megfelelő folyadékpótlás hidratáltság dehidratáltság vízivás
Mivel testünk 60-70%-a vízből áll, ezért a víz elengedhetetlen a szervezet minden sejtjének megfelelő működéséhez. Vajon te elég vizet iszol naponta? Teszteld, hogy mennyire vagy hidratált!

A víz többek között azért is nagyon fontos a szervezetünk számára, mert segít a sejtek tápanyag- és oxigénszállításában, részt vesz az anyagcserében, és támogatja a méreganyagok kiválasztását a vizelettel és izzadással. Mindemellett kenésben tartja az ízületeket és az izmokat, támogató szerepet játszik a fiatalosabb és egészségesebb bőr megőrzésében, valamint segít a testhőmérséklet szabályozásában. Ha nem iszunk elegendő vizet, akkor a vízhiány jelei hamar megjelenhetnek, hiszen az agyunk, az izmaink, a bőrünk és a belső szerveink mind függenek a megfelelő vízellátástól. Mutatjuk, hogy hogyan derítheted ki gyorsan és egyszerűen, hogy tested mennyire hidratált, hogy elegendő folyadékot ittál-e, vagy itt az ideje töltened magadnak egy pohár friss vizet.

hidratált, víz, vízivás
Ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően hidratált maradjon, fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszunk.
Forrás: Shutterstock/Drazen Zigic

Ittál ma eleget? Csípd meg magad és kiderül!

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy kiderítsd, elég vizet iszol-e, az úgynevezett bőrteszt. Ez a módszer a bőr rugalmasságát és visszaugrási képességét méri, amely szorosan összefügg a hidratáltsági szinttel. Amikor elegendő víz van a testben, a bőr sima, feszes és rugalmas. 

Ez a módszer roppant könnyű és szinte bárhol, bármikor elvégezheted: válassz egy helyet a testeden, ahol a bőr vékonyabb és rugalmasabb, ilyen például a kézfej, a has vagy az alkar belső része. Két ujjal csípd össze a bőrt majd engedd el. Ezután figyeld meg, hogy mennyi idő alatt ugrik vissza a bőr eredeti helyzetébe.

Ha a bőröd gyorsan visszaugrik az eredeti állapotára, akkor az azt jelzi, hogy megfelelően hidratált vagy és szervezeted elegendő vizet kap. Ez szuper, ilyenkor nincs is más teendőd, mint továbbra is annyi vizet fogyasztani, mint amennyit általában szoktál. Ha azonban a bőr lassan áll vissza, akkor szervezeted valószínűleg vízhiánnyal küld. Hiszen, ha kevés vizet iszol, a bőr sejtjei vizet veszítenek, ami miatt kevésbé rugalmasak, és lassabban reagálnak a nyomásra vagy húzásra. Ha szeretnéd elkerülni a dehidratáltság állapotát, akkor itt az ideje a folyadékpótlásnak és megnövelni a napi vízfogyasztás mennyiségét.

Hogyan tudhatod, hogy elegendő vizet iszol-e?

A fentebbi módszer gyors választ ad rá, de emellett onnan is tudhatod még, hogy a folyadékbeviteled megfelelő, és a szervezeted nem dehidratált, ha ritkán érzel szomjúságot, és a vizeleted színtelen vagy világos sárga. Bár a vízfogyasztás növelése egyszerűnek tűnhet, valójában sok figyelmet és emlékezést igényel, hogy tudatosan többet igyál.

Mennyi víz szükséges naponta, hogy hidratáltak maradjunk?

A napi folyadékbevitel körülbelül 20%-a származik az ételekből, a többi pedig italokból. 

Fontos, hogy folyamatosan pótold a szervezeted vízkészletét olyan ételek és italok fogyasztásával, amelyek vízben gazdagok. Mindegy, hogy sima, szénsavas, vagy akár ízesített vizet iszol, mindenképpen fogyassz belőle bőségesen minden nap, hiszen még a mérsékelt dehidratáció is fáradtságot és energiahiányt okozhat. 

Mennyire van szüksége egy átlagos felnőttnek egy mérsékelt éghajlaton? A Mayo Clinic a következő minimális napi vízfogyasztást javasolja:

  • Nők: 11,5 csésze
  • Férfiak: 15,5 csésze

Hogyan igyunk elég vizet?

Nehezen tudsz figyelni arra, hogy elegendő vizet igyál napközben? Íme néhány tipp, ami segíthet abban, hogy ne feledkezz meg róla.

Íme néhány tipp a vízfogyasztás növeléséhez:

  • Adj gyümölcsöt a vizedhez! A citrom, lime és narancs klasszikus választás, és remek alternatíva, hogy a víz mellett némi vitaminnal is felturbózd a szervezeted.
  • Igyál meg egy pohár vizet minden alkalommal, amikor fogat mosol, eszel vagy ébredés után. Ha a vízivást összekapcsolod valamelyik rutinoddal, akkor nagyobb rá az esély, hogy nem felejted el.
  • Sok gyümölcs és zöldség magas víztartalommal rendelkezik, például az uborka, saláta és a szárzeller. Igyekezz ezekből minél többet fogyasztani.
  • Nyáron a kulacsod, télen a termoszod jó szolgálatot tehet, hogy útközben se felejts el hidratálni. Töltsd meg a palackodat friss vízzel, vagy a kedvenc gyümölcsteáddal, mielőtt elindulsz otthonról, és vidd magaddal a napi utazásaid során.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.