Lehet, hogy eddig a te orvosod is rosszul mérte a vérnyomásodat: ez a gyakori hiba hamis értéket eredményezhet

orvos, sztetoszkóp,vérnyomásmérő
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Davizro Photography/Shutterstock. No use without permission. - Davizro Photography
vérnyomás módszer orvos mérés
Szakértők felfedeztek egy nagyon gyakori, alapvető hibát, amit az orvosok egy része is elkövet, és ami hamis mérési eredményekhez vezet. Ha nálad is magas vérnyomást diagnosztizáltak, figyelj, talán a te orvosod is rossz módszert alkalmazott.

Ha nálad is magas vérnyomást diagnosztizáltak, érdemes lehet megkérni az orvost, hogy ellenőrizze újra az értékeket, de ezúttal a szabályos módon. A rossz kéztartás ugyanis sokkal magasabb értékeket eredményez, mintha az ajánlott módon — egyenes székben ülve, asztalra vagy íróasztalra támasztva — mérnék a vérnyomást. Más pozíciók, mint például a kar ölben vagy oldalra támasztása, jelentősen magasabb vérnyomásértékeket eredményezhetnek, állapították meg a kutatók.

vérnyomás, vérnyomásmérés, vérnyomás érték, vérnyomás mérési módszer, orvos, orvosi rendelő, szív-és érrendszer
Csak a helyes mérési módszerrel mérhető valós vérnyomás
Forrás: Shutterstock

A rosszul kivitelezett vérnyomásmérés téves diagnózishoz vezethet

Az amerikai Johns Hopkins Medicine kutatói 133, 18 és 80 év közötti felnőttet vizsgáltak, akiknek a vérnyomását egyetlen látogatás során mérték. A mérések előtt a vizsgálatban résztvevők mindegyike kiürítette a hólyagját, két percig sétált, hogy azt az érzést élje át, mint amikor megérkezik a klinikára, majd leültek és öt percig pihentek, hátukat és lábukat megtámasztva.

Mindenki a karjára illeszkedő felkaros vérnyomásmérő mandzsettát viselt, és egy digitális vérnyomásmérő készülékkel 30 másodpercenként több mérést végeztek el rajta. A mérések közben a karokat egy asztalon támasztották, majd az ölükben támasztották, és volt, hogy a karokat semmi nem támasztotta alá, hanem a páciens oldalán lógtak.

A kar ölbe fektetése 3,9 Hgmm-rel túlbecsülte a szisztolés nyomást, azaz a felső értéket, amely a szív által a vér kilökődésekor kifejtett nyomást jelzi. A diasztolés vérnyomást, ami az alsó érték, amely a szív nyugalmi állapotában méri a nyomást, szintén 4 Hgmm-rel növelte. Az oldalra lógó, meg nem támasztott kar 6,5 Hgmm-rel túlbecsülte a szisztolés nyomást, és 4,4 Hgmm-rel a diasztolést.

A JAMA Internal Medicine című folyóiratban közzétett eredmények azt sugallják, hogy a kar helyzete — különösen, ha a test mellett lóg — jelentősen befolyásolja az ember vérnyomásértékeit.

A normál vérnyomás 90/60 Hgmm és 120/80 Hgmm között van. Emelkedett, de nem kórosan magas vérnyomásnak minősül még a 140/90 Hgmm. A rendszeresen 160/100 Hgmm vagy és annál magasabb vérnyomás orvosi kezelést igényel

A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy az első mérés előtt öt percet pihenjenek az emberek, majd néhány perc múlva egy második mérést is végezzenek el, hogy ellenőrizzék a mérés pontosságát. A kutatást vezető Dr. Tammy Brady elmondta, hogy a klinikai gyakorlatban gyakran használják a különböző karpozíciókat, talán azért, mert a klinikusok nincsenek tisztában ezekkel a különbségekkel.

A szakértők a fenti eredmények miatt fontosak tartanák az egységes mérési módszer használatát, mivel a rossz mérések több embernél is indokolatlan gyógyszerszedéshez vezethetek.

„A vérnyomásmérés az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy azonosítsuk a szívbetegség és a stroke kockázatának kitett embereket, de fontos, hogy a mérést megfelelően végezzük, ha azt a kezelési döntések meghozatalához akarjuk felhasználni”— magyarázta el a kutatásvezető professzor.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.