Itt fáj, ott fáj: a legjobb gyógyszer a gumicukor?

gumicukor
Shutterstock - Jiri Hera
sport gumicukor egészség
Régi sportolótrükk: úgy tartják, hogy ez a népszerű édesség a kollagéntartalma miatt jót tesz az ízületeknek. A hagyományos gumicukrok ugyanis klasszikus zselatint tartalmaznak, vagyis kollagént. Így lehet, hogy a futóknál és a bringásoknál mindig van gumicukor.

A gumicukor édes, színes, és ellenállhatatlanul finom – de lehet-e ennél több? Az egészségtudatos trendek és a kreatív gyógyszeripar együttes hatására ma már vitaminokkal és különféle jótékony anyagokkal dúsított gumicukrok is elérhetők, amelyek a hagyományos tabletták alternatíváját kínálják. De vajon valóban a gumicukor a legjobb gyógyszer, vagy ez csak egy ínycsiklandó mítosz?

gumicukor
A gumicukor tényleg jót tesz?
Forrás: Shutterstock

Mit keres a kollagén a gumicukorban?

A gumicukrok alapja a zselatin, aminek az állagát a kollagén adja. Ez a kollagén lehet növényi és állati, de közös bennük, hogy jót tesz a szervezetünknek, hiszen a kollagén az a fehérje, amely a bőr, a csontok, az inak és az ízületek egyik alapvető építőeleme is egyben. Segít fenntartani a szövetek rugalmasságát és erősségét, valamint hozzájárul a bőr feszességéhez és az ízületek sima mozgásához. 

Itt fáj, ott fáj, mi bajom?

Ahogy telik az idő, a szervezet kollagéntermelése csökken, ami hozzájárul a bőr ráncosodásához és az ízületek kopásához, merevségéhez. Ezért van, hogy időnként itt-ott merevséget, fáradtságot, fájdalmat érzünk, ami nagyban rontja a mindennapi komfortunkat.  

Hogyan segíthet a kollagén az ízületek egészségében?

Kutatások szerint a kollagén segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmakat és gyulladásokat, és hozzájárulhat az ízületek rugalmasságának fenntartásához. A kúraszerűen szedett kollagén, vagy kollagént tartalmazó gumicukor lehet jó kiegészítés az ízületek támogatására, különösen, ha könnyen fogyasztható és kellemes alternatívára vágysz. Ügyelj azonban arra, hogy a cukortartalom ne legyen túl magas, és figyelj a napi ajánlott mennyiségre. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett a kollagénkiegészítők valóban hozzájárulhatnak ízületeid hosszú távú egészségéhez, így érdemes lehet beilleszteni őket a napi rutinba.

Ezek a legjobb kollagénforrások

  • Csontleves

A csontleves az egyik legismertebb kollagénforrás. Az állati csontokból és inakból készül, amelyek lassú főzése során felszabadul a kollagén. A marha-, csirke- vagy halcsontból készült leves kiválóan alkalmas a kollagén természetes formában való fogyasztására. További előnye, hogy más értékes tápanyagokban, például ásványi anyagokban és aminosavakban is gazdag.

  • Halak és tengeri herkentyűk

A hal és a tengeri ételek, például a kagyló és a rák, szintén jó kollagénforrások. A hal bőre és szövetei tartalmazzák a legtöbb kollagént, ezért érdemes a bőrrel együtt fogyasztani, például lazac esetében. Emellett a halból származó kollagén könnyebben felszívódik, ezért különösen hasznos a bőr egészsége szempontjából.

  • Tojásfehérje

A tojásfehérje nem tartalmaz közvetlenül kollagént, de gazdag prolin nevű aminosavban, amely a kollagén szintéziséhez szükséges. A tojás rendszeres fogyasztása támogathatja a szervezet kollagéntermelését, és jó hatással lehet a bőrre, hajra és az ízületekre.

  • Csirkéből származó kollagén

A csirkekollagén szintén népszerű alapanyag, különösen a csirke bőre és inai. A csirkehúsból származó kollagénkiegészítők gyakran tartalmaznak II-es típusú kollagént, amely különösen hasznos lehet az ízületek és a porcok egészségének támogatásában.

  • Zselatin

A zselatin, amely részben lebontott kollagén, kiváló kollagénforrás. Különféle ételekhez adható, például levesekhez, szószokhoz, vagy akár desszertekhez is. A zselatin könnyen emészthető, és jól felszívódik a szervezetben, így remek módja a kollagén bevitelének.

  • Leveles zöldségek

A leveles zöldségek, mint például a spenót, a kelkáposzta és a mángold, közvetlenül nem tartalmaznak kollagént, de tele vannak antioxidánsokkal, különösen C-vitaminnal, amely szükséges a kollagén szintéziséhez. Emellett ezek a zöldségek olyan tápanyagokat is tartalmaznak, amelyek elősegítik a szervezet természetes kollagéntermelését.

 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.