Sokkoló dolog derült ki a dohányzásról: 800 éves testet vizsgáltak a tudósok, az eredmény megdöbbentő

Concept,Of,Smoking,Addiction,,Broken,Cigarette,,Close-up.
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Creative Space Studio/Shutterstock. No use without permission. - Creative Space Studio
káros szenvedély vizsgálat dohányzás
Lehet, hogy ideje végleg leszámolni ezzel a káros szokással ha eddig még nem tetted meg. Mindannyian tisztában vagyunk a dohányzás veszélyeivel és azzal, hogy milyen károkat okozhat a szervezetben, de a hatásai talán sokkal drasztikusabbak, mint ahogy korábban gondoltuk.

A dohányzás drámaian növeli az esélyét a tüdőrák kialakulásának, a sztróknak, a szívrohamnak, a tüdőbetegségeknek és sok más problémának – állítja az American Lung Association. Még akkor is, ha áttérsz a cigarettáról az e-cigire, az továbbra is nagy hatással lehet a testedre, ahogy ez a tanulmány is mutatja.

dohányzás
Sokkoló dolog derült ki a dohányzásról
Forrás: Shutterstock

Sokkoló dolog derült ki a dohányzásról

A fentiek talán mindenki számára ismeretesek, azonban amit angol tudósok most fedeztek fel, igazán sokkoló lesz, különösen, ha valaha is dohányoztál, vagy már évekkel ezelőtt abbahagytad. A Leicesteri Egyetem legfrissebb tanulmánya során régészeti kutatások révén vizsgálta meg az emberi maradványokat, amelyeket a 12. és a 19. század között temettek el Angliában. A kutatás megmutatta, hogy a dohányzás hatásai még évszázadokkal a halál után is láthatóak a csontokban. A tudósok egy csoportja 323 kortikális csontot vizsgált meg, amely a csontok sűrű külső rétegét alkotja, és molekuláris nyomokat kerestek a dohányfüst jelenlétére. A maradványok közül 45 olyan embert azonosítottak, akik valaha dohányoztak.

Minden dohányos rendelkezett olyan egyedi molekuláris jellemzőkkel, amelyek még évszázadokkal később is megkülönböztették őket a nemdohányzóktól.

 

A tanulmány, amelyet a Science Advances folyóiratban tettek közzé, ezt írta: 

A dohányfogyasztás olyan anyagcsere-nyomokat hagy az emberi csontokban, amelyek elég egyediek ahhoz, hogy azonosítsák a dohányfogyasztást még azoknál az egyéneknél is, akiknek a dohányzási szokásai ismeretlenek.

Dr. Sarah Inskip, a tanulmány egyik társszerzője hozzátette: 

A kutatásunk jelentős különbségeket mutatott ki a múltbeli dohányfogyasztók és nemdohányzók csontjainak molekuláris jellemzői között. Ez a felfedezés arra utal, hogy a dohányzás hatással van a csontvázunk szerkezetére.

A kutatásuk további célja az, hogy megértsék, hogyan alakulnak ki ezek a különbségek, amelyek hozzájárulhatnak annak megértéséhez, hogy a dohányzás miért jelent kockázati tényezőt bizonyos mozgásszervi és fogászati rendellenességek kialakulásában.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.