A rák gyógyítása 4000 évvel ezelőtt: így próbálkoztak az ókori Egyiptomban

ókori egyiptom, a rák gyógyítása
Life.hu -
felfedezés gyógyítás Egyiptom rák
Az orvostudomány fejlődése hosszú és bonyolult folyamat, amely több ezer évre nyúlik vissza. Az ókori Egyiptomban is komolyan foglalkoztak a különböző egészségügyi problémák kezelésével. Az egyik legérdekesebb dolog ebben a témakörben a rák gyógyítása, és az, hogy hogyan kezelték akkor a daganatos betegségeket. A választ az ókori egyiptomi orvosi szövegek és leletek rejtik.

Egy nemrégiben felfedezett koponya új megvilágításba helyezi az ókori egyiptomiak rák elleni küzdelmét. A koponya egy 4000 évvel ezelőtt élt egyiptomi férfié, aki valószínűleg rákban halt meg. Az archeológusok és paleopatológusok által végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a koponyán sebészeti beavatkozás egyértelmű jele látszik. A fekete folt valószínűleg trepanáció, azaz koponyalékelés eredménye. A csont megfúrásával próbálhatták enyhíteni a fejfájást vagy a daganat okozta nyomást. Bár a koponyalékelés kockázatos eljárás volt, néhány beteg túlélte a beavatkozást, ezt bizonyítják a gyógyulás nyomai a csonton. Ez a lelet nemcsak az eddigi legrégebbi ismert rákos eset: azt is bizonyítja, hogy a betegség már az ókorban is jelen volt, és már akkor is megpróbálták kezelni  a rendelkezésére álló eszközökkel és módszerekkel. 

a rák gyógyítása az ókorban
A rák gyógyítása az ókori Egyiptomban: a koponyán lékelés nyoma látható
Forrás: Tondini, Isidro, Camarós, 2024

Egyes egyiptomi múmiák vizsgálata során orrgarati rák nyomait is megtalálták. A kutatók azt remélik, hogy a mintaelemzések segítségével megérthetik, hogy a daganatokat vírusos fertőzés, például HPV okozta-e, vagy genetikai háttérrel rendelkeztek. 

Az ókori egyiptomi orvoslás

Az ókori Egyiptom orvosai már rendelkeztek olyan tudással és eszközökkel, amelyek lehetővé tették a betegségek diagnosztizálását és kezelését. Az Ebers-papirusz, amely i.e. 1550 körül keletkezett, az egyik legfontosabb forrásunk az egyiptomi orvostudományról. Ez a dokumentum több száz különféle betegséget és azok kezelési módjait tartalmazza, köztük a rákot is.

A rák gyógyítása az ókori Egyiptomban

Az ókori egyiptomiak felismertek bizonyos daganatos betegségeket, bár még nem értették teljesen azok biológiai alapjait. Az egyiptomi orvosi szövegekben a különféle daganatokra "kem" vagy "khen" szóval utalnak. Ezeket a daganatokat általában a különböző testrészeken azonosították, és különféle módszerekkel próbálták kezelni is a betegségeket.

Kezelési módszerek:

1. Sebészeti beavatkozások:

Az ókori egyiptomi orvosok megpróbálták eltávolítani a látható daganatokat sebészeti úton. Bár az eszközeik kezdetlegesek voltak, a régészeti leletek arra utalnak, hogy már ekkor is alkalmaztak egyszerű műtéti technikákat.

2. Helyi kezelések:

A rákos daganatok gyógyítására helyi kezeléseket is alkalmaztak. Az Ebers-papiruszban található receptek szerint különféle kenőcsöket és balzsamokat készítettek növényi és ásványi anyagokból, amelyekkel a daganatos területeket kezelték. Ezek a kenőcsök gyakran tartalmaztak gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású összetevőket.

3. Spirituális és mágikus gyógyítás:

Az ókori egyiptomi orvoslásban a spirituális és mágikus elemek szorosan összefonódtak a fizikai kezelésekkel. A rákos betegségeket gyakran isteni büntetésnek vagy démoni megszállásnak tartották, ezért a gyógyításban szerepet kaptak a vallási rituálék és a varázsigék is. Az orvosok és papok különféle szertartásokat végeztek, hogy elűzzék a betegséget okozó szellemeket.

Az ókori egyiptomiak rákkezelési módszerei a tudomány és a spiritualitás különleges keverékét mutatják. Ez jól tükrözi az akkori világképet. Ma már sokkal fejlettebb eszközökkel és módszerekkel rendelkezünk, az ókori egyiptomi orvoslás emlékeztet minket arra, hogy a gyógyítás iránti törekvés egyidős az emberi civilizációval.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.