Az évtizedek óta folyó kutatások arra utalnak, hogy a juharszirup több, mint pusztán egy egyszerű cukor, és több szempontból is jótékony hatással lehet az egészségre. Mivel a juharszirup alapvető kémiája egyedülálló, Dr. Marette, a tanulmány vezető tudósa úgy döntött, hogy megvizsgálja, vajon a juharszirup fogyasztása egyenértékű-e a finomított cukoréval, esetleg más módon hat-e az egészségünkre. Kiderült, hogy a juharszirup több, mint egy édesítő, de vajon miben rejlik a titka?
Dr. André Marette, a kutatás vezetője, így nyilatkozott: „Az eredmények rendkívül biztatóak voltak. Nem számítottam arra, hogy ilyen rövid kezelési idő alatt ennyi kockázati tényező javulását tapasztaljuk.” A juharszirup alapvető kémiai összetétele egyedülálló, ezért Dr. Marette azt is megvizsgálta, hogy a juharszirup fogyasztása hogyan hat az emberi kardiometabolikus- és bélrendszeri egészségre a finomított cukorhoz képest. A kardiometabolikus egészség egy olyan mérőszám, amely azt mutatja, hogy mekkora esélyünk van szív- és érrendszeri betegségek (CVD) vagy 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, és olyan tényezők alapján határozzák meg, mint a vérnyomás, a vércukorszint és a vérzsírok. A juharszirup több mint 100 természetes vegyületet tartalmaz, köztük polifenolokat, amelyek részben gyulladáscsökkentő hatásuk révén segítenek megelőzni bizonyos betegségeket – tette hozzá Dr. Marette.
A tanulmányban 42 önkéntes vett részt a Québec nagyvárosi területéről. Az alanyok 18 és 75 év közöttiek voltak, jó egészségi állapotban, testtömegindexük (BMI) pedig 23 és 40 között mozgott. A résztvevők napi kalóriabevitelük öt százalékát (ez nagyjából két evőkanálnak felel meg) finomított cukrok helyett vagy kanadai juharsziruppal, vagy mesterségesen ízesített szacharózsziruppal helyettesítették. Nyolchetes szakaszokban váltogatták a juharszirupot és a szacharózszirupot, a két periódus között négyhetes szünetet tartottak. A keresztezett kutatási tervnek köszönhetően minden alany saját kontrollcsoportjaként is szolgált, mivel mind a juharszirupot, mind a placebo szirupot fogyasztotta.
A juharszirup több kardiometabolikus kockázati tényezőt javított, beleértve az alacsonyabb vércukorszintet, vérnyomást, csökkent hasi zsírt és az egészségesebb bélrendszert.
Azok a résztvevők, akik tiszta juharszirupot fogyasztottak, jobb eredményt értek el az orális glükóztolerancia teszten (OGTT), mint azok, akik ízesített cukorszirupot kaptak. Az ő szervezetük hatékonyabban kezelte a vércukorszintet étkezés után. Azoknál, akik juharszirupot fogyasztottak a kísérlet során, alacsonyabb vérnyomást is megfigyeltek. A juharszirupos kísérlet továbbá azt is kimutatta, hogy az android zsír (a hasi régióban található zsír) jelentősen csökkent azoknál, akik juharszirupot fogyasztottak, miközben azoknál, akik szacharózoldatot kaptak, nőtt ez a zsír mennyisége.
A kutatás során azt is felfedezték, hogy a juharszirupot fogyasztó résztvevők bélrendszerében javult a potenciálisan hasznos baktériumok szintje, miközben csökkent a káros baktériumok mennyisége.
Dr. Marette következő célja nagyobb léptékű vizsgálatok elvégzése különböző populációk körében, hogy megvizsgálja, milyen hatással van a finomított cukrok juharsziruppal való helyettesítése az eltérő egészségügyi állapotokra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.