Nem mindegy, mi kerül a tányérra: ezekkel az ételekkel megelőzhető a vastagbélrák

Diet,Concept,,Happy,Asian,Young,Woman,Hand,Use,A,Fork
Shutterstock - Kmpzzz
tanulmány vastagbélrák étkezés
Ennek a daganatos betegségnek bárki lehet az áldozata, a kockázat az életkor növekedésével emelkedik. A legújabb tanulmány szerint a vastagbélrák kialakulását nagyban befolyásolja, hogy milyen étrendet követünk az életünk során.

Az eredményeket a Journal of the American Medical Association (JAMA) Internal Medicine online kiadásában publikálták. A kutatást a Loma Linda Egyetemen végezték, amelynek eredménye szerint akár 45 százalékkal csökkenhet a vastagbélrák kockázata azoknál, akik vegetáriánus étrendet követnek, azokkal szemben, akik húst is fogyasztanak.

vastagbélrák
Ezeket az ételeket fogyaszd és elkerülheted a vastagbélrákot
Forrás: Shutterstock

Ezeket az ételeket fogyaszd és elkerülheted a vastagbélrákot

A 77 659 résztvevő bevonásával készült tanulmány során Michael J. Orlich, MD, PhD, és társszerzői 380 vastagbélrákos és 110 végbélrákos esetet azonosítottak. A nem vegetáriánusokkal összehasonlítva a vegetáriánusoknál 22 százalékkal alacsonyabb volt az összes vastagbélrák kockázata, 19 százalékkal a vastagbélrák, és 29 százalékkal a végbélrák kockázata. A vizsgálati eredmények szerint a vegánok 16 százalékkal alacsonyabb vastagbélrák-kockázattal rendelkeztek, a lakto-ovo vegetáriánusok (tej és tojás fogyasztók) esetében 18 százalékos kockázatcsökkenést figyeltek meg, a pesco-vegetáriánusoknál (halat fogyasztók) 43 százalékos, míg a részleges vegetáriánusoknál (húst időnként fogyasztók) 8 százalékos kockázatcsökkenést tapasztaltak.

„Ha ezek az összefüggések okozati jellegűek, akkor fontosak lehetnek a vastagbélrák primer megelőzése szempontjából” – mondja Orlich. 

Korábbi tanulmányok már kapcsolatot találtak a vegetáriánus étrend és az alacsonyabb elhízási, magas vérnyomás, cukorbetegség és halálozási kockázat között.

Orlich hozzáteszi

A JAMA Internal Medicine online kiadásában közölt bizonyítékok szerint a tanulmányunkban résztvevőkhöz hasonló vegetáriánus étrend összefügghet az alacsonyabb vastagbélrák-kockázattal, ami fontos szempont lehet étrendi döntések meghozatalakor, valamint az étrendi tanácsadás során.

A vastagbélrák nem válogat 

Ennek a daganatos betegségnek bárki lehet az áldozata, de a kockázat az életkor növekedésével emelkedik. Ez tipikusan az a fajta rák, amit ha korán felismerünk, akkor jól kezelhető és gyógyítható. Ugyanakkor ha elhanyagoljuk, akkor nagyon komoly veszélyt jelenthet nem csak az egészségünkre, hanem az életünkre is. 

A vastagbélrák azért is alattomos, mert az előjelek sokszor enyhék, vagy nem is mutatkoznak. A kialakulás korai stádiumban ritkán vannak egyértelmű tünetek, vagyis a megfelelő szűrővizsgálat ennél a betegségnél hihetetlenül fontos.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.