Marburg-vírus: ettől a betegségtől retteg most a fél világ

3d,Illustration,Of,The,Ebola,Virus
Shutterstock - apprenticebk
fertőzés vírusbetegség vírus
A Járvány című filmben hallottuk először a vérzéses lázzal járó Marburg-vírus nevét. Ruandában jelenleg is Marburg-járvány van, onnan érkezett haza két utazó Hamburgba, akiknél felmerült a Marburg-fertőzés gyanúja. Mit kell tudni a Marburg-vírusról?

Marburg-fertőzés gyanújával szállítottak kórházba kivizsgálásra szerdán két embert Hamburgban. A német nagyváros hatóságai szerint az érintettek egyike egy ruandai kórházban dolgozott, ahol a vírussal fertőzötteket is kezeltek. A két ember szerdára virradóra érkezett repülővel Ruandából Frankfurtba, ahonnan vonattal utaztak tovább Hamburgba. Az utazás során egyikük felhívta az egészségügyi hatóságokat, mivel attól tartott, hogy megfertőződhetett egy trópusi betegséggel. A német tűzoltóság szerint influenzaszerű tünetekre és enyhe rosszullétre panaszkodott, láza nem volt. Az illetékes hamburgi egészségügyi hatóság elrendelte a két ember azonnali elkülönítését és kórházba szállítását. A Ruandában kitört Marburg-járványban eddig 29-en fertőződtek meg, közülük 11-en már meghaltak. a A Marburg-vírus az Ebolával rokon, mivel mindkettő az úgynevezett  Filoviridae családba tartozik. Noha a Marburg-vírus kevésbé ismert, mint az Ebola, hasonlóan súlyos tüneteket okoz, és a halálozási arány is rendkívül magas lehet. Lássuk, mit érdemes tudni a Marburg vírusról. 

marburg-vírus
Marburg-vírus
Forrás: Shutterstock

A Marburg-vírus, amitől mindenki retteg

A Marburg-vírus természetes gazdái az afrikai gyümölcsevő denevérek (Rousettus aegyptiacus). A denevérekben a vírus jelen van, de nem okoz betegséget. Az emberek általában akkor fertőződnek meg, ha kapcsolatba kerülnek ezekkel a denevérekkel, például barlangokban, ahol ezek az állatok élnek, vagy ha fertőzött állatokat fogyasztanak. A vírus azonban emberről emberre is terjedhet közvetlen érintkezés útján, különösen a fertőzött személy testnedveivel (vér, nyál, vizelet, hányás) való érintkezés során.

A Marburg-vírust először 1967-ben azonosították egy németországi Marburg nevű városban, ahol több laboratóriumi dolgozó fertőződött meg afrikai zöld majmokkal dolgozva. A vírus innen kapta a nevét. Az első járvány során 31 ember fertőződött meg Németországban és Jugoszláviában, akik közül heten meghaltak. Ez volt az első alkalom, amikor az emberiség szembesült ezzel a halálos kórokozóval.

Tünetek és a betegség lefolyása

A Marburg-vírus okozta betegség súlyos és gyors lefolyású, ami az úgynevezett Marburg-vírusos vérzéses lázhoz vezet. A tünetek általában 2–21 nappal a fertőzést követően jelentkeznek. Kezdetben a betegség tünetei hasonlítanak egy közönséges influenzához, de hamar súlyosabbá válnak. A leggyakoribb tünetek:

  •  Magas láz és súlyos fejfájás
  •  Izomfájdalmak , gyengeség és kimerültség
  •  Hányás , hasmenés és hasi fájdalom, amely néhány nap után jelentkezik
  •  Belső és külső vérzések , beleértve az orrvérzést, ínyvérzést és a bőr alatti vérzéseket
  •  Sokk és szervi elégtelenség a betegség előrehaladott stádiumában

A Marburg-vírus különösen veszélyes, mivel a halálozási arány akár 80-90% is lehet, ha a beteg nem kap megfelelő orvosi ellátást

Van gyógymód? 

Jelenleg nincs specifikus oltás vagy gyógymód a Marburg-vírus ellen. A kezelés főként támogató jellegű, amely a tünetek enyhítésére és a beteg életfunkcióinak fenntartására koncentrál. Ez magában foglalja az elektrolitpótlást, a vérnyomás fenntartását és a másodlagos fertőzések megelőzését. A gyors és intenzív orvosi beavatkozás növelheti a túlélés esélyeit.

A Marburg-vírus eddig több kisebb járványt okozott, elsősorban Közép- és Kelet-Afrikában. A legsúlyosabb járványok közé tartozik a 2004–2005-ös angolai kitörés , ahol több mint 200 ember fertőződött meg, és a halálozási arány 88% volt. Az ilyen járványok során rendkívül fontos a gyors válaszlépések megtétele, mivel a vírus nagyon gyorsan terjedhet a fertőzöttekkel való érintkezés révén.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.