Hajnövekedést serkentő ételek – Ezeket edd, ha dús hajkoronát szeretnél

hosszú hajú, gyönyörű nő
Shutterstock - Sofia Zhuravetc
egészséges haj hajhullás táplálkozás
Ma már számtalan étrend-kiegészítő létezik annak megsegítésére, ha hosszú, dús hajat szeretnénk. Természetesen ezek közül sok van, ami hatásosnak bizonyul, de nem árt, ha tudjuk, melyek azok az élelmiszerek, amelyek serkentik a hajnövekedést - így akár elkerülhetjük a pirulák alkalmazását, vagy ha ragaszkodunk hozzájuk, bizonyos ételek rendszeres fogyasztásával felerősíthetjük hatásukat.

A haj növekedését olyan tényezők befolyásolják, mint a genetika, az életkor, a stressz és az étrend. Mindegyikre nem tudunk hatást gyakorolni, de amelyekre igen, arra érdemes odafigyelnünk – ilyen például az étkezés. A hajnövekedést serkentő ételeket fogyasztva hajunk hosszabb, vastagabb szálú és nagyobb volumenű lehet.

hosszú hajú modell
A hajnövekedést serkentő ételeket fogyasztva hajunk hosszabb és nagyobb volumenű lehet
Forrás: Shutterstock

Melyek azok az élelmiszerek, amelyek serkentik a hajnövekedést?

A fehérjék, ásványi anyagok, zsírsavak és vitaminok hiánya köztudottan hajhulláshoz vezethet – derült ki a Dermatology Practical&Conceptual című folyóirat tanulmányából. Ahhoz további kutatásokra van szükség, hogy megértsük az étrend és a hajhullás közötti pontos összefüggéseket, de egy biztos: érdemes beleásni magunkat a témába, mert egyes élelmiszerek kifejezetten alkalmasak arra, hogy segítsenek megőrizni a haj egészségét.

A sovány fehérje, a sok keresztesvirágú zöldséget tartalmazó ételek, valamint a diófélékben és az avokádóban lévő egészséges zsírok minden szerv egészségére jótékony hatással vannak – beleértve a hajat, a bőrt és a körmöket is. Az ezekre a tápanyagokra való összpontosítás kontroll alatt tartja a gyulladáskeltő hormonokat, például a kortizolt, optimalizálva a teljes test egészségét.

– mondja Mona A. Gohara, MD, egyetemi docens.

Az olyan ételek is kedvezőek lehetnek a haj egészségének szempontjából, amelyek gazdagok zsírban oldódó vitaminokban, B-komplex-vitaminokban, omega-3 zsírsavakban és vasban.

Mely élelmiszerek ezek?

1. Lazac

Lazac zöldségekkel
A lazac tele van omega-3 zsírsavakkal
Forrás: Shutterstock

Egy tanulmány szerint az esszenciális zsírsavakban gazdag étrend javítja a haj sűrűségét és csökkenti az elhalt szőrszálak mennyiségét. A lazac tele van omega-3 zsírsavakkal – ideje hát beiktatni az étrendünkbe!

2. Diófélék

A dióban lévő egészséges zsírok nagyszerűen hatnak a szerveink egészségére – beleértve a hajat, a bőrt és a körmöket is. A dió, a mandula és a kesudió vitaminokban és cinkben gazdag magvak, amelyek segíthetnek elkerülni a hajhullást. A pisztácia biotint tartalmaz, ami az erős és egészséges hajért felelős. Antioxidánsokban gazdag, így fogyasztása segíthet megvédeni a hajat az oxidatív stressztől – amely hajhulláshoz vezethet.

3. Tojás

A tojás egy másik kiváló biotinforrás. Ezen kívül cinket, szelént és több olyan egészséges tápanyagot tartalmaz, amely kiválóan segíti a hajnövekedést.

4. Hüvelyesek

Hüvelyesek
A bab és a lencse kiváló cink- és vasforrás
Forrás: Shutterstock

A bab, a csicseriborsó, a földimogyoró, a szójabab és a lencse mind tartalmaznak növényi fehérjéket, ami hozzájárul a hajnövekedéshez. A bab és a lencse ráadásul kiváló cink- és vasforrás, valamint biotint és folsavat is tartalmaznak.

5. Spenót

A spenót kiváló A-vitamin és vasforrás, amely segíti az egészséges hajnövekedést.

6. Édesburgonya

Az édesburgonya segíthet az A-vitamin bejuttatásában, ugyanis béta-karotint tartalmaz, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át. A túl sok és a túl kevés A-vitamin is hibás működéshez vezet, így hajunk egészségének érdekében figyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségben jussunk hozzá.

7. Avokádó

Az avokádó E-vitamint tartalmaz és antioxidáns ereje segít csökkenteni a fejbőr oxidatív stresszét, amely a hajhullás egyik okozója, valamint az avokádóban lévő egészséges zsírok hozzájárulhatnak a haj általános egészségéhez.

8. Magok

magvak
A lenmag, a chia mag, a tökmag és a napraforgómag egyaránt tartalmaznak a haj egészségéhez szükséges anyagokat
Forrás: Shutterstock

A lenmag, a chia mag, a tökmag és a napraforgómag egyaránt tartalmaznak a haj egészségéhez szükséges anyagokat, például E-vitamint, cinket és szelént. A lenmagban és a chia magban ráadásul omega-3 zsírsavak is találhatók.

9. Joghurt

Málnás joghurt
A joghurt tele van fehérjével, probiotikumokkal, a bogyós gyümölcsök pedig antioxidánsokat tartalmaznak
Forrás: Shutterstock

A joghurt tele van fehérjével, probiotikumokkal, valamint B5-vitamint is tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy elősegíti a szőrtüszők növekedését.

10. Paprika

A C-vitamin nélkülözhetetlen a vas felszívódásához, így kifejezetten jót tesz azoknak, akik vashiány okozta hajhullásban szenvednek. Az édes paprikák tele vannak antioxidánssal – ezek segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt is, ami szintén hajhullást okoz.

11. Bogyók és citrusfélék

A bogyós gyümölcsök, mint a szeder, az eper, a málna és az áfonya C-vitamint, antioxidánsokat, és vasat tartalmaznak, amelyek mind segítik a haj egészségét.

12. Osztriga

Osztriga
Az osztriga cinket is tartalmaz
Forrás: Shutterstock

A cink hiánya hajhullással járhat. Egy közepes osztriga körülbelül 8mg-ot, azaz a nők napi cinkszükségletének 100 százalékát biztosítja.

13. Keresztes virágú zöldségek

A brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta mind hozzájárulnak az egészséges hajhoz – A-vitamin, C-vitamin, folsav és biotin tartalmuknak köszönhetően.

14. Kollagén

Egy egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy a halból származó kollagén peptidek jelentősen fokozzák a szőrnövekedést. A kollagén olyan aminosavakat is tartalmaz, amelyek szükségesek a keratin, a hajban található fehérje felépítéséhez.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.