720 tojást evett meg 28 nap alatt egy orvostanhallgató: ez történt a testével

kísérlet koleszterin tojás
Egy harvardi orvostanhallgató nemrégiben egy érdekes kísérletet hajtott végre: 28 napon keresztül összesen 720 tyúktojást fogyasztott, hogy tesztelje, milyen hatással van ez a rossz koleszterinjére.

A tojásnak régóta rossz híre van, úgy tartják, hogy megemeli az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) vagyis a rossz koleszterin szintjét. Bár a fehérjében gazdag ételek megítélése az utóbbi években változott, sok egészségügyi szakértő még mindig arra figyelmeztet, hogy a tojást mértékkel kell fogyasztani. Egy nemrégiben végzett kísérlet eredményei azonban minden bizonnyal ismét heves vitát váltanak ki a tojás napi szintű fogyasztásának hatásairól. Nick Horowitz, a Harvard orvostanhallgatója, aki anyagcsere-egészségügyből doktorált, egy extrém kísérletbe kezdett, hogy kiderítse, milyen hatással van az egészségére, ha 28 napon keresztül minden órában megeszik egy tojást. Nemcsak túlélte a kihívást, a szokatlan diéta eredménye enyhén szólva is meglepő volt.

tojás
A tojásnak régóta rossz híre van, úgy tartják, hogy megemeli az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) vagyis a rossz koleszterin szintjét.
Forrás: Shutterstock

„Arra számítottam, hogy a koleszterinszintem nem fog változni a tojás rendszeres fogyasztásával - és valóban ez történt" - mondta Horowitz.

720 tojás 28 nap alatt = 25,7 tojás egyetlen nap alatt

720 tojás elfogyasztása egyetlen hónap alatt nem vicc, de a 25 éves férfi örömmel tette kockára az egészségét, hogy mindent megtudjon a tojás valódi hatásairól. Feltételezte, hogy a tojásban gazdag étrendnek nem lesz negatív hatása az LDL-szintjére, de kiderült, hogy a ketogén diéta utáni szénhidrátbevitel valójában csökkentheti a rossz koleszterinszintet.

Nick LDL-szintje 90 mg/deciméter körül volt, amikor vegyes, standard amerikai típusú étrenden élt, mielőtt áttért a ketóra. A tojáskísérlet első két hetében két százalékkal csökkent az LDL-szintje, majd a következő két hétben további 18 százalékkal volt alacsonyabb az érték, miután szénhidrátokat is adott a napi étrendjéhez.

A tojás elég sokoldalú élelmiszer, így a kísérlet nem okozott gondot, nem volt olyan nehéz” - mondta az orvostanhallgató, hozzátéve, hogy rántottát, omlettet, tökörtojást és főtt tojást is evett.

Bár Nick Horowitz eredményei meglepőek, valóban őrült mennyiségű tojást megevett, de szerinte a kísérlet csak azt igazolja, nincs olyan, hogy legjobb étrend.

„Amikor azt értékeljük, hogy mi a jó étrend egy ember számára, figyelembe kell venni az alapszintű anyagcsere-állapotát, és azt is, hogy mik a céljai” - mondta a 25 éves férfi.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.