Slow morning: a trend, amely tényleg helyre teszi a napod

Middle-aged,Woman,Relaxing,In,A,Chair,On,A,Balcony,With
Shutterstock/Copyright (c) 2023 mama_mia/Shutterstock. No use without permission. - mama_mia
lelassulás reggeli rutin mentális egészség
A mentális egészség kérdése napjainkban mindent visz, az önfejlesztés iránti igény óriási, ám a legtöbb divatos módszer rövid időn belül szalmalángként lobban el. Vajon a slow morning is arra a sorsra jut, mint a közösségi médiában terjedő társai, vagy valóban vannak tartós hatásai?

A közösségi médiában terjedő legújabb wellnesstrend, a slow morning, azaz a „lassú reggel” ellentéte mindennek, ami a mai korra jellemző. A gyors ébredés utáni futtábban felhörpintett kávé, majd egésznapos rohanás helyett a nyugodt napkezdetet hirdeti, azzal az ígérettel, hogy ettől stresszmentesebb, átgondoltabb, tartalmasabb lesz a napunk, és nem utolsó sorban hatékonyabbak, eredményesebbek leszünk a munkánkban. 

Aesthetic,Interior,Of,The,Bedroom,In,The,Rays,Of,The
A slow morning legfontosabb ismérve, hogy rólad szól
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Creative Nina/Shutterstock

Mi fán terem a slow morning?

A legfontosabb ismérve, hogy rólad szól. Nem foglalkozik azzal, mi lesz a délelőtti értekezleten, hányra kell menni délután a gyerekért, mi legyen az aznapi vacsora. Robotpilóta üzemmód helyett éberség, figyelem, jelenlét, lassítás. A fókuszban te vagy, az érzéseid, érzelmeid és a pillanat. Nincs egyetlen elfogadott szabály sem, amitől lassú lesz a reggeled, nincsenek kötelező pontok, a saját rutinodat te alakítod ki, aszerint, hogy mennyi időd van reggelente. Mert azért legyünk őszinték: a legtöbbünknek kötött munkaidőben, sűrű beosztásban kell dolgoznia, nincs több órája reggelente a lassú napkezdésre. 

Ám a slow morningban az a jó, hogy nem a mindent vagy semmit elve mentén halad, kicsiben is el lehet kezdeni, tehát, ha egyelőre csak 10-15 percet tudsz a reggelből kivenni, első körben az is elég, és később növelni tudod a magadra fordított időt, mondjuk úgy, hogy fél órával korábban kelsz fel.

 

Így fogj hozzá a napi rutin kialakításához 

  1. Nem mondjuk, hogy kapcsold ki a telefonod, bár az lenne a legideálisabb, ám a világ sem éppen ideális, ezért inkább a repülőgép üzzemmódot javasoljuk. A lényeg, hogy ne zavarjanak meg hívásokkal, üzenetekkel, és te se állj neki munkahelyi e-mailek olvasgatásának, pláne ne válaszolgatásnak.
  2. Tiltsd le a közösségi média alkalmazások értesítéseit, legalább a hajnali órákra, így nem fogsz kísértésbe esni, hogy azt nézegesd, ki, mit posztolt, amíg te aludtál. 
  3. Végezz légzőgyakorlatokat, mint amilyen az úgynevezett dobozlégzés, a jógából ismert váltott orrlyukú légzés vagy más légzésszámláló technika.
  4. Óvatosan nyújtóztasd meg a tested, majd végezd el a napi jógarutinod, illetve a szokásos reggeli edzésedet (ha szoktál reggel mozogni).
  5. Próbáld ki a meditáció pár perces fajtáját — ne ijedj meg, nem kell lótuszülésben kínozni magad, a meditációnak számos fajtája létezik, akár sétálhatsz is, miközben kiüríted az elmédet.
  6. Írj hálanaplót vagy simán blogolj.
  7. Húzd fel a redőnyöket, tárd ki az ablakot, engedd be a napfényt, a friss levegőt, sőt, ha megteheted, menj ki a szabadba és szívd magadba a természetet.
  8. Tedd rendbe a környezetedet: ha rend van körülötted, a fejedben is rendbe kerülnek a gondolatok.
  9. Zuhanyzás közben hallgass nyugtató, csendes zenét.
  10. Készíts reggelit, ülj le és lassan fogyaszd el.

A lista szabadon bővíthető, a lényeg, hogy mindennek adj elég időt. 

 

Mit ne csinálj a lassú reggeleken

Tehát, a rutinodat te alakítod, ám van valami, amit jobb, ha kihagysz belőle. Ne ostorozd, ne kritizáld magad és általában is kerüld a negatív gondolatokat. Áramolj az élettel, hagyd az elméd szabadon cikázni, de tartsd szem előtt, hogy a slow morning érted van. Szeresd magad, kényeztesd magad, mert megérdemled. A lelassulás pedig meghozza a gyümölcsét: stresszmentesebb lesz a napod, jobb időbeosztással, nyugodtabban dolgozol és a szorongás is elkerül. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.