Többet árt, mint használ a fehérítő fogkrém: sárgábbá és törékenyebbé teszi a fogakat

fog,fogorvos
Shutterstock - Andrey_Popov
fogorvos szuvasodás fogfehérítő fogzománc
A fehérebb és csillogóbb fogak érekében használt fogfehérítő fogkrémek valójában többet ártanak, mint használnak. Ezt állítja egy fogorvos, aki szerint ezektől a készítményektől csak sárgábbá és törékenyebbé válna a fogak.

Már több mint 2 millióan néztek meg azt a vírusvideót, amelyen egy fogorvos arra figyelmezteti TikTok- követőit, hogy a fogfehérítő fogkrémek valójában nem fehérítik a fogakat, sőt! Bár elsőre valóban fehérebbnek tűnhet tőlük a mosolyod azáltal, hogy lesikálják a sötétebb zománcot, idővel a csiszoló összetevők vékonyabb, sárgább és érzékenyebb fogakhoz vezetnek.

fogorvos, nő, fehér és sárga fogsor, fogfehérítés
A fogorvos arra figyelmeztet, hogy a fogfehérítő fogkrémek hosszabb távon nem fehérítik, hanem sárgítják és törékennyé teszik a fogakat
Forrás: Shutterstock

A fogorvos elárulja, mi az ellenkező hatás oka

A Tiktok-fogorvos azt mondja, hogy annak, hogy a fehérítő fogkrém sárgít nagyon egyszerű oka van. A fogfehérítéssel lesikálod a védelmet nyújtó fogzománcot, amelynek lekopása feltárja a dentint, a fog fő részét, amely sárga színű.

A rifkindental fiók által megosztott poszt sok TikTok-felhasználót megdöbbentett, és szerették volna megtudni, hogy mit tegyenek, ha a fogfehérítő fogkrém árt, mégis fehérebb fogakat akarnak. Azt is szerették volna megtudni, hogy a fogfehérítő csíkok, vagy a plakkeltávolító készítmények is ugyanilyen hatást váltanak ki, vagy azokat használhatják? Nem kaptak kedvező választ, minden hasonló készítménynek megvannak a kockázatai. Minden olyan termék, amelyik a zománcot úgymond lecsiszolja, egyúttal szuvasodásra hajlamossá is teszi a fogakat, amely hosszú távon a fog elvesztéséhez vezethet.

A kereskedelmi forgalomban kapható fogkrémeket a koptatóhatásuk alapján osztályozzák, és úgynevezett RDA pontszámot kapnak. Ahhoz, hogy a boltok polcaira kerülhessen egy fogkrém, ennek a pontszámnak 250 alatt kell lennie, állítja az egyik legnevesebb fogkrémmárka gyártója, amelynek saját bevallása szerint minden fogfehérítő terméke 200 pont alatti RDA-számmal rendelkezik — írja a Daily Mail. 

Bizonyos termékek másképp működnek, olyan fehérítő összetevőket tartalmaznak, amelyek valóban megváltoztatják a fogak színét. De a legbiztonságosabb módszer, ha fogorvos végzi el a fogfehérítést.

 

 

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.