nap melyik szakaszaiban van lehetőséged arra, hogy kikapcsold az agyad és lelassulj! Minden reggel tervezd meg, hogy mikor tudsz aznap rászánni pár percet arra, hogy becsukd a szemed és mély levegőket vegyél. Hallgass relaxációs zenét utazás közben ahelyett, hogy a telefonodat nyomkodod. Tanulj meg meditálni! Amilyen gyakran teheted, menj el szaunázni, vagy masszázsra, ezzel is jelentősen hozzájárulhatsz, hogy megóvd magad az ülő életmód negatív hatásaitól.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.