Ezek a leggyakoribb poszt-Covid tünetek egy friss felmérés szerint

covid, koronavírus, poszt covid
Shutterstock/ -
koronavírus COVID tünetek
Egy friss felmérés szerint a poszt-Covid tünetek széles körben elterjedtek, és sokan hónapokkal a fertőzés után is küzdenek ezekkel. A leggyakoribb poszt-Covid tünetek közé tartozik például a fáradtság és a légzési nehézségek, amelyek jelentősen megnehezítik a mindennapi életet.

A Covid-19 világjárvány jelentősen megterhelte a globális egészségügyi és gazdasági rendszereket, hiszen világszerte több mint 775 millió fertőzést jelentettek. A Covidot túlélők nagy része továbbra is tartós vagy visszatérő tüneteket tapasztal, egy új tanulmány szerint a poszt-Covid tünetei széles körben elterjedtek, hiszen a Covid-fertőzésen átesettek jó része szenved a poszt-Covid-tünetektől, amelyek a szervezet bármely részét érinthetik. Mivel ezek gyakran nem specifikusak, ezért kihívást jelent megkülönböztetni őket az egyéb egészségügyi állapotokból eredő tünetektől. 

covid, koronavírus, poszt covid
A poszt-covid tünetei közé tartozik például a krónikus köhögés és mellkasi fájdalom.
Forrás: Shutterstock/Pormezz

Ezek a leggyakoribb poszt-Covid tünetek egy friss felmérés szerint

Bár a járvány globálisan visszaszorult, a vírus hatásai továbbra is érezhetők. A hosszú Covid, amely a fertőzés után akár hónapokkal is megmaradó tünetegyüttes, számos ember mindennapjait nehezíti meg. Egy friss felmérés szerint több ezer ember szenved ezekben a tünetekben, melyek gyakorisága és intenzitása új megvilágításba helyezi a betegség utóhatásait. A legújabb kutatások szerint a poszt-Covid tünetei széles skálán mozognak, és hatással lehetnek szinte minden szervre és szövetre. 

Egy több mint 10 000 amerikai bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy a leggyakoribb tünetek közé tartozik a fáradékonyság, az agyköd, a szédülés és az emésztési problémák. Az érintettek egy része még több hónap elteltével is tapasztalja ezeket a tüneteket, különösen azok, akik a 2021 előtti koronavírus-variánsokkal fertőződtek meg.

A National Institutes of Health által végzett kutatás rávilágít arra is, hogy a poszt-Covid több mint 200 különböző tünettel járhat. 

A kutatók 12 olyan jellegzetes tünetet azonosítottak, amelyek a legjobban megkülönböztetik a poszt-Covidban szenvedőket azoktól, akik nem érintettek. Ezek közé tartozik az erős szomjúság, a krónikus köhögés, mellkasi fájdalom, valamint a szaglás- és ízérzékelés elvesztése is.

De emellett a Covidon átesettek olyan tünetekről is beszámoltak, mint az ízületi fájdalmak, hajhullás, látásproblémák, tüdőproblémák, szív- és érrendszeri gondok, feledékenység, hormonháztartás felborulása főként nőknél, pajzsmirigyproblémák vagy éppen látásproblémák. A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy a tünetek gyakran csoportokban jelentkeznek, így az érintettek egészségi állapotára különböző hatással lehetnek.

  • Az Omicron-variáns

Az Omicron-variáns után fertőzöttek körében a poszt-Covid kialakulásának kockázata valamivel alacsonyabb, de még mindig számottevő. A tanulmány szerint az Omicron megjelenése óta az első fertőzés után hat hónappal az emberek körülbelül 10%-a számolt be elhúzódó tünetekről. Ezen kutatás egyik legfontosabb felfedezése, hogy 

azoknál, akik nem kapták meg a vakcinát, illetve akik többször fertőződtek meg, nagyobb valószínűséggel alakul ki poszt-Covid.

Ez a tudományos eredmény pedig különösen hasznos lehet a jövőbeni kezelések és megelőzési stratégiák kidolgozásában. És hogy mit jelent ez a jövőre nézve? Az egyre több és átfogó kutatás eredményeként az orvosi közösség folyamatosan jobban megérti a poszt-Covid mechanizmusait, és ezen felfedezések reményt adhatnak a betegeknek a hatékonyabb kezelések kidolgozására. Bár a kutatás még folyamatban van, és további vizsgálatokra van szükség, a mostani adatok kulcsfontosságúak lehetnek a hosszú távú egészségügyi ellátás javításában.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.