Tabletta mozgás helyett: a gyógyszer 10 kilométernyi futás hatását váltja ki

sport, futás, park, nő,
Pixel-Shot/Shutterstock - Pixel-Shot
egészség tabletta futás
Egy gyógyszer jelenthet megoldást a mozgásszegény életmódra. Ez az áttörést jelentő új tabletta kiválthatja a futás egészségügyi előnyeit úgy, hogy fel sem kell állni a kanapéról.

A dániai Aarhusi Egyetem tudósai kifejlesztettek egy olyan gyógyszert, amely állításuk szerint képes utánozni egy 10 kilométeres gyors kocogás hatását. A tabletta megoldást jelenthet a mozgásszegény életmódra.

futás, zene, nő, park, tabletta
Forradalmi tabletta: 10 kilóméternyi futás hatását imitálja
Forrás: Shutterstock

Futást utánzó tabletta: a mozgáshoz már fel sem kell állnunk a kanapéról

A tudósok egy olyan új tabletta kidejlesztésén dolgoztak, ami tulajdonképpen becsapja a szervezetünket. Elhiteti a testünkkel, hogy körülbelül 10 kilométert futottunk. Élvezhetjük a mozgás egészségügyi előnyeit úgy, hogy fel sem álltunk a kanapéról. A gyógyszer egy egy LaKe nevű molekulát tartalmaz, amely a szervezet anyagcseréjére fejti ki hatását. 

A testmozgás hatására olyan vegyi anyagok - laktátok és ketonok - termelődnek a szervezetben, amiket a testünk sejtjei üzemanyagként használnak. Ez viszont növelheti az étvágycsökkentő hormonok termelését, miközben csökkenti a vér zsírszintjét. „Olyan molekulát fejlesztettünk ki, amely képes utánozni a szervezet természetes anyagcsere-válaszát a megerőltető testmozgásra és a koplalásra. A gyakorlatban a molekula olyan anyagcsere-állapotba hozza a szervezetet, amely megfelel annak, amikor éhgyomorra 10 kilométert futunk nagy sebességgel" - mondta Thomas Poulsen professzor, az Aarhusi Egyetem kémiai tanszékének munkatársa. A professzor szerint ugyanezt a hatást nem lehet pusztán étrenddel elérni, mivel a laktátokat és a ketonokat nem lehet elég nagy mennyiségben elfogyasztani anélkül, hogy nemkívánatos melléktermékek, például sav és só képződnének. A tablettát eddig csak patkányokon tesztelték. Az Aarhusi Egyetemi Kórházban azonban most folynak az első klinikai kísérletek embereken. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.