Egy tanulmány szerint napi 1 gramm só jelentheti a különbséget élet és halál között

só
Shutterstock - shine.graphics
szívroham tanulmány stroke
Te tudod, mit tartalmaznak a kedvenc ételeid, rágcsálnivalóid? Tisztában vagy vele, mennyi sót fogyasztasz el velük? Egy vizsgálat szerint több millió haláleset megelőzhető lenne, ha csak 1 grammal csökkentenénk a sófogyasztásunkat.

A túl sok só káros hatásait már több tanulmány is kimutatta. Az ételek túlzott fűszerezése megemelheti a vérnyomást, valamint növeli más súlyos egészségügyi problémák kockázatát. Ám a sófogyasztás csökkentése nem könnyű feladat, különösen azért, mert sok élelmiszer, készétel már eleve sót tartalmaz. Pedig a kutatások azt mutatják, hogy már napi egy grammnyi csökkentés is nagy változást jelenthet.

só, tanulmány
 A tanulmány szerint a napi sófogyasztás mindössze 1 grammos csökkentése elegendő lenne ahhoz, hogy 2030-ig 9 millió stroke és szívroham megelőzhető legyen
Forrás: Shutterstock

Egy tanulmány szerint napi 1 gramm sóval kevesebb is elég, hogy javuljon az egészségi állapotod

A magas vérnyomás, amelyet súlyosbíthat a túl sok só fogyasztása, növeli a szívroham és a stroke kockázatát. A Queen Mary Egyetem tudósai szerint a napi sófogyasztás mindössze 1 grammos csökkentése elegendő lenne ahhoz, hogy 2030-ig 9 millió stroke és szívroham megelőzhető legyen. A tanulmány Kínából származó egészségügyi adatokat használt fel, mivel ott a sófogyasztás az egyik legmagasabb a világon — körülbelül 11 gramm naponta, szemben az Egészségügyi Világszervezet 5 grammos ajánlásával.

A sófogyasztás egy grammal való csökkentése 2030-ig négymillió ember életét is megmenthetné — állítják a kutatók.

Az egyetem kutatói kockázatértékelési modellt dolgoztak ki, hogy megbecsüljék a kínai sóbevitel csökkentésének lehetséges egészségügyi hatását.

Megállapították, hogy ha a kínai emberek csak napi 1 grammal csökkentenék a sóbevitelüket, az körülbelül 4 százalékkal csökkentené az ischaemiás szívbetegség, és körülbelül 6 százalékkal a stroke kockázatát. Ha ezt a csökkentett sófogyasztási szintet 2030-ig fenn lehetne tartani, a kutatók becslése szerint 9 millió szív- és érrendszeri betegséget lehetne megelőzni.

„Ha figyelembe vesszük a sónak a vérnyomásra gyakorolt hosszabb távú hatását, akkor ez a szám 10 millióra nőhet”mondta az egyik kutató.
„Amennyiben a csökkentett sófogyasztási szintek további 10 évig fennmaradnak, a sófogyasztás csökkentésének kumulatív előnyei 2040-re elérhetik a mintegy 13 millió megelőzött szív- és érrendszeri betegséget” — állítják a tanulmányban.

Becsléseik szerint ezek közül körülbelül hatmillió lenne megelőzés nélkül a halálos kimenetelű, és ezek közül hatmillió korai halálhoz vezetett volna.
 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.