A felfázást nem a hideg hozza: baktérium, gomba, vírus vagy parazita okozza

hólyaghurut felfázás gyulladás fertőzés
Sok nő életét keseríti meg a makacsul visszatérő húgyúti fertőzés, vagy köznapi nevén a felfázás. Itt az ideje, hogy megtudjuk, miért alakul ki és mit tehetünk ellene!

A legtöbben úgy képzeljük, hogy a felfázást csak hűvös időben kaphatjuk meg, pedig ezt a betegséget tízből kilenc esetben az E. coli baktérium okozza, de sokszor gomba, – elsősorban a különböző Candida fajok – vírus, vagy akár parazita is állhat a hátterében. Alulról felfelé terjedve fertőznek, de ritkán az is előfordul, hogy a vérben keringő baktérium a vesébe kerülve okoz gyulladást.

húgyúti fertőzés, fájdalom, felfázás
A felfázás nem a hideggel jön
Forrás: 123rf.com

A felfázás könnyebben jön, ha gyenge immunrendszer

– A fertőzéseket elősegíti az is, ha valamilyen okból akadályozva van a vizeletürítés, például a prosztata megnagyobbodása, vesekő, a húgycső szűkülete miatt. Ilyenkor a pangó vizeletben elszaporodhatnak az egyébként a vizelettel gyorsan kiürülő kórokozók. Az immunrendszerünk gyengesége nagyban hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Ilyenkor az étrendünk megváltoztatásával is segíthetjük a gyógyulást. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztása, és a gyógynövények használata jó szolgálatot tehet nekünk. Együnk minél több pro- és prebiotikumot, például natúr joghurtot, borsót, hagymaféléket, articsókát, csicsókát, zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a gyógynövények közül aloe varát, tőzegáfonyát, echinaceát (kasvirágot) és kökényt – javasolja dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos.

Hogyan kaphatjuk el?

Strandokon, fürdőkben

A Coli baktérium a természetes strandok gyakori kórokozója. Alsó húgyúti fertőzéseket is okozhat, főként nőknél, ilyen esetben antibiotikumos kezelés ajánlott.

Terhesség miatt

A terhes női szervezet hormonális átalakulása miatt érzékenyebb a húgyúti fertőzésekre. Emiatt vesemedence-gyulladás alakulhat ki, vagy akár a baba kisebb súllyal jöhet a világra. Különösen fontos ezért terhesség alatt szűrni, és még a tünetmentes eseteket is kezelni.

Mézeshetek hólyaguruttal

A fertőzések egy része szexuális úton terjed, olyan kórokozók váltják ki, mint például a Clamydia. A nemi életet kezdő lányoknál gyakori az aktusok során szerzett hólyaggyulladás, az úgynevezett „mézeshetek hólyaghurut”.

A diabétesz hajlamosít

Maga a cukorbetegség megléte is hajlamosíthat a fertőzésre, esetükben ráadásul súlyosabb lefolyású betegségre számíthatunk.

Rendellenesség is okozhatja

Kisbabáknál a csecsemőköri gyulladások nagy része valamilyen veleszületett fejlődési rendellenességre utalhat. Ilyen lehet a vesemedence tágulat, kettős húgyvezeték, vagy a vesico-ureterális reflux (VUR), amikor a hólyag és a húgyvezeték közötti záróizom elégtelensége miatt a vizelet visszafolyik a vesék felé

hüvelygomba, menstruáció, hüvelyi fertőzés, húgyuti fertőzés, felfázás. candida
Az alsó húgyutak gyulladásának legjellemzőbb tünete a gyakori vizelési inger, fájdalom, égő érzés vizeléskor, esetleg hőemelkedés, rossz közérzet. 
Forrás: Shutterstock

A felfázás tünetei 

A gyulladás tünetei a beteg életkora, a megbetegedett szerv és a kórokozó fajtája szerint különbözőek lehetnek. A húgycső vagy hólyag gyulladása sokszor alig okoz tüneteket, és néhány napon belül magától is elmúlik. Az alsó húgyutak gyulladásának legjellemzőbb tünete a gyakori vizelési inger, fájdalom, égő érzés vizeléskor, esetleg hőemelkedés, rossz közérzet. Előfordul alhasi fájdalom, a vizelet zavaros, kellemetlen szagú, esetleg véres. Ha egy-két napon belül nem javulnak a tünetek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mint ahogy állapotos kismamáknak, kisgyereknél vagy csecsemőnél jelentkező panaszok esetén, valamint vesemedence gyulladására utaló tünetek jelentkezésekor!

Megelőzés, gyógyulás

Bár a felfázás, vagyis a hideg, nem oka a fertőzésnek, de a lehűlés segíti a kórokozók elszaporodását, ezért öltözzünk mindig az időjárásnak megfelelően, és ne ücsörögjünk sokáig a hideg vízű medencében. A székelés után a területet gondosan tisztítsuk meg, mindig a húgycsőtől a végbél felé kell tisztálkodnunk, férfiaknál az előbőr hátrahúzása vizelés előtt, csökkenti a fertőzés veszélyét. Ne tartsuk vissza a vizeletet. Viseljünk pamut, természetes anyagú alsóneműket, és ne hordjunk szoros ruhadarabokat. Esténként a fürdővizünkbe tegyünk illóolaj tartalmú, növényi eredetű, fertőtlenítő hatású hatóanyagokat tartalmazó keveréket. Igyunk minél többet, mert a vizelet mennyiségének növelésével segítjük a baktériumok kiürülését a szervezetből. Vízhajtó zöldségként fogyasszunk spárgát, zellert, vízi tormát, sárgarépát, retket, paradicsomot, uborkát és salátalevelet. Gyógynövényfőzetek közül válasszuk a cseresznyekocsányt, a nyírfalevelet, az aranyvesszőt, a zsurlót vagy a csalánteát. A vizelet fertőtlenítésével segíthetjük a kórokozók pusztulását. A tőzegáfonya és medveszőlőlevél-, kakukkfű- vagy kamillatea nagyon jó vizeletfertőtlenítő hatású.

Szövődmények is kialakulhatnak

A legtöbb húgyúti fertőzés szerencsére gyorsan és nyomtalanul gyógyul. Néha azonban a fertőzés krónikussá válik, ennek következménye a vesék károsodása, akár veseelégtelenség is. Ennek oka, hogy a húgyutakban, illetve a húgyhólyagban megtelepedő, elszaporodó kórokozók a vesébe is bekerülhetnek, ott gyulladást, szélsőséges esetben pedig a vese visszafordíthatatlan károsodását is okozhatják. A vesegyulladás jellegzetes tünetei nagyon rövid idő, akár néhány óra alatt alakulnak ki: fájdalmas vizeletürítés, magas láz, hidegrázás, derék- és hátfájás, hányás. Ilyen esetben mindenképpen kivizsgálás, esetleg műtét, vagy hosszan tartó megelőző gyógyszeres kezelés szükséges.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.