Tudod, mi az a metabolikus jetlag? Valami, ami hátráltat a fogyásban!

diéta fogyás idő evés
A súlyvesztés nemcsak a kalóriákról és az edzésről szól, hanem arról is, mikor eszünk. Egy friss kutatás szerint az étkezések időzítése kulcsfontosságú lehet a fogyás szempontjából.

A fogyás mindenki számára kihívás, és a számtalan diéta és edzésprogram között nehéz eldönteni, melyik a megfelelő. Az időszakos böjt, amely során csak meghatározott órákban lehet enni, egyre népszerűbb. De vajon mikor a legjobb enni a nap folyamán, ha valóban fogyni szeretnénk?

fogyás, diéta, étkezés, evés, fogyókúra
Ekkor érdemes enni, ha a fogyás a cél
Forrás: Shutterstock

Egy, az Európai Elhízás Kongresszusán bemutatott kutatás szerint az étkezéseket 6:00 és 15:00 közé időzíteni jelentős előnyökkel járhat. A kutatók megállapították, hogy ez nemcsak a fogyást segíti, hanem az anyagcserét is optimalizálja, és még az immunrendszert is erősíti.

Miért fontos az étkezések időzítése a fogyáshoz?

A kutatás, amely több mint 250 tanulmányt elemzett, azt találta, hogy a napi étkezések időzítése szoros kapcsolatban áll az egészségi állapottal és a fogyás sikerességével. Az étkezéseket 6:00 és 15:00 közé korlátozva könnyebb stabilizálni a vércukorszintet, csökkenteni a gyulladásokat, és megszabadulni a makacs hasi zsírtól.

„Az adatok azt mutatják, hogy a korábbi étkezés segíti a fogyást, kontrollálja az étvágyat és az inzulinrezisztenciára is pozitívan hat” – mondta Dr. Courtney Peterson, az Alabama Egyetem kutatója.

Az időzítés a természetes cirkadián ritmusunkhoz is igazodik, amely a test belső órája. 

Ez a rendszer optimalizálja az anyagcserénket és más testi funkciókat a különböző napszakokban. Dr. Peterson szerint: „A szervezetünk reggel és koradélután a leghatékonyabb az ételek feldolgozásában.”

A kutatás során az is kiderült, hogy a napi étkezések időzítésének változása, az úgynevezett „metabolikus jetlag”, jelentősen megnehezítheti a fogyást. 

Ez az állapot akkor alakul ki, ha az étkezési időablakunk naponta eltérő – például egyik nap reggelizünk, másik nap nem, vagy késő este is eszünk.

„Ez olyan, mintha az időzónák között ugrálnánk”magyarázta Dr. Peterson. „A szervezet ilyenkor kevésbé hatékonyan működik, ami rontja az anyagcserét és növeli az elhízás kockázatát.”

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.