Hízás menopauza alatt? Ezt csináld, ha el akarod kerülni!

Menopauza ellen szaunával
Shutterstock - YAKOBCHUK VIACHESLAV
anyagcsere-betegség szauna menopauza
A Massachusetts-i Egyetem tudósai meglepő következtetésekre jutottak a menopauza hatására történő súlygyarapodás kezelésével kapcsolatban.

A menopauza egyik kellemetlen velejárója a zsírpárnák gyarapodása – a változókorban lévő nők gyakran tapasztalják, hogy szinte észrevétlenül szaladnak fel a plusz kilók. Ez erősen összefügg az elkerülhetetlenül lassuló anyagcserével, hormonális változásokkal, de fokozza a helytelen táplálkozás és a kevésbé aktív életforma is. Ez az érdekes kísérlet azt vizsgálja, hogy a rendszeres szaunahasználattal vajon tudunk-e segíteni a szervezetünknek a plusz kilókkal szembeni küzdelemben.

szaunával a menopauza ellen
Szaunával a menopauza ellen
Forrás: Shutterstock

A szauna hatása a menopauza következtében lelassult anyagcserére

A kutatók idősebb, petefészek nélküli nőstény egereket választottak ki a kísérlethez, amelyeket magas zsírtartalmú ételekkel tápláltak. A rágcsálók kísérleti csoportját 12 héten keresztül napi 30 percre elhelyezték egy hőterápiás kamrába. Az eredmények meglepően figyelemre méltóak voltak. A hőterápián átesett egerek kevesebb zsírfelhalmozódást mutattak, ráadásul az is kiderült, hogy a terápia után kevésbé voltak hajlamosak a súlygyarapodásra a magas zsírtartalmú étrend ellenére, mint kezeletlen társaik. Emögött az állhat, hogy a szauna számos olyan folyamatot aktivál, amelyek arra késztetik a testet, hogy hatékonyabban használja fel az energiát és égesse el a zsírt.

Különösen előnyös lehet azok számára, akiknek kihívást jelent a fizikai aktivitás, pihentető lehetőséget biztosítva az anyagcsere egészségének javítására.

- mondta Rong Fan, a tanulmány társszerzője és doktorjelöltje egy sajtóközleményben.

Embereken is működik?

A tanulmány eredményei ígéretesek, az azonban egyelőre nem bizonyított, hogy a kísérlet ugyanolyan hatékonysággal működik emberek esetében is, mint a rágcsálóknál. További kutatásokra van még szükség ahhoz, hogy a hőterápia lehetőségeit feltárják és kiderüljön, mennyire hatásos a menopauzával kapcsolatos anyagcsere- problémák kezelésében.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.