Elborzasztó adatok: ennyien mulasztják el a kézmosást WC-használat után

higiénia kézmosás WC
Egy friss felmérés szerint az emberek 19%-a nem mos kezet, miután WC-t használ, 4 százalékuk pedig akkor sem tisztítja meg a kezét, mielőtt élelmiszerhez nyúl. A kézmosás elhanyagolása komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet, különösen a fertőzések terjedésére nézve.

Az ausztrál Élelmiszerbiztonsági Információs Tanács új jelentése az emberek kézmosási szokásaival foglalkozik. A tanulmány kimutatta, hogy sokan elhanyagolják a rendszeres kézmosást, még akkor is, ha ez alapvető lenne a fertőzések megelőzésében. Az eredmények arra figyelmeztetnek, hogy ez növelheti a baktériumok terjedésének esélyét - aki nem most kezet, veszélyezteti a közegészséget.

Woman,Hands,Are,Turning,On,The,Faucet,At,Home,And, kézmosás
A kézmosás elhanyagolása komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet, különösen a fertőzések terjedésére nézve.
Forrás: Shutterstock

A felmérés 1229 ausztrál ember kézmosási szokásait vizsgálta. Kiderült belőle, hogy a vizsgálatban résztvevő személyek csak ritkán mosnak kezet. A nők valamivel szorgalmasabbak e téren: 83 százalékuk megtisztítja a kezeit minden WC-használat után, ez az arány a férfiaknál csak 80%. Mindkét nem sokszor hanyagolja el a kézmosást, mielőtt élelmiszerekhez nyúl, de a férfiak itt is rosszabbul teljesítettek, csupán 55% figyel erre, mik a nőknél ez az arány 62%.
Az életkor szintén befolyásolja a kézmosási szokásokat. A fiatalabb, 34 év alatti korosztály kevésbé figyelmes, csak 69 százalékuk mos kezet minden alkalommal a mosdó használata után, ezzel szemben a 65 év felettiek körében ez az arány 86%.

Miért nem mosnak kezet az emberek WC-használat után?

Számos tanulmány igyekszik feltárni a kézmosás elhagyásának okait. Egy Indiában végzett kutatás például arra világított rá, hogy az iskolás gyerekek 91%-a nem tartja veszélyesnek, ha nem mos kezet, mert nem érzékelik a betegségek kockázatát. Sőt, a gyerekek 46%-a nem érzi szükségét a kézmosásnak, mert nem látja a baktériumokat. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a kézhigiénia fontosságát sokan alábecsülik, különösen akkor, ha a veszély nem látható közvetlenül.

Hand,Press,The,Toilet,Button,After,Using,Bowl,In,The, WC, WC használat, WC öblítés
A fiatalabb, 34 év alatti korosztály 69 százaléka mos kezet minden alkalommal a WC használata után, ezzel szemben a 65 év felettiek körében ez az arány 86%.
Forrás: Shutterstock

A felnőttek esetében a kézmosás elhagyását valószínűleg más tényezők okozzák, például sietség vagy figyelmetlenség következménye lehet.

A kézmosás elmaradásának kockázatai

A vizelet és a széklet rengeteg baktériumot tartalmaz. A székletben grammonként több mint 100 milliárd baktérium található, így a WC-használata után különösen fontos lenne a kézmosás. Azok, akik ezt nem teszik, a baktériumokat továbbvihetik minden tárgyra, amit megérintenek, ezáltal fokozva a fertőzések terjedésének kockázatát.
A főzés előtti kézmosás elhanyagolása szintén komoly veszélyt jelenthet. Ha a baktériumok ételre kerülnek, ott elszaporodhatnak, és toxinokat termelhetnek, amelyek hányással, hasmenéssel járó betegségeket okozhatnak. Különösen fontos a kézhigiénia azok számára, akik legyengült immunrendszerrel rendelkeznek, például idősek vagy krónikus betegek esetében, mivel náluk a fertőzések súlyosabb lefolyásúak lehetnek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.