A tojásról az elmúlt évek során igencsak ellentmondásos vélemények alakultak ki. Azokban az években, amikor a zsír szinte bűnnek számított, mert az alacsony zsírtartalmú diéták voltak divatban, a tojás sárgáját szinte tilos volt fogyasztani. Most, hogy a zsír újra elfogadható lett – köszönhetően a KETO diétának – úgy tűnik, a tojás újra központi szerepet kapott az egészséges táplálkozásban. Magas fehérjetartalma miatt közkedvelt élelmiszernek számít a sportolók körében, sőt, az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége is javasolja, hogy napi 1-2 tojást fogyasszunk el – minőségi fehérjeforrásként.
A tojás sárgája rendkívül fontos tápanyagokat tartalmaz: B-12 vitamint, D-vitamint és kolint, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk a táplálékot energiává alakítsa át. Ráadásul a fehérje és az egészséges zsírok kombinációja hosszú ideig jóllakottságot biztosít. A tojás fogyasztás által így energikusabbnak érezhetjük magunkat.
A tojás rendkívül gazdag a kolin nevű mikrotápanyagban, amely a szervezetben a sejtmembránok és a fontos neurotranszmitterek létrehozásához járul hozzá. A kolin fontos a memória, az izomkontroll és az általános idegrendszeri működés szempontjából. Egy tojás a napi kolinszükségletünk 6%-át biztosítja, így a rendszeres tojásfogyasztás jelentősen támogatja az agyunk működését.
A tojás különösen jót tesz a szem egészségének, ugyanis két fontos antioxidánst is tartalmaz: luteint és zeaxanint. A lutein és a zeaxin a kék fények elnyelésével és a szabad gyökök lekötésével védi a retinát a fény káros hatásaitól. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szürkehályog kialakulásának kockázatát.
A tojás B-2, B5 és B12-vitamint tartalmaz, amelyek jelentősen hozzájárulnak a bőr és a haj egészségéhez. A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, így nem maradnak sokáig a szervezetben – rendszeres fogyasztásukkal azonban biztosíthatjuk a szervezet szükségleteit. A tojás aminosavakban; fehérjében gazdag, amely elősegíti a bőr rugalmasságát, és a haj és a körmök egészségét.
A tojás rendkívül alacsony kalóriatartalma mellett magas fehérjetartalommal rendelkezik, ami segíti az izmok fejlődését, így ideális lehet azok számára is, akik rendszeresen sportolnak. Két közepes méretű tojás egy átlagos felnőtt ajánlott fehérjebevitelének több, mint 30%-át is tartalmazhatja. D-vitamint tartalmának köszönhetően pedig segít megőrizni a csontjaink egészségét – ugyanis javítja a kalcium felszívódását a bélben és segít a kalcium- és foszforszintünket olyan tartományban tartani, amely elősegíti az egészséges csontnövekedést és csontátalakulást. Egy tojás a napi D-vitamin-szükségletünk 6%-át fedezi, így ha naponta egy tojást megeszünk, az a csontjaink egészségére is jótékony hatással lehet.
A tojás a szív egészséges működéséhez szükséges tápanyagok, például a kálium, a folsav és a B-vitaminok kitűnő forrása. Egyes kutatások szerint a napi 1-2 tojás elfogyasztása javítja a szív egészségi állapotát.
Ennek ellenére – a magas telített zsír- és koleszterin tartalma miatt – a szívbetegségben szenvedők számára előnyös lehet odafigyelni a tojásfogyasztás mértékére. Napi egy tojás azonban mindenki számára előnyös lehet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.