Céline Dion elárulja, hogyan tette tönkre énekhangját a merevember-szindróma

Céline Dion, 66th GRAMMY Awards - Show
Getty Images -
betegség Céline Dion előadó merevember
Az ötszörös Grammy-díjas énekesnő egy friss interjú teaserében mesélte el, mi történt, amikor nemrég megpróbált énekelni. Céline Dion elvesztette, ami a legfontosabb volt neki.

Céline Dion elmondta a Today műsorvezetőjének, Hoda Kotbnak beszélt arról, mi történt a hangjával.

Céline Dion
Céline Dion hangját is tönkretette a betegség
Forrás: Getty Images

Céline Dion nem tud énekelni

"Olyan érzés volt, mintha valaki fojtogatna" - idézt fel Céline Dion a pillanatot, amikor utoljára énekelni akart. "Mint ha valaki erősen nyomná a gégémet és a garatomat. Ahhoz tudom hasonlítani, mint ha csak egy hangszínen tudnál beszélni" - magyazázta az énekesnő. 

Elvesztett a hangját az énekesnő

Céline Dion 2022-ben mondta el, hogy súlyos betegséget diagnosztizáltak nála. A merevember-szindróma pedig az élete minden területére hatással van. "Sajnos ezek a görcsök a mindennapi életem minden területét nehezítik, és nem csak a járást, például a hangszálaimat sem tudom úgy működtetni, mit korábban" – mondta.  "Pedig én csak énekelni tudok. Ez az, amit egész életemben csináltam. És ezt szeretem a legjobban csinálni" - nyilatkozta.  Céline Dion nem tudja, hogy valaha közönség elé tud-e majd állni: hiányoznak neki a fellépések, a mozgás, az éneklés, tehát minden, ami korábban az élete része volt. 

A merevember- szindróma szörnyű izomgörcsökkel, izomkeményedésekkel és a test merevségével jár. Az SPS kétszer annyi nőt érint, mint férfit, a betegség pedig jellemzően a középkorúak között jelentkezik, átlagosan 45 éves korban. Az SPS okait egyelőre nem tudta feltárni az orvostudomány, csak annyi látszik biztosnak, hogy valamiféle gyulladás következtében fellépő autoimmun reakció miatt sérülhetnek a szervezetben az idegsejtek funkciói. Ami ígéretes kutatási iránynak tűnik, az az SPS eddig fel nem tárt kapcsolódása más betegségekhez, mivel gyakran fordul elő 1-es típusú cukorbetegség, vérszegénység, bőrfestékhiány és pajzsmirigy-túlműködés társaságában, így talán lehet átfedés az okaik között is.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.