Az első menstruáció időpontja megmondhatja, meddig fogsz élni

menstruáció, ciklus, tévhitek
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Kmpzzz/Shutterstock. No use without permission. - Kmpzzz
életkor menstruáció menstruációs ciklus
Nem mindegy, hogy tíz, vagy tizenhárom éves korodban menstruáltál először. Az első menstruáció időpontja ugyanis sokféle információt hordozhat, például azt is, hogy meddig fogsz élni.

Az első menstruáció, más néven menarche, az egyik legfontosabb biológiai esemény egy nő életében, hiszen ezzel kezdődik el a termékeny életszakasz. Azonban az utóbbi években egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy a menarche időpontja nem csupán a reproduktív egészséget befolyásolja, hanem akár a várható élettartamra is hatással lehet. De vajon valóban befolyásolja az élet hosszát az, hogy valaki hány éves korában kezdett el menstruálni?

első menstruáció
Első menstruáció
Forrás: Shutterstock

Az első menstruáció időpontja és az élettartam kapcsolata

A kutatások azt mutatják, hogy az első menstruáció időpontja összefüggésben állhat az egészségi állapottal és a várható élettartammal. Azoknál a nőknél, akik nagyon korán (10 éves kor előtt) vagy nagyon későn (16 éves kor után) kezdtek el menstruálni, nagyobb a kockázata bizonyos egészségügyi problémáknak, mint például a szív- és érrendszeri betegségeknek, diabétesznek vagy akár az egyes rákfajtáknak.

Korai menstruáció és egészségügyi kockázatok

A korai menstruáció, amely 10 éves kor előtt következik be, számos negatív egészségügyi következménnyel járhat. Az ilyen korai hormonális változások hosszabb időszakon át tartó kitettséget jelentenek az ösztrogénnek, ami növelheti az emlőrák és egyéb hormonfüggő rákok kialakulásának kockázatát. Ezenkívül a korai menstruációt gyakran összefüggésbe hozzák az elhízás, magas vérnyomás és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával is, amelyek mind hozzájárulhatnak a szívbetegségek kockázatához.

Késői menstruáció és hosszabb élet?

Érdekes módon, több tanulmány szerint azok a nők, akik későbbi életkorban kezdtek el menstruálni (16 éves kor után), gyakran hosszabb ideig élnek, mint azok, akik korábban tapasztalták meg ezt az eseményt. Egy 2016-os kutatás szerint a késői menarche összefüggésben áll a hosszabb élettartammal és a jobb egészségi állapottal. Ennek egyik oka lehet az, hogy a késői menstruációval járó alacsonyabb ösztrogénszint csökkenti az emlő- és petefészekrák kialakulásának esélyét.

Genetikai és környezeti tényezők szerepe

Fontos kiemelni, hogy az első menstruáció időpontját számos tényező befolyásolja. Nem csupán genetikai hajlamok, hanem életmódbeli és környezeti hatások, mint például a táplálkozás, a fizikai aktivitás, stressz és az életminőség is szerepet játszhatnak. Ezek mind-mind hatással vannak az élettartamra is, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy csak a menstruáció időpontja határozza meg, meddig fog valaki élni. Az első menstruáció időpontja valóban hordozhat információt egy nő általános egészségi állapotáról és a várható élettartamról is. Azonban ez csupán egy tényező a sok közül, amely hatással lehet az élet hosszára. Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy minél hosszabb és egészségesebb életet élhessünk.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.