Szakemberek figyelmeztetnek: a mellrák korai jele lehet ez a bőrelváltozás

mellrák, emlőrák, mellrák elleni küzdelem világnap, mellrák elleni küzdelem hónapja
Shutterstock/Bangkok Click Studio -
mellrák bőrelváltozás tünetek korai felismerés
Október a tudatosság hónapja, ennek kapcsán szakemberek a rákbetegségek korai felismerésére, és ennek érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet. A daganatos betegség korai felismerésében segít, ha ismerjük a figyelmeztető jeleket, ami a mellráknál akár bőrelváltozás is lehet.

Október a tudatosság és a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek kapcsán az orvosok szerte a világon a daganatos megbetegedések korai felismerésének fontosságát hangsúlyozzák. A mellrák a nők körében a leggyakoribb rákos megbetegedés, ezért a szakemberek az azonnali felismerés és cselekvés érdekében elárulják, melyek lehetnek a betegség legkorábbi figyelmeztető jelei. Bár legtöbben a mellekben és hónaljakban kitapintható csomók miatt fordulnak orvoshoz, egy bizonyos bőrelváltozás is okot adhat rá, hogy felkeress egy szakembert.

mellrák, emlőrák, mellrák elleni küzdelem világnap, mellrák elleni küzdelem hónapja
A tudatosság hónapjában a szakemberel a mellrák korai tüneteire figyelmeztetnek
Forrás: Shutterstock/AYO Production

Rengetegen keresnek rá a mellrák kifejezésre

A mellrák szóra a múlt hónapban 1,4 milliószor kerestek rá, a „mellrák tünetei” kifejezés pedig több mint 85 000 keresést gyűjtött be, miközben az olyan lekérdezések, mint például a „Lehet-e mellrákom tünetmentesen?”, 200 százalékos növekedést mutattak az előző hónaphoz képest. Már csak ezért is fontosnak tartják a szakemberek, hogy felhívják az emberek figyelmét a korai felismerés fontosságára.

„Ha rákról vagy bármilyen életveszélyes állapotról van szó, a korai felismerés életet menthet. Ha a betegek úgy érzik, hogy valami nincs rendben, soha ne habozzanak vizsgálatot vagy orvosi segítséget kérni. A tüneteket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, és létfontosságú, hogy mind a betegek, mind az egészségügyi szakemberek komolyan vegyék az aggodalmakat az időben történő diagnózis és ellátás biztosítása érdekében” — mondta dr. Clare Langford az Expressnek.

A mellrák korai figyelmeztető jelei

A mellrák legnyilvánvalóbb tünete a mellben, a mellkas felső részén vagy a hónaljban megjelenő csomó vagy duzzanat. De nem ez az egyetlen elváltozás, ami emlődaganatra figyelmeztet.

„A bőr textúrájának megváltozása, a mell színe vagy a mellbimbó befordulása, a mellbimbó körüli kérgesedés vagy váladékozás szintén aggodalomra adhat okot” — magyarázza el a szakember, mire érdemes odafigyelnie a nőknek, de arra is kitér, hogy számos esetben félrediagnosztizálják az emlődaganatos betegeket, a csomót cisztának, akár tüdőgyulladásnak gondolva. 

A szakértő egy olyan nő esetét is felhozta példának, aki orvosai szerint kigyógyult a mellrákból, de folyamatosan hátfájást érzett. A fájdalmat a gerincére fogták, de a gerincsebészhez hosszú ideig nem kapott időpontot. Mire odajutott, hogy végre megvizsgálták, kiderült, hogy a mellrák átterjedt a gerincére és a bordáira is.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.