Ez történik a testeddel, ha minden nap megiszol egy szénsavas üdítőt

Doll,Pose,,Astonished,Young,Woman,Holding,Soda,Can,And,Looking
Shutterstock - LightField Studios
betegségek cukorfogyasztás kockázatok
A szénsavas üdítők rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek világszerte és hazánkban is. Már számtalan ízben lehet kapni, így mindenki megtalálhatja a szájízének megfelelőt – ami ugyan jól hangzik, de ha napi rendszerességgel fogyasztjuk őket, akkor komoly egészségügyi következményekkel kell számolnunk.

Amellett, hogy a szénsavas üdítők nagy mértékben hozzájárulnak a kilók gyarapodásához, rendszeres fogyasztásuk számos egyéb egészségügyi kockázatokat rejt magában. Növelhetik a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség, és a rák kockázatát, ráadásul a depresszió kialakulásában is szerepet játszhatnak. Egy több, mint 22 millió ember bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres, cukorral édesített italok akkor is növelhetik a súlyos betegségek és a korai halálozás kockázatát, ha kis mértékben fogyasztjuk őket. A The Annual Review of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a nagyobb mennyiségű, napi szinten fogyasztott cukrozott üdítőital, sportital, gyümölcsital, energiaital, ízesített víz, valamint a hozzáadott cukrot tartalmazó kávé- és teaitalok fogyasztása pedig egyértelműen jelentősen egészségkárosító hatással bírnak. 

Szénsavas üdítő
A szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása számos egészségügyi kockázatot rejt magában
Forrás: Shutterstock

Már napi 2,4 deciliter cukrozott szénsavas üdítő komoly egészségügyi problémákhoz vezethet

A fent említett tanulmány szerint a napi körülbelül 2,4 deciliter üdítőital már 4,2%-kal növeli a bármilyen okból történő halálozás kockázatát, és különösen veszélyes a szívbetegségben szenvedők számára, ugyanis az ő esetükben 8,2%-kal nő a halálozás kockázatának esélye. Ami a konkrét betegségeket illeti: ugyanezen mennyiség napi elfogyasztása 15,2%-kal növeli a szívkoszorúér-betegség kockázatát, 6,8%-kal a stroke, 27%-kal pedig a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Azok, akik napi szinten fogyasztanak szénsavas üdítőitalokat, nagyobb eséllyel találják szembe magukat olyan egészségügyi problémákkal is, mint a májbetegség és a vesekő.

Ezen felül nő a depresszió kialakulásának esélye, mivel a túlzott cukorfogyasztás megzavarhatja a neurotranszmitterek és az agyban lévő, hangulattal kapcsolatos vegyi anyagok egészséges működését. 

Meglepett, hogy a cukorral édesített italok a depresszióban is szerepet játszanak. Ráadásul azoknál, akik nagy mennyiségű cukrozott italt fogyasztanak, 94,8%-kal nagyobb a fogszuvasodás esélye is.

- mondta Elaine Hon, RD, a kaliforniai Stanford Health Care minősített cukorbeteg-ellátási és -oktatási szakembere.

cukrozott szénsavas üdítő
Egy 3,5 deciliteres cukrozott szénsavas üdítő körülbelül 9 teáskanálnyi hozzáadott cukrot tartalmaz.
Forrás: Shutterstock

A legtöbb szénsavas üdítőital annyira sok cukrot tartalmaz, hogy rendszeres fogyasztásuk hatására gyakran alakul ki 2-es típusú cukorbetegség és elhízás. A cukrozott italok ugyanis hirtelen megemelik a vércukorszintet, ami inzulintermelést vált ki a hasnyálmirigyben. Ha ez rendszeresen megtörténik, akkor az a hasnyálmirigyben fokozott inzulinválaszt eredményez, ennek hatására pedig a sejtek inzulin-rezisztenssé válnak, vagyis elveszítik érzékenységüket az inzulinra. Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, ami elengedhetetlenül szükséges a szervezet számára a megfelelő vércukorszint szabályozásához. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége szerint egy felnőtt férfinek naponta legfeljebb 9 teáskanál, egy felnőtt nőnek pedig legfeljebb 6 teáskanálnyi hozzáadott cukrot szabadna elfogyasztania.

Egyetlen 3,5 deciliteres cukrozott szénsavas üdítő körülbelül 9 teáskanálnyi hozzáadott cukrot tartalmaz. 

Lindsay Malone, RDN, a clevelandi Case Western Reserve Egyetem orvosi karának táplálkozástudományi tanszékének oktatója szerint:

A cukorral édesített italok olyan kalóriadömpinget jelentenek, amelyre a legtöbb embernek nincs szüksége, és a szervezet nehezen tud lépést tartani ezzel a felesleggel. Ennek eredményeként azt látjuk, hogy a zsír elkezd felhalmozódni a májban, és a testzsírtermelés felgyorsul

Ez a cukortúltengés megemeli a rossz vérzsírok mennyiségét, ami az artériák falának megvastagodásához vezethet. Ez növeli a stroke, a szívroham és a szívbetegségek kockázatát. Az Amerikai Rákellenes Társaság bizonyítékai szerint a cukros italok több okból kifolyólag is növelhetik a rákos megbetegedések kockázatát.

A diétás üdítőitalok fogyasztása sem tűnik megfelelő alternatívának az egészségünk szempontjából, ugyanis ezek zavart okozhatnak a bél mikrobiumában, és szintén inzulinrezisztenciához vezethetnek. Fogyasszunk inkább olyan cukor- és édesítőszer mentes italokat, mint a cukor nélküli tea, a citromos víz, az uborkás víz, vagy a szénsavas ásványvíz.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.