Nők alvása: ez az oka annak, hogy többet alszanak, mint a férfiak

Beautiful,Young,Girl,Is,Sleeping,In,Bed,At,Home
Shutterstock - George Rudy
pihentető alvás nők alvás
A legfrissebb kutatások szerint a női alvásigény lényegesen különbözik a férfiakétól. A nőknek nemcsak több alvásra van szükségük, hanem hormonális okokból fakadóan sokkal súlyosabb következményekkel járhat számukra az alváshiány.

A női hormonok, mint az ösztrogén és a progeszteron, jelentős hatással vannak az alvás minőségére és mennyiségére. A kutatások azt mutatják, hogy a nők átlagosan 11-13 perccel többet alszanak, mint a férfiak, de ez nem csupán időtartam kérdése. A nők alvása függ a hormonok ingadozásától, a menstruációs ciklustól, a terhességtől és a menopauzától, amely során könnyen felborulnak az alvási minták, míg a férfiaknak ilyen problémákkal nem kell szembenézniük.

nők alvása
A nők alvása: ezért alszanak többet, mint a férfiak
Forrás: Shutterstock

A nők alvása: ezért alszanak többet, mint a férfiak

A menstruációs ciklus során a progeszteron szintje emelkedik, ami fokozott álmosságot okozhat, így a nők alvásigénye is megnő. Emellett a menstruáció előtti időszakban sok nő tapasztal alvászavart, mivel a hormonális szint ingadozása csökkenti az alvás minőségét.

Az alváshiány súlyos következményekkel járhat a nők számára, beleértve a hízást, a hormonháztartás felborulását és a megemelkedett pulzust. A kutatások szerint a menopauza időszakában a nők különösen nagyobb kockázatnak vannak kitéve az inszomnia kialakulásának. A hormonális változások miatt a nők alvása fokoztaosan romlik, és számos nő tapasztalhatja ezeket a kihívásokat.

Ezek a változások nemcsak az alvás mennyiségét, hanem a minőségét is befolyásolják. A nőknek tehát fontos figyelniük az alvásra, különösen a hormonális változások idején.

Alvásjavító tippek nőknek

Az alvásminőség javítása érdekében a nőknek érdemes néhány egyszerű lépést követniük. Először is, a kékfény kerülése kulcsfontosságú: ajánlott lekapcsolni az elektronikai eszközöket legalább két órával lefekvés előtt, hogy a test felkészüljön az alvásra.

Ezen kívül az esti meditáció, relaxációs technikák alkalmazása szintén segíthet a stressz csökkentésében, ezáltal javítva az alvás minőségét. Fontos, hogy a nők igyekezzenek időben ágyba kerülni, mivel a kutatások szerint a nőknek korábban kellene lefeküdniük, hogy a hormonális ciklusukhoz alkalmazkodjanak.

A minőségi alvás eléréséhez az alvás környezetének optimalizálása is elengedhetetlen: a szobának hűvösnek és sötétnek kell lennie, valamint a zajforrásokat is érdemes minimalizálni.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.