Tudod, mi az a tokofóbia? Lehet, hogy téged is érint

terhesség
Shutterstock - metamorworks
félelem terhesség psziché
A szüléstől való félelem egy teljesen természetes érzés, hiszen egy intenzív és életet megváltoztató élményről van szó. Azonban amikor ez a félelem túlzott, irracionális szorongássá növi ki magát, amit gyakran pánik és mély aggodalom kísér, tokofóbiáról beszélünk.

A tokofóbia olyan pszichés állapot, amelyben a szülés gondolata extrém szorongást vagy rettegést vált ki, és ez sok esetben befolyásolhatja a nő gyermekvállalási döntéseit, sőt a terhessége menetét is.

tokofóbia
Tokofóbia: rettegés a szüléstől Forrás: Shutterstock

Mi az a tokofóbia?

A tokofóbia a szüléstől való kóros félelem, amely kétféleképpen nyilvánulhat meg:

    1.    Elsődleges tokofóbia: Azoknál a nőknél alakul ki, akik még nem tapasztalták meg a szülést, és már a terhesség előtt is erős szorongást éreznek a szülés gondolatára. Sok esetben gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban gyökerezik, akár mások negatív szülési történetei, akár a testi fájdalmaktól való általános félelem következtében.

    2.    Másodlagos tokofóbia: Ez azoknál a nőknél fordul elő, akik már szültek, de az első szülés élménye traumatikus volt. Ez lehet egy nehéz, komplikált szülés, súlyos fájdalom, rossz orvosi ellátás, vagy akár poszttraumás stressz (PTSD), amelyet a szülési tapasztalat váltott ki.

A tokofóbia okai

A tokofóbia kialakulásának hátterében számos tényező állhat, amelyek testi és lelki traumákból, kulturális vagy személyes tapasztalatokból fakadnak. Íme néhány lehetséges ok:

    •    Traumatikus élmények: Korábbi traumatikus szülés, abortusz, vetélés vagy akár szexuális erőszak élménye is okozhatja a tokofóbia kialakulását.

    •    Negatív szülési történetek: Mások ijesztő szülési történetei, akár barátnők, családtagok vagy a média által közvetített drámai képek is félelmet kelthetnek.

    •    Szorongás és depresszió: Azok a nők, akik általánosan hajlamosak a szorongásra vagy depresszióra, fokozottan veszélyeztetettek a tokofóbia kialakulása szempontjából.

    •    Testi félelem: A fájdalomtól, a komplikációktól vagy a testi integritás elvesztésétől való félelem is fontos tényező lehet. A szülés során átélt fájdalomtól való rettegés különösen gyakori.

Hogyan hat a tokofóbia a nők életére?

A tokofóbia jelentős hatással lehet a nők életére és gyermekvállalási terveire. Sok nő elhalasztja vagy teljesen elkerüli a terhességet a szüléstől való félelme miatt. Azok, akik mégis teherbe esnek, gyakran folyamatos szorongást és pánikot éreznek, ami akár a terhesség egészére is kihathat. A tokofóbiában szenvedő nők gyakran inkább császármetszést választanak, még akkor is, ha az orvos szerint nincs rá orvosi szükség, mert úgy érzik, hogy ez a szülési mód biztonságosabb és kontrollálhatóbb.

A tokofóbia kezelése

A tokofóbia kezelése összetett folyamat, de számos módszer áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a félelem csökkentésében és a szülési élmény pozitívabb megélésében.

    1.    Pszichoterápia: A kognitív viselkedésterápia (CBT) az egyik leghatékonyabb módszer, amely segít a nőknek szembenézni félelmeikkel és újraértelmezni a szüléssel kapcsolatos gondolataikat. A terápia során megismerhetik a félelem kiváltó okait, és megtanulják, hogyan kezeljék a szorongásukat.

    2.    Támogató közeg: Fontos, hogy a nők támogató környezetben érezzék magukat, ahol megoszthatják félelmeiket és kérdéseiket. Ez lehet egy támogató partner, családtag, barát vagy akár egy támogató csoport, ahol más nők is hasonló félelmekkel küzdenek.

    3.    Szülési tervek és oktatás: A szülési folyamat megértése, a szülésre való felkészülés, és egy részletes szülési terv kidolgozása segíthet csökkenteni a bizonytalanság és a kontroll elvesztésének érzését.

    4.    Orvosi támogatás: Egyes esetekben, különösen súlyos tokofóbia esetén, orvosi beavatkozásra is szükség lehet, például császármetszés formájában. Az orvosi csapat empátiája és támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy a nő biztonságban érezze magát.

A tokofóbia súlyos és gyakran elhallgatott probléma, amely sok nő életét befolyásolja. Fontos, hogy a nők megértsék, hogy ezzel a félelemmel nincsenek egyedül, és hogy számos módszer létezik, amely segíthet a szüléstől való félelmeik kezelésében. A támogató környezet, az orvosi és pszichológiai segítség lehetővé teszi, hogy a nők biztonságban érezzék magukat, és pozitívan élhessék meg a szülés élményét.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.