Baktériumtelepek a lakásban: ezeket a tárgyakat senki nem cseréli le időben

Woman,Holding,A,Toothbrush,In,Her,Hand,A,Pleasant,Aroma
Shutterstock - ShotPrime Studio
otthon tisztaság egészség
Te milyen gyakran cserélsz fogkefét? Tudod, mennyi baktérium telepedik meg rajta, hogyha nem veszel újat időben? Amikor veszel egy új párnát, felírod a pontos dátumot, vagy írsz emlékeztetőt a telefonodba, hogy mikor lesz aktuális a következő csere? Azt hiszed, az túlzás lenne? Egyáltalán nem. Bizonyos használati tárgyak esetében ugyanis elengedhetetlenül szükséges, hogy nyomon kövesd, mikor válik aktuálissá a cseréjük. Komoly következményekkel járhat, ha nem tartod be ezeket a szabályokat.

Sokszor olyan gyorsan telnek a napok, hetek, hónapok, hogy ha nem írjuk fel magunknak, talán fel sem tűnik, hogy az otthonunk tele van olyan használati tárgyakkal, amelyeknek a cseréje már réges-rég aktuális lett volna. A gond csak az, hogy ezek a tárgyak egy idő után komoly baktériumtelepekké válnak és károsan hatnak az egészségünkre.

baktérium -life
A párnát minimum kétévente, de inkább gyakrabban érdemes cserélni , hogy elkerüljük a különböző baktériumok okozta megbetegedéseket
Forrás: Shutterstock

Baktériumtelepek: ezeket a tárgyakat rendszeresen kell cserélni a lakásodban

1. Párna

A párnát minimum kétévente, de inkább gyakrabban érdemes cserélni, ugyanis olyan poratkák, baktériumok és gombák tenyésznek meg benne, amelyeket lehetetlenség mosással kiűzni. A poratkákat szabad szemmel nem lehet látni. Testük elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak és főleg párnákban, matracokban, különböző textíliákban telepednek meg. Ha ezeket belélegezzük, allergiás reakciót válthatnak ki a szervezetünkben.

2. Fogkefe

A fogkefét, vagy az elektromos fogkefe fejét minimum háromhavonta vagy gyakrabban érdemes cserélni. A régi fogkefén olyan baktériumok halmozódnak fel, amelyek súlyosan károsíthatják a szájüreg belsejét, ráadásul az elhasználódott fogkefe sörték nem tisztítanak megfelelően, így a fogmosás sem lesz elég hatékony. A fogkefe rendszeres cseréje segít megelőzni a fogszuvasodást és az ínygyulladást.

3. Konyhai szivacs

Nagyon fontos, hogy a mosogatószivacsot rendszeresen, minimum 1-2 hetente cseréljük. A mosogatás következtében nagyon hamar nagyon sok baktérium telepedik meg rajta – ugyanis a nedves környezet a legideálisabb a bacik szaporodásának. Egyes kutatások szerint a mosogatószivacsban több baktérium is lehet, mint a WC kagylóban. Bár a fertőtlenítés is hasznos, a gyakori cserével biztosra mehetünk.

4. Hajkefe

Young,Beautiful,Woman,Combing,Brown,Hair.,Hair,Care.,Beautiful,Brunette
A hajkefét 8-10 havonta érdemes cserélni
Forrás: Shutterstock

A hajkefét 8-10 havonta érdemes cserélni, de rendszeres tisztításuk is elengedhetetlenül szükséges, ugyanis ahogy a fésűn felhalmozódnak a hajszálak, az elhalt hámsejtek és a hajápoló termékek, úgy a gombák és a baktériumok is rohamtempóban szaporodnak. Ez rendkívül káros lehet a fejbőrnek, korpásodást és a hajszálak roncsolását is okozhatja.

5. Ágynemű

A szakértők szerint az ágyneműt hetente kell mosni. Az alvás során ugyanis az ágynemű napi szinten érintkezik a bőrünkkel, így magába szívja az izzadtságot és más testnedveket, ami baktériumok megjelenéséhez vezet. Fontos, hogy az ágyneműt magas hőmérsékleten mossuk, hogy elpusztítsuk a kórokozókat.

6. Törölköző

A törölközőt legalább hetente egyszer érdemes cserélni, de ha gyakran zuhanyozunk – reggel és este is – akkor akár gyakrabban is szükséges lehet. A törölköző nedves környezetet biztosít a kórokozóknak, így azok kitűnően tudnak villámgyors tempóban szaporodni.

7. Vágódeszka

sülthús, vágódeszka
Nem elég a vágódeszka időnkénti fertőtlenítése, ugyanis a késsel bevisszük a különböző baktériumokat
Forrás: Shutterstock

Bizony, nem elég a vágódeszka időnkénti fertőtlenítése, ugyanis a késsel bevisszük a különböző baktériumokat a vágódeszka belsejébe, így egészségünk érdekében célszerű 3-4 havonta – a használat gyakoriságához mérten – cserélni a vágódeszkát is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.