Ez történik a testeddel, ha minden nap megiszol egy szénsavas üdítőt

Doll,Pose,,Astonished,Young,Woman,Holding,Soda,Can,And,Looking
Shutterstock - LightField Studios
betegségek cukorfogyasztás kockázatok
A szénsavas üdítők rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek világszerte és hazánkban is. Már számtalan ízben lehet kapni, így mindenki megtalálhatja a szájízének megfelelőt – ami ugyan jól hangzik, de ha napi rendszerességgel fogyasztjuk őket, akkor komoly egészségügyi következményekkel kell számolnunk.

Amellett, hogy a szénsavas üdítők nagy mértékben hozzájárulnak a kilók gyarapodásához, rendszeres fogyasztásuk számos egyéb egészségügyi kockázatokat rejt magában. Növelhetik a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség, és a rák kockázatát, ráadásul a depresszió kialakulásában is szerepet játszhatnak. Egy több, mint 22 millió ember bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres, cukorral édesített italok akkor is növelhetik a súlyos betegségek és a korai halálozás kockázatát, ha kis mértékben fogyasztjuk őket. A The Annual Review of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a nagyobb mennyiségű, napi szinten fogyasztott cukrozott üdítőital, sportital, gyümölcsital, energiaital, ízesített víz, valamint a hozzáadott cukrot tartalmazó kávé- és teaitalok fogyasztása pedig egyértelműen jelentősen egészségkárosító hatással bírnak. 

Szénsavas üdítő
A szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása számos egészségügyi kockázatot rejt magában
Forrás: Shutterstock

Már napi 2,4 deciliter cukrozott szénsavas üdítő komoly egészségügyi problémákhoz vezethet

A fent említett tanulmány szerint a napi körülbelül 2,4 deciliter üdítőital már 4,2%-kal növeli a bármilyen okból történő halálozás kockázatát, és különösen veszélyes a szívbetegségben szenvedők számára, ugyanis az ő esetükben 8,2%-kal nő a halálozás kockázatának esélye. Ami a konkrét betegségeket illeti: ugyanezen mennyiség napi elfogyasztása 15,2%-kal növeli a szívkoszorúér-betegség kockázatát, 6,8%-kal a stroke, 27%-kal pedig a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Azok, akik napi szinten fogyasztanak szénsavas üdítőitalokat, nagyobb eséllyel találják szembe magukat olyan egészségügyi problémákkal is, mint a májbetegség és a vesekő.

Ezen felül nő a depresszió kialakulásának esélye, mivel a túlzott cukorfogyasztás megzavarhatja a neurotranszmitterek és az agyban lévő, hangulattal kapcsolatos vegyi anyagok egészséges működését. 

Meglepett, hogy a cukorral édesített italok a depresszióban is szerepet játszanak. Ráadásul azoknál, akik nagy mennyiségű cukrozott italt fogyasztanak, 94,8%-kal nagyobb a fogszuvasodás esélye is.

- mondta Elaine Hon, RD, a kaliforniai Stanford Health Care minősített cukorbeteg-ellátási és -oktatási szakembere.

cukrozott szénsavas üdítő
Egy 3,5 deciliteres cukrozott szénsavas üdítő körülbelül 9 teáskanálnyi hozzáadott cukrot tartalmaz.
Forrás: Shutterstock

A legtöbb szénsavas üdítőital annyira sok cukrot tartalmaz, hogy rendszeres fogyasztásuk hatására gyakran alakul ki 2-es típusú cukorbetegség és elhízás. A cukrozott italok ugyanis hirtelen megemelik a vércukorszintet, ami inzulintermelést vált ki a hasnyálmirigyben. Ha ez rendszeresen megtörténik, akkor az a hasnyálmirigyben fokozott inzulinválaszt eredményez, ennek hatására pedig a sejtek inzulin-rezisztenssé válnak, vagyis elveszítik érzékenységüket az inzulinra. Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, ami elengedhetetlenül szükséges a szervezet számára a megfelelő vércukorszint szabályozásához. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége szerint egy felnőtt férfinek naponta legfeljebb 9 teáskanál, egy felnőtt nőnek pedig legfeljebb 6 teáskanálnyi hozzáadott cukrot szabadna elfogyasztania.

Egyetlen 3,5 deciliteres cukrozott szénsavas üdítő körülbelül 9 teáskanálnyi hozzáadott cukrot tartalmaz. 

Lindsay Malone, RDN, a clevelandi Case Western Reserve Egyetem orvosi karának táplálkozástudományi tanszékének oktatója szerint:

A cukorral édesített italok olyan kalóriadömpinget jelentenek, amelyre a legtöbb embernek nincs szüksége, és a szervezet nehezen tud lépést tartani ezzel a felesleggel. Ennek eredményeként azt látjuk, hogy a zsír elkezd felhalmozódni a májban, és a testzsírtermelés felgyorsul

Ez a cukortúltengés megemeli a rossz vérzsírok mennyiségét, ami az artériák falának megvastagodásához vezethet. Ez növeli a stroke, a szívroham és a szívbetegségek kockázatát. Az Amerikai Rákellenes Társaság bizonyítékai szerint a cukros italok több okból kifolyólag is növelhetik a rákos megbetegedések kockázatát.

A diétás üdítőitalok fogyasztása sem tűnik megfelelő alternatívának az egészségünk szempontjából, ugyanis ezek zavart okozhatnak a bél mikrobiumában, és szintén inzulinrezisztenciához vezethetnek. Fogyasszunk inkább olyan cukor- és édesítőszer mentes italokat, mint a cukor nélküli tea, a citromos víz, az uborkás víz, vagy a szénsavas ásványvíz.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.