A gáztűzhelyek veszélyei kevésbé ismertek a közvélemény számára, mint a közlekedési légszennyezésé, pedig az EU és az Egyesült Királyság háztartásaiban jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek. Egy nemrégiben készült jelentés arra hívta fel a figyelmet, hogy a gáztűzhelyek nitrogén-dioxidot (NO2) és más káros anyagokat bocsátanak ki, amelyek szív- és tüdőbetegségekhez vezethetnek.
„A probléma mértéke sokkal nagyobb, mint gondoltuk” – mondta Juana María Delgado-Saborit, a spanyolországi Jaume I. Egyetem környezet-egészségügyi kutatója és a tanulmány vezetője. A kutatók számításai szerint az EU-ban évente több mint 36 000, míg az Egyesült Királyságban közel 4000 haláleset köthető a gáztűzhelyek használatához.
A kutatás eredményei egy korábbi, a beltéri levegő minőségét vizsgáló tanulmány adataira épültek, amely kimutatta, hogy a gázzal főző háztartásokban lényegesen magasabb az NO2-koncentráció, mint az elektromos tűzhelyeket használóknál. Delgado-Saborit elmondta: „Már 1978-ban ismertük az NO2 magas szintjét a gázzal működő konyhákban, de csak most tudjuk számszerűsíteni, hogy mennyi életet veszítünk el emiatt.”
Az EU lakosságának harmada gáztűzhelyen főz, míg néhány országban, például Magyarországon, Olaszországban és Hollandiában ez az arány meghaladja a 60%-ot. A kutatók szerint az elektromos főzőlapokra való áttérés jelentősen csökkenthetné a beltéri légszennyezést. Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) arra sürgeti a döntéshozókat, hogy vezessenek be szigorúbb szabályozásokat, támogassák a tisztább technológiákra való átállást, és kötelezzék a gyártókat arra, hogy a gáztűzhelyeken tüntessék fel a szennyezés kockázatát.
„Túl sokáig figyelmen kívül hagytuk a gáztűzhelyek veszélyeit” – figyelmeztetett Sara Bertucci, az EPHA munkatársa. „A gáztűzhelyek olyanok, mint a cigaretta: egy kis tűz, amely szennyezéssel tölti meg otthonainkat.”
A szakértők szerint a gáztűzhelyek használatakor a megfelelő szellőztetés elengedhetetlen. A főzés közbeni ablaknyitás és a szagelszívó bekapcsolása segíthet csökkenteni a káros anyagok koncentrációját - írja a Guardian.
A tanulmány szerint az átlagosan két évvel rövidebb élet nem a gáztűzhelyet használó összes emberre vonatkozik, hanem azokra, akik a légszennyezés következtében idő előtt hunytak el. Az eredmények világosan mutatják, hogy az elektromos főzőlapokra való áttérés nemcsak környezetbarát, hanem életmentő döntés is lehet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.