A matcha tea különleges ízzel rendelkező; antioxidánsokban és aminosavakban gazdag ital, amely fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Összefüggésbe hozták például a rák megelőzésével és a kognitív funkciók javításával is. A kávé szintén tele van antioxidánsokkal, sőt a tanulmányok szerint segíthet megelőzni a gyulladásokat a szervezetben, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük vele.
Azon túl, hogy a kávé koffeinben gazdag, kiváló antioxidáns-forrás, gyulladáscsökkentő hatással bír, és kedvezően befolyásolja a vércukrot és a lipideket is. Egy tanulmány szerint minden egyes kávé fogyasztásával 6%-kal csökkenthetjük a 2-es típusú diabétesz kockázatát – amely a kávé antioxidáns tartalmának, gyulladáscsökkentő tulajdonságainak és a bélmikrobiomra gyakorolt pozitív hatásának köszönhető. Egy másik kutatás megállapította, hogy a kávéfogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát. Egy kísérlet során megfigyelték, hogy azok a résztvevők, akik naponta körülbelül 400 milliliter kávét fogyasztottak, sokkal kevésbé voltak fogékonyak a depressziós tünetek kialakulására, mint azok, akik nem kávéznak.
A matcha szintén koffeintartalmú, antioxidánsokban gazdag ital – tele van úgynevezett polifenolokkal – különösen a katekin nevű polifenol egyik típusával. A katekinek segítenek csökkenteni a szervezetben a szabad gyököknek nevezett káros vegyületeket, amelyek számos krónikus betegséggel hozhatók összefüggésbe. A tanulmányok szerint a matchában található epigallokatechin-gallát nevű katekin bevitelének növelése segíthet megelőzni a vastagbélrákot, az epehólyagrákot és az epeúti rákot. Emellett a matcha koffein- és teanin tartalma segíthet a dopamin- és szerotoninreceptorok növelésében, ami csökkenti a szorongást és javítja a memóriát.
Egy másik tanulmány szerint a matcha tea fogyasztása javítja az anyagcserét, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet.
A matcha koffeintartalma 18,9–44,4 mg/g, míg a kávéé 10–12 mg/g. Bár a matcha több koffeint tartalmaz grammonként, az elkészítés során egy csészényi matcha csupán 38-89 mg koffeint tartalmaz, egy csésze kávé pedig 80-100mg-ot.
A matcha teanint és koffeint is tartalmaz, így hatásosabban növeli a teljesítményt, mint a kávéból származó koffein. Ráadásul a matchában lévő teanin stresszoldó hatású, így elkerülhető az a szorongás és feszültség, amit sokan éreznek egy-egy elfogyasztott kávé után. A kávé viszont csökkenti a depresszió tüneteit, és magasabb koffeintartalma miatt hatékonyabb ellenszernek bizonyul a fáradtság ellen, mint a matcha.
Mind a kávé, mind a matcha okozhat refluxot, a matcha azonban kevésbé savas, mint a kávé, így az érzékeny gyomrúak számára jobb alternatívát kínálhat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.