Október a mellrák elleni küzdelem hónapja: 5+1 tévhit, amit minden nőnek ismernie kell

mellrák, emlőrák, mellrák elleni lüzdelem világnap, mellrák elleni küzdelem hónapja
Shutterstock/Bangkok Click Studio -
világnap betegség mellrák mítoszok megelőzés
A mellrákkal kapcsolatban számos tévhit és városi legenda terjed, amelyek könnyen félrevezethetnek. Az információáradatban való eligazodás gyakran nehéz és frusztráló, újabb stresszforrást jelentve a nők számára. Cikkünkben 5+1 gyakori mítoszt tárunk fel, amelyekkel a mellrák kapcsán találkozhatsz.

1985 óta október a mellrák elleni küzdelem hónapja, október 1-je pedig a mellrák elleni küzdelem világnapja. Ebben az időszakban világszerte különböző kampányokkal hívják fel a nők figyelmét a betegségre, a mammográfiás szűrés és a megelőzés fontosságára, mivel a korai stádiumban felismert emlődaganat jó eséllyel gyógyítható. A mellrákkal kapcsolatos tévhitek gyakran felesleges aggodalmat és félreértéseket okoznak, amelyek megnehezítik a pontos információkhoz való hozzáférést. Íme néhány gyakori tévhit, amiket érdemes fenntartásokkal kezelni, továbbá fontos, hogy a betegséggel kapcsolatba mindig megbízható információk alapján tájékozódjunk.

mellrák, emlőrák, mellrák elleni küzdelem világnap, mellrák elleni küzdelem hónapja
Mellrák esetében a korai felismerés életet menthet, függetlenül a kortól.
Forrás: Shutterstock/AYO Production

A rózsaszín szalag lett a mellrák elleni harc jelképe

Idővel az októberi hónapban nem csak a színes szalaggal, hanem magával a rózsaszín szín használatával hívják fel a felhasználók, fogyasztók figyelmét a betegségre és a megelőzés fontosságára. Az Eurostat és a Global Cancer Observatory (GCO) adatai szerint az Európai Unió (EU) tagállamai közül 2019-ben hazánkban volt a legmagasabb a daganatos betegségek okozta korai halálozás. Magyarországon egy 2021-es adat szerint évente közel nyolcezer új emlődaganatot diagnosztizálnak és minden 8-9. nőt érint az emlőrák élete valamely szakaszában. Mivel a korai stádiumban felismert emlődaganat jó eséllyel gyógyítható, így a hangsúly nagyrészt a megelőzésen is van. 

5+1 tévhit a mellrákról

1. A mellrák csak idősebb nőknél fordul elő

Bár a mellrák kockázata valóban nő az életkor előrehaladtával (valóban gyakoribb az 50 év feletti korosztályban), fiatal nők is megbetegedhetnek, a mellrák tehát nem csak idősebb nőknél fordul elő! Ezért fontos, hogy minden életkorban figyeljünk a mellünk egészségére, már fiatal korban elkezdjük a rendszeres önvizsgálatot. Az önvizsgálat is sokat segíthet a korai felismerésben, továbbá ha bármilyen gyanús, vagy rendellenes elváltozást észlelünk, haladéktalanul menjünk el orvoshoz! A korai felismerés életet menthet, függetlenül a kortól.

2. A melltartó viselése vagy a dezodor használata mellrákot okozhat

Egy elterjedt, de alaptalan tévhit, hiszen nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a melltartók vagy a dezodorok összefüggésben lennének a mellrák kialakulásával. Kutatások többször is megerősítették, hogy sem a melltartók, sem az izzadásgátló dezodorok nem állnak összefüggésben a mellrák kialakulásával. Ezek a termékek nem befolyásolják a nyirokcsomók működését, és nem növelik a mellrák kockázatát. 

3. A mammográfia okozhat mellrákot a sugárzás miatt

A mammográfia által alkalmazott sugárzás nagyon alacsony dózisú, és a szűrésből származó előnyök messze meghaladják a kockázatokat. Ez az egyik leghatékonyabb módja a korai felismerésnek. A modern mammográfiás berendezések minimális mennyiségű sugárzást használnak, amely nem jelent veszélyt a páciens számára. Ráadásul, a rendszeres mammográfia életmentő lehet, hiszen korai stádiumban észlelheti a mellrákot, amikor az még jól kezelhető. 

4. Ha nincs családi halmozódás, nincs okom aggódni

A mellrákos esetek többsége nem kapcsolódik a családi előzményekhez. Bár a családi halmozódás növelheti a mellrák kockázatát, nem jelenti azt, hogy azok, akiknek a családjában nem fordult elő mellrák, teljesen mentesek a betegség kockázatától. A genetika fontos tényező lehet, számos más tényező is növelheti a mellrák kockázatát, például a hormonális hatások, az életmód és a környezeti tényezők is. Ezért fontos, függetlenül a családi anamnézistől minden nő végezzen rendszeres önvizsgálatot, és vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben észlelhesse az esetleges elváltozásokat.

5. A mellrák mindig egy csomóval kezdődik

Nem minden mellrák mutatkozik csomóként és sajnos nem minden esetben észlelhető tapintható elváltozás. A betegség korai stádiumában, amikor a legjobban kezelhető, nincsenek tünetek, és a rákos sejtek csak mammográfiás vizsgálat során fedezhetők fel. A mellrák más jelei lehetnek például bőrelváltozások, a mell formájának, alakjának, méretének változása vagy a mellbimbó váladékozása. 

+1 A mellrák csak a nőket érinti

A férfiak mellrákjának etiológiája, diagnózisa és kezelése hasonló a nőkéhez, azonban a nőkkel ellentétben a férfiaknál a mellrák ritka, noha gyakorisága az elmúlt évtizedekben nőtt. A férfiaknál általában idősebb korban és a betegség előrehaladottabb stádiumában diagnosztizálják a betegséget, és arányosan magasabb a halálozás is, bár az emlőrákos férfi és női betegségek kimenetele hasonló.

Fontos lépések a mellrák megelőzésében

  • 20 éves kor felett havonta végezzük el a mell önvizsgálatát. Illetve ne hagyjuk ki az éves nőgyógyászati szűrést sem, amelynek keretében a nőgyógyász szintén megvizsgálja a melleket és nyirokcsomókat
  • 30 éves kor felett járjunk rendszeresen ultrahangra és mammográfiás vizsgálatra
  • ha pedig a családban korábban már előfordult a megbetegedés, akkor érdemes 40 éves kor felett évente tumormarker vizsgálatot is elvégeztetni.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.